Parintii zilelor noastre au la dispozitie diferite jucarii, carticele si materiale informative despre cum sa stimuleze inteligenta bebelusului. In realitate, bebelusul nu are nevoie, pentru stimularea inteligentei, decat de parinti.
Din totdeauna parintii au vrut tot ce e mai bun pentru bebelusul lor, dar acum se pare ca atentia si grijile se concentreaza pe ce si cum trebuie facut pentru a stimula cresterea si dezvoltarea, in particular, dezvoltarea inteligentei.
In timp ce o proportie de 100 de milioane de celule nervoase ale bebelusului sunt dobandite la nastere, abia in primul an de viata se formeaza conexiunile legate de invatare.
Ceea ce se intampla in primii 5 ani de viata poate avea un impact enorm nu doar asupra modului in care se dezvolta creierul copilului la acel moment, ci si asupra modului in care bebelusul invata si se dezvolta pe parcursul vietii sale.
Cum societatea a dat nastere unei noi lumi tehnologizate, parintii de pretutindeni presupun ca invatarea tehnologizata este esentiala pentru cresterea si properitatea bebelusului.
Din pacate, se pare ca acest aspect este departe de adevar si ca nu poate inlocui traditionalul contact direct dintre parinte si copil.
Acst lucuru poate fi la fel de simplu precum faptul ca pentru fiecare minut pe care copilul in petrece in fata calculatorului, micutul este lipsit de atentia si afectiunea parintilor si se stie ca bebelusii invata din afectivitatea adultilor.
Ceea ce era important pentu copii acum 100 de ani, este important pentru ei si acum, parintii sunt cea mai buna modalitatea de invarea a propriului copil.
Cercetatorii concluzioneaza ca daca parinti vorbesc, se joaca cu copiii lor, sunt atenti la ceea ce ii intereseaza si folosesc aceste informatii pentru a starni curiozitatea, aceasta conexiune in final va stimula cresterea si dezvoltarea copilului si implicit si inteligenta.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
15 Februarie 2008