Clasa pregatitoare 2020. Se schimba regulile la inscrierea in clasa pregatitoare

| | Actualizat: 2020-02-04 11:19:47

Clasa pregatitoare vine cu modicari esentiale in acest an, in Capitala. Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti propune ca elevii sa fi repartizati pe clase in ordinea alfabetica sau prin tragere la sorti. 

De asemenea, repartizarea invatatoarelor la clasa se va face tot prin tragere la sorti, pentru a nu mai exista liste cu preferinte pentru un anumit cadru didactic.

Clasa pregatitoare 2020. Schimbari esentiale la clasa pregatitoare

Noua procedura "va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar si a cadrelor didactice. 

ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetica pe scoala si distribuirea pe clase, in ordine alfabetica, cate un elev la fiecare clasa existenta: elevul 1 – repartizat la clasa pregatitoare A, elevul 2 la clasa pregatitoare B, s.a.m.d) tragere la sorti in sedinta publica organizata de scoala. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasa a profesorilor pentru invatamant primar sa fie realizata tot prin tragere la sorti," a declarat Liliana Toderiuc - Fedorca, inspectoarea scolara generala adjuncta a Inspectoratului Scolar Bucuresti pentru Edupedu.ro. 

In acest caz, ISMB a luat decizia de a transmite catre unitatile de invatamant o adresa scrisa prin care sa recomande elaborarea si punerea in aplicare a unei proceduri de repartizare a elevilor la clasa, dupa inscrierea acestora la clasa pregatitoare. Aceasta recomandare face referire la stabilirea unui algoritm/metoda de repartizare la clasa, care sa respecte criteriul transparentei si prin care sa se poata demonta orice suspiciune asupra procesului.

Clasa pregatitoare 2020. Cand se va aplica noua procedura

Unitatile de invatamant vor elabora si pune in aplicare procedura de repartizare la clasa, inaintea inceperii primei etape de iscriere in invatamantul primar.

"Punerea in aplicare a unei asemenea proceduri de catre unitatea de invatamant va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare si discriminare a elevilor, dar si a cadrelor didactice," a mai precizat Liliana Toderiuc - Fedorca.

Metoda de repartizare in ordine alfabetica a copiilor in clasele pregatitoare, la nivelul fiecarei scoli, este aplicata de 4 ani in judetul Timis. 

Sursa: edupedu.ro

Citeste si despre