Impresionant! La trei ani a suferit un transplant de sase organe. Nu stia cum este sa te hranesti pe gura

| | Actualizat: 2020-04-29 16:07:06

Victor este din Barcelona. Are trei ani si doua luni si doi ani si jumatate s-a luptat sa traiasca in asteptarea unui donator compatibil.

 

S-a nascut cu o insuficienta intestinala care l-a conectat 18 ore pe zi la aparate prin care era hranit pentru a putea trai. La sfarsitul lunii februarie, a suferit un transplant de stomac, ficat, duoden, intestinul subtire, segment de colon si pancreas.

Micutul erou a fost externat si viseaza sa mearga pe plaja si sa calatoreasca si spera ca visele lui sa devina realiate, in timp ce medicii Spitalul "La Paz" din Madrid, acolo unde a fost tratat, l-a aplaudat de ramas bun. 

O viata scurta, cu un final fericit

Pentru mama lui Victor totul a inceput in saptamana a-27-a de sarcina. La o ecografie de rutina medicii i-au spus ca ceva nu este in regula, ca bebelusul avea o boala rara numita gastroschiza (copilul se naste cu intestinele in afara corpului din cauza unei gauri in peretele abdominal). 

Imediat, parintii au mers la Madrid, la spitalul "La Paz", singurul specializat in insuficienta intestinala. Acolo au explicat ca fiul lor avea nevoie de un transplant multivisceral si, pana cand a fost facuta interventia, micutul a trebuit sa traiasca conectat la o masina de nutritie parenterala si la un cateter timp de 18 ore pe zi.

Timpul trecea, iar micuitul Victor nu stia cum este sa mergi la gradinita sau cum sa te hranesti pe gura.

La sfarsitul lunii februarie, tatal a primit veste cea mare care ii salva viata copilului sau. Aparuse un donator. Si-a luat fiul de la spitalul unde era internat si cu primul avion familia a plecat la Madrid. Operatia a durat mai mult de 12 ore, a implicat e echipa mai mare de medici, inclusiv chirurgi, gastroenterologi, anestezisti, asistenti medicali si medici care au coordonat transplantul. La sapte dimineata, chirurgii au iesit, in cele din urma, din sala de operatie: terminasera, iar interventia a fost un succes.

Teama de coronavirus

Pe langa operatia complicata, parintii au trait si cu spaima ca baietelul se poate infecta cu coronavirus, pentru ca spitalul "La Paz" a tratat cei mai multi pacienti de COVID-19 din toata Spania.

„A fost foarte greu. Fiul nostru se afla in perioada postoperatorie a celei mai agresive interventii chirurgicale pediatrice care exista, iar intregul spital lupta impotriva unui virus despre care nu se cunoaste totul. Mi-au interzis sa-mi vizitez copilul si soția pentru a-i proteja de coronavirus.

Aproape doua luni am stat inchis intr-o camera. Este ca si cum ai innebuni. Intr-un oras strain, departe de familia ta si separat de sotie si copil tau, intr-unul dintre cele mai grele momente din viata noastra”, a declarat tatal micutului pentru ziarul  "El Español."

Tatal a mai povestit ca baietelului i s-au facut mai multe teste pentru COVID. De fiecare data cand Victor avea putina febra sau varsaturi era testat. S-au luat toate masurile de precautie posibile pentru a nu lua virusul si totul se dezinfectat continuu.

„Transplant multivisceral la un copil este intotdeauna un motiv de bucurie. Dar, pe de o parte a fost sentimentul permanent de speranta ca interventia este inceputul unei vieti noi, iar pe de alta parte, ingrijorarea ca procedura si asa complexa si riscanta este si mai complicata prin aparitia acestui virus nou”, a spus medicul Esther Ramos.

Citeste si despre