Clipe de groaza pentru o familie din Suceava, care si-a dus fetita de urgenta la spital, dupa ce s-a inecat cu alune.
Micuta de un an si sase luni a fost lasata singura in camera, impreună cu surorile sale mai mari, de sase, respectiv patru ani, care mancau alune. Fetita a luat cateva si le-a inghitit fara sa le mestece.
A ajuns la spital in coma
Cand au vazut ca tusea foarte tare si se inrosise la fata, parintii au sunat la 112. Salvarea a ajuns imediat, iar cadrele medicale au preluat-o pe fetita si au transportat-o la Spitalul Judetan din Suceava.
In urma cercetarilor, fetita a fost diagnosticata cu "aspiratie bol alimentar, coma grad 3."Directorul medical la Spitalului Judetean a precizat ca fetita a fost internata de urgenta cu insuficienta respiratorie. Aceasta a fost supusa unei interventii chirurgicale in vederea inlaturarii alimentului ingerat.
Medicul a mai mentionat ca in prezent, prognosticul in ceea ce o priveste pe fetita este rezervat.
Alimente cu risc crescut de inec la copii mici
- alimente tari /crocante care sunt greu de mestecat/inghitit
- legumele crude – acestea se servesc fierte si pasate pana la varsta de 1 an, iar dupa aceasta varsta se taie cubulete foarte mici sau se servesc rase; sunt considerate cele mai periculoase;
- boabele sau floricele de porumb;
- bucatile tari si mari de fructe – boabele de struguri intregi, merele, perele, piersicile, caisele cu samburi - acestea se servesc fierte, coapte, facute piure;
- bucatile mari de carne, si in special carnea tare si atoasa, aceasta fiind dificil de mestecat si inghitit (vita, carne de pasare, rata etc.);
- bucatile mari de alune si nuci.
Alimente lipicioase sau caramelizate
- bomboanele lipicioase;
- jeleurile;
- untul de arahide (alege varianta cremoasa pentru copil);
- fructele uscate;
- bomboanele sau dulciurile gelatinoase.
Alimente mari, tari, rotunde si "alunecoase"
- strugurii intregi;
- rosiile de tip cherry;
- maslinele intregi;
- boabele de mazare sau de fasole;
- ciresele intregi (chiar si fara samburi);
- bucati de pepene (in special "bilute" de pepene galben);
- bucati de branza tare/cascaval.
Sursa: observatortv.ro