Din dorinta de a le insufla copiilor un stil de viata sanatos, multi parinti le ofera micutilor ceaiuri din plante si ierburi naturale, pornind de la premisa ca tot ce este natural este bun. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa: unele lucruri care se gasesc in natura pot fi extrem de daunatoare si nu ar trebui sa le consumam niciodata fara sa ne documentam temeinic.
Este si cazul plantelor medicinale, care sunt considerate inofensive de catre multi. De fapt, multe dintre plantele medicinale contin ingrediente active despre care nu se stie mare lucru, dar care pot provoca toxicitate si pot avea consecinte grave mai ales asupra copiilor, insuficienta hepatica fiind un exemplu in acest sens.
Natural nu inseamna neaparat si bun
Terapiile naturiste, pe baza de ceaiuri si plante medicinale sunt folosite adesea si la copii, pentru ameliorarea anumitor simptome, fara o baza stiintifica insa. Parintii ofera micutilor ceai crezand ca ii amelioreaza colicii, durerile de stomac, ca ajuta la calmarea tusei, la tratarea racelilor sau a problemelor de somn.
Nu exista studii privind eficacitatea si siguranta ceaiurilor naturiste, iar specialistii recomanda sa nu le oferim copiilor plante precum: nalba, anason, oregano, fenicul, chimen, musetel, menta, valeriana, busuioc, lemongras etc sub forma de ceai sau suplimente.
In plus, bebelusii care au sub 6 luni nu trebuie sa consume niciun tip de bautura sau hrana in afara de laptele matern sau laptele formula.
In unele cazuri, ceaiurile pot provoca moartea
Un pediatru din Venezuela, pe nume Pedro Blanco, a atras atentia prin intermediul platformei Twitter ca unele infuzii din ierburi si plante medicinale pot avea consecinte grave asupra bebelusilor, ducand chiar la moartea acestora.
In publicatia „Nutritia sugarilor si a copiilor mici: standarde recomandate pentru Uniunea Europeana”, sunt trasate clar normele cu privire la utilizarea plantelor medicinale sub forma de infuzii la copiii mici:
Nu este recomandat sa oferiti ceai sugarilor si copiilor mici. Acesta contine compusi care blocheaza fierul si alte minerale, reducand biodisponibilitatea acestora. In plus, ceaiurile sunt indulcite cu zahar, care creste riscul aparitiei cariilor si scade pofta de mancare, inhiband consumul altor alimente mai hranitoare. Tot din acest motiv ar trebui evitate si alte bauturi dulci.
Utilizarea unor substante „naturale” si a unor medicamente alternative este o tendinta in crestere in multe tari, iar acest lucru a dus la cresterea administrarii preparatelor pe baza de plante la copii. Micutii sunt insa mai vulnerabili decat adultii la efectele unora dintre substantele chimice pe care le contin ceaiurile din plante.
Infuzii precum cea de musetel sau de ceai verde pot avea efecte adverse asupra absorbtiei fierului. De asemenea, nu exista dovezi cu privire la siguranta administrarii multor ceaiuri din plante la copii.
Dincolo de aceste aspecte, trebuie sa tineti cont ca anumite tipuri de ceai pot avea efecte severe asupra bebelusilor si copiilor. De exemplu, ceaiurile cu efect laxativ sau diuretic, care in cazul adultilor nu provoaca probleme, celor mici de pot produce deshidratare severa. Nici pentru uz extern nu este recomandat sa fie folosite ceaiuri ca terapie alternativa, desi exista o multime de leacuri babesti care recomanda acest lucru. De exemplu, in cazul unor infectii oftalmice, daca se foloseste ceai de musetel, problema se poate agrava si poate duce la consecinte severe, care pot afecta vederea copilului.
FOTO: Freepik.com