Cum ii protejam pe copii pe timp de canicula. Riscul major la care sunt supusi micutii

| | Actualizat: 2023-07-13 21:27:15

Temperaturile extreme cu care avem de-a face in fiecare vara nu ne ocolesc nici in aceasta perioada. Atunci cand afara sunt peste 35 de grade si disconfortul termic este accentuat, trebuie sa avem mai multa grija in ceea ce ii priveste pe copii. Micutii nu au capacitatea de a-si regla temperatura corpului, motiv pentru care riscul aparitiei insolatiei este mai mare in cazul lor decat in cazul adultilor.

In contextul valului de caldura care a cuprins Europa si care se resimte si in tara noastra, medicul Mihai Craiu vine cu precizari importante pentru a evita problemele in ceea ce ii priveste pe copii. Specialistul atrage atentia, intr-o postare pe Facebook, asupra faptului ca, in cazul copiilor, pe timp de canicula, riscul major este reprezentat de deshidratare.

Cel mai simplu mod in care ne putem da seama daca un copil este deshidratat este sa urmarim felul in care urineaza. Daca urina este putina si de culoare galben inchis, poate fi un semn ca micutul nu primeste suficiente lichide. Daca un copil produce sub 1 ml de urina/kg corp/ora, cel mai probabil este deshidratat, spune medicul Mihai Craiu.

Cata apa ar trebui sa bea copiii vara, in functie de varsta

In cazul sugarilor mai mici de 6 luni, care sunt alaptati, laptele matern este suficient pentru a ramane hidratati, ei neavand nevoie de apa. Mama care alapteaza ar putea avea nevoie de mai multe lichide in aceasta perioada.

Prescolarii si copiii mai mari ar trebui sa bea in jur de un litru de apa pe zi. Aceasta este principala sursa de hidratare si nu poate fi inlocuita cu sucuri dulci sau alte bauturi. Iata cata apa ar trebui sa bea copiii, in functie de varsta:

  • Copiii mai mici de 4 ani: cel putin 900 ml apa pe zi (6 pahare a cate 150 ml)
  • Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani: intre 1.1 si 1.3 litri apa pe zi
  • Copiii cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani: intre 1.5 si 1.7 litri apa pe zi

Daca al tau copil nu ajunge la cantitatile mentionate anterior, insa nu da semne de deshidratare, nu este cazul sa iti faci griji. Copiii isi iau necesarul de apa si din alimente (supa), dar si din fructe si legume care sunt bogate in apa, precum pepenele, castravetele, dovlecelul, varza etc.

  • Surse:

- facebook.com/drCraiuMihai;
- bbcgoodfood.com/howto/guide/how-much-water-should-my-children-drink 

  • FOTO: Freepik, Facebook

Citeste si despre