Cercetatorii stiau pana acum ca femeile de toate varstele tind sa isi faca griji din ce in ce mai multe spre deosebire de barbati care sunt mult mai relaxati, relateaza Live Science.
De asemenea, femeile tind sa perceapa situatiile ca fiind mai riscante si devin mai anxioase decat barbatii.
Acum specialistii stiu si de ce
Conform a doua studii noi, femeile cred mai mult decat barbatii ca experientele din trecut prezic in mod clar viitorul. Cercetarile care au inclus copii intre 3 si 6 ani si adulti de ambele sexe au testat pana la ce punct au crezut participantii ca grijile pot fi cauzate de credinta ca un eveniment rau care s-a intamplat in trecut se poate intampla din nou in viitor.
(Aceasta abilitate, in forma ei simpla, este deosebit de importanta pentru armonia sociala dar si in luarea de decizii sau evaluarea riscurilor.)
Pentru primul studiu, subiectii au ascultat 6 povesti cu personaje ranite de un alt personaj sau animal din poveste. Peste mai multe zile, personajul s-a simtit ingrijorat sau s-a comportat diferit cand s-a confruntat din nou cu acelasi raufacator care il ranise inainte. (De exemplu, daca un baietel a furat o jucarie de la alt baietel, copilul s-ar putea sa fie ingrijorat cand il va revedea pe cel care i-a furat jucaria si cel mai probabil isi va ascunde jucaria.)
Cel de-al doilea studiu s-a desfasurat la fel, cu exceptia faptului ca personajele noi semanau doar putin cu raufacatorii din primele povesti. La sfarsitul fiecarei povesti participantilor li s-a cerut sa explice de ce era ingrijorat personajul sau de ce si-a schimbat comportamentul.
Cercetatorii spun ca persoanele de sex feminin, atat copii cat si adulti, nu au fost siguri cand au explicat reactia caracterului, si anume, au avut tendinta sa explice reactia personajelor bazandu-se pe evenimente care s-ar putea intampla si comparandu-le cu cele care s-au intamplat.
Acesti participanti au avut o tendinta mai mare decat barbatii sa prezica faptul ca personajele care s-au intalnit cu personajul care arata similar cu raufacatorul isi vor face griji deoarece vor considera ca si noul personaj va vrea sa le faca rau.
Studiile au aratat de asemenea ca, pe masura ce inaintau in varsta, copiii faceau tot mai multe conexiuni intre trecut si viitor ceea ce ofera foarte multe date relevante despre dezvoltarea lor cognitiva.
Aceste rezultate sunt semnificative deoarece dezvaluie faptul ca datele despre impactul gandirii trecut-viitor asupra emotiilor si comportamentului se dezvolta pana la 7 ani.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
19 Octombrie 2007