Din cauza televizorului adolescentii au uitat complet de carti

| | Actualizat: 2005-08-22 16:40:47

Concluzia unui recent sondaj de opinie cu tema "Cercetare privind analiza comportamentului de consum de programe audio-vizuale ale elevilor", realizat la solicitarea Consiliului National al Audiovizualului(CNA), este extrem de ingrijorator.

Comentand rezultatul studiului efectuat de CURS, Ralu Filip a aratat ca "50% din elevi recunosc cinstit ca nu citesc", altii, numerosi si ei, sustin ca au citit anumite romane de care au auzit la scoala. In alta ordine de idei, vizionarea programelor TV in timpul saptamanii constituie un obicei larg raspandit in randul copiilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani.

Mai mult de 90% din cei intervievati au declarat ca se uita in fiecare zi la televizor, iar peste 20% acorda zilnic acestei activitati mai mult de patru ore.

Cel mai mare numar de consumatori de televiziune se gaseste in categoria rezidentilor din orasele mici, cu o populatie sub 30.000 de locuitori. La polul opus, data fiind varietatea de activitati pe care o desfasoara, se afla locuitorii din orasele cu peste 200.000 de locuitori, unde se inregistreaza cel mai ridicat procent al celor ce afirma ca in timpul saptamanii se uita mai rar la TV.

Dorel Abraham, coordonatorul Centrului de Sociologie Urbana si Rurala (CURS), a precizat ca sondajul a fost realizat pe doua esantioane a cate 2.300 de subiecti, cuprinzand elevi neinstitutionalizati cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani, respectiv 14 si 18 ani, din gospodarii cu acces la televizor. Marja de eroare este de plus sau minus 2%.

Adolescentii isi schimba complet ierarhia valorilor

Sondajul evidentiaza faptul ca, vizionand emisiuni tv, mai ales in prime time (intervalul orar 19.00-22.00), cand televiziunile pun la bataie tot ce au mai comercial si mai picant, adolescentii isi schimba complet ierarhia valorilor si chiar... idealurile in viata. Astfel, cele mai dorite job-uri de copii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani sunt, in ordine, fotbalist, doctor, cadru didactic, avocat, politist, cantaret, actor, informatician, om de afaceri, sofer, jurnalist, fotomodel, arhitect.

Ingrijorator este faptul ca adolescentii, copiii in general, sunt extrem de usor influentabili de mediul extern. Din acelasi studiu reiese ca aproximativ 40% din elevii intervievati nu asculta niciodata nici un fel de program radio, iar cei care o fac (18-20%) asculta dimineata circa una-doua ore.

De la o intrebare a chestionarului, sugerata chiar de CNA, s-a ajuns la concluzia ca un numar tot mai mic de elevi isi petrec timpul liber citind o carte. Astfel, fata de 30% cat au raspuns ca nu citesc (romane sau poezii), cei care au raspuns au amintit de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Bacovia, George Cosbuc sau romane precum "Baltagul", "Morometii", "Amintiri din copilarie" sau "Ciresarii", de unde reiese ca s-au referit numai la subiecte din programa scolara.

Fara televiziune, copiii nu ar sti cu ce sa-si ocupe timpul

Ralu Filip a tinut sa precizeze ca "acest consum al elevilor de programe de televiziune este atat de mare pentru ca nu exista alte alternative. Familia, societatea ori scoala nu ofera alte posibilitati, iar copiii vizioneaza din reflex". Astfel, la intrebarea "Ce ai face daca nu ar exista televiziune?", 30% nu ar sti cu ce si-ar ocupa timpul, 18% s-ar recrea in aer liber, ar petrece timpul cu prietenii, 11% ar invata, 10% s-ar juca pe calculator, iar restul ar asculta muzica sau ar face sport.

Manelele si telenovelele... la mare cautare

O concluzie dezastruoasa a sondajului dat publicitatii in cursul zilei de ieri este faptul ca tinerii sunt cel mai mult interesati de... manele si telenovele. In acest sens, Dorel Abraham a declarat ca "se stia ca lectura nu este o activitate primordiala in randul copiilor. Insa proportiile sunt ingrijoratoare. Sunt foarte multe aspecte care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Totusi, exista si aspecte pozitive: scoala si familia au un rol important in promovarea valorilor".

Intrebati ce gen de muzica prefera, copiii au raspuns intr-un procent covarsitor - 32% - ca prefera manelele, dupa care urmeaza stilul dance (12%), hip hop (10%), rock (6%) si house (5%). O dovada in plus la preferinta acestui tip de subcultura este topul vedetelor muzicale preferate: Nicolae Guta, Liviu Guta, Carmen Serban, Adi de Vito etc. Telenovelele sunt preferate de fete, cu un procent de aproximativ 12%, iar baietii vizioneaza cel mai des filmele politiste si cele de actiune (38%).

"Postul public nu este suficient de important"

Coralia Stefanescu, reprezentanta Centrului de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Universitatii Bucuresti, a declarat ca intentioneaza sa abordeze o analiza secundara datelor obtinute din sondaj. In aceasta directie, se intentioneaza o evaluare a copiilor cu varste mai fragede vizavi de programele tv.

Totodata, seful CNA a tinut sa adauge ca "pe viitor se doreste reducerea, chiar eliminarea publicitatii de la postul public de televiziune si atragerea unui procent de 1-1,5% din costuri de publicitate de la posturile private".

Cu acesti bani se doreste realizarea si finantarea de emisiuni adecvate pentru copii. Insa "marea problema este ca, neavand audienta foarte mare, patronii de posturi tv nu sunt interesati sa difuzeze asemenea programe. In momentul de fata, postul public nu are succesul si importanta pe care ar trebui sa le aiba.

Sursa: Curentul

Citeste si despre