La 100 de ani de la Declaratia Drepturilor Copilului – In Romania, 1 copil din 5 de varsta scolara nu merge la scoala, foamea si saracia scad performantele
- Un miliard de copii la nivel global traiesc in saracie extrema, se confrunta cu foame acuta, inegalitate si discriminare.
- Un copil din sase creste in conflict sau razboi, pierzandu-si casa, persoanele dragi si, in multe cazuri, viata.
- Aproape fiecare copil din lume este afectat de cel putin un pericol climatic, desi copiii sunt cei mai putin responsabili pentru criza climatica.
- Aproape doi din cinci copii romani traiesc in risc de saracie sau de excluziune sociala.
- 1 copil roman din 5 de varsta scolara nu finalizeaza invatamantul obligatoriu la timp, iar diferenta de performanta scolara in randul elevilor din familiile afectate de saracie fata de ceilalti copii este una dintre cele mai ridicate din lume.
Un copil roman din cinci de varsta scolara nu frecventeaza scoala, in timp ce 1 din 5 copii nu reuseste sa finalizeze invatamantul obligatoriu la timp. La 100 de ani de la adoptarea internationala a Declaratiei de la Geneva privind Drepturile Copilului, Organizatia Salvati Copiii Romania da voce grijilor copiilor vulnerabilizati de saracie, razboi sau risc climatic din intreaga lume. Declaratia, redactata de Eglantyne Jebb, fondatoarea Organizatiei Salvati Copiii, a stipulat ca fiecare copil are drepturi fundamentale la viata, dezvoltare, asistenta, ajutor si protectie. Insa, in ciuda progreselor realizate in ultimul secol, astazi drepturile copiilor sunt erodate si inegalitatea creste.
Pentru a marca centenarul Drepturilor Copilului, Salvati Copiii a adus impreuna copii din Indonezia, Siria si Ucraina pentru a produce o serie unica si creativa de fotografii, care reflecta identitatea lor, drepturile si sperantele pentru viitor.
Lucrand cu fotografi premiati, Ulet Ifansasti (Indonezia), Kate Stanworth (Siria) si Oksana Parafeniuk (Ucraina), copiii au fost invitati sa creeze un colaj foto si sa scrie o poezie in care sa exprime cine sunt, ce conteaza pentru ei si cum percep drepturile pe care le au. Ei au combinat portretul lor cu obiecte precum frunze, scoici, hartie rupta, agrafe de hartie si fragmente de text, creand o colectie care sarbatoreste optimismul lor fata de viitor si evidentiaza ce este in pericol daca progresul in privinta drepturilor lor stagneaza.
Un miliard de copii la nivel global traiesc in saracie extrema, se confrunta cu foame acuta, inegalitate si discriminare. Un copil din sase creste in conflict, pierzandu-si casa, persoanele dragi si, in multe cazuri, viata. Aproape fiecare copil din lume este afectat de cel putin un pericol climatic, desi copiii sunt cei mai putin responsabili pentru criza climatica.
In Sumba, Indonezia, Elin*, in varsta de 15 ani, este pasionata de protejarea oceanului, dar isi face griji cu privire la impactul schimbarilor climatice. A colectat nisip si scoici in timp ce inota si le-a alipit portretului sau. „In aceasta lume arzatoare, am dreptul sa fiu fericita. Am dreptul sa respir aer curat. Am dreptul sa am acces la apa curata,” a scris ea in poezia sa.
Anjar*, in varsta de 18 ani, a fost sustinut prin programul i2Change al Salvati Copiii pentru a aborda lipsa de acces la apa curata in satul prietenului sau, Sandi. Impreuna, au proiectat un nou put care a adus apa curenta in sat, pentru prima data. Anjar este ingrijorat de impactul defrisarilor si si-a folosit arta pentru a se portretiza ca un razboinic care protejeaza copacii si solul pe care le iubeste. „Trebuie sa invatam si sa ne protejam natura, astfel incat sa nu fie distrusa,” a spus el.
La nivel global, numarul copiilor afectati de razboi s-a dublat din anii '90. Marcus*, in varsta de opt ani, incearca sa-si reconstruiasca viata, dupa ce el si mama lui au fugit cand razboiul a izbucnit in Ucraina. „Am multi prieteni acasa, in Odessa, dar nu am multi aici,” a spus el. I-a luat luni intregi sa se adapteze la noua scoala, dar acum, in Romania, cu sprijinul centrului Salvati Copiii, se simte mai in largul sau. Portretul sau arata visele mari pentru viitor si cat de mult inseamna pentru el tara natala si scoala. „Vreau sa fiu capitan, pentru ca mi-ar placea sa calatoresc in toata lumea,” a spus el.
Shehab*, in varsta de 16 ani, traieste in Za'atari, Iordania, cea mai mare tabara pentru refugiati sirieni din lume si si-a gasit forta interioara in cadrul clubului local de autoaparare. S-a nascut cu un handicap si a suferit din cauza hartuirii, ceea ce a determinat-o sa paraseasca scoala. La Centrul de Imputernicire a Adolescentelor, coordonat de Salvati Copiii si UNFPA Iordania, invata autoaparare, precum si arta si yoga.
Portretul sau arata cat de important este pentru ea sa aiba dreptul la educatie si protectie. „Eram distrusa inainte sa vin la centru, acum am mai multa stima de sine si incredere,” a spus ea. „Cand am venit aici, am invatat ce sunt drepturile copilului si am inceput sa le vorbesc despre ele si altor copii si celor mai tineri. E un sentiment foarte placut pentru ca simteam ca fac ceva pentru societate, ca schimb ceva. Ma simteam ca un lider pentru acei copii.”
Salvati Copiii sustine copiii din intreaga lume, oferind spatii sigure pentru cei ale caror vieti sunt devastate de conflicte, imbunatatind accesul lor la educatie si sanatate si amplificand vocile copiilor care se opun casatoriei fortate si care militeaza pentru un viitor mai verde si mai echitabil.
Annabel Fenn, Sefa Diviziei de Clima si Inegalitate de la Salvati Copiii, a declarat:
„A sustine drepturile copiilor reprezinta istoria, prezentul si viitorul nostru. Munca noastra de a sprijini copiii sa-si revendice drepturile este la fel de urgenta si relevanta astazi, ca acum 100 de ani. Le sustinem drepturile si o facem impreuna cu ei atunci cand lumea esueaza in indeplinirea obligatiilor pe care le are fata de ei si le ducem vocea mai departe cand cer o viata si un viitor mai bun.
Vom continua sa scoatem in evidenta erodarea drepturilor cu care copiii din multe tari se confrunta si nu ne vom opri pana cand drepturile copiilor nu vor fi respectate, sprijinite si protejate la nivel mondial.”
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania:
„La un secol de la primele eforturi de a proteja drepturile copiilor, ne confruntam cu o realitate dureroasa in Romania: aproape jumatate dintre copiii nostri traiesc in saracie si risca excluziunea sociala si nu se bucura de educatie de calitate. Este o situatie inacceptabila care necesita o evaluare onesta a modului in care autoritatile au inteles de-a lungul timpului sa respecte drepturile copilului. Ar trebui sa pornim de la principiul fundamental ca fiecare copil merita sansa de a-si atinge potentialul maxim, indiferent de circumstantele in care s-a nascut."
Drepturile copilului in Romania
Inechitatea este prezenta in viata copiilor romani inca de la nastere: Romania ramane in topul mortalitatii infantile, peste media din UE, aproape jumatate dintre nasterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt inregistrate in tara noastra, una dintre cauzele majore ale acestei stari de fapt fiind saracia. Romania continua sa detina o pozitie nedorita in topul tarilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalitatii infantile, cu o rata de 5,7 la mie (in anul 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani.
Aproape doi din 5 copii romani cresc in risc de saracie sau de excluziune sociala. Ingrijorator ramane faptul ca, desi cei mai multi dintre copii (65%) pot recunoaste un abuz, doar 1 din 3 se afla in situatia de a sti cui sa ceara ajutorul si de a avea si incredere in acea persoana sau institutie de referinta. Jumatate dintre elevii din scolile din Romania declara ca sunt victime ale bullying-ului in mod constant. Procentul elevilor care spun ca au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% in 2016 la 49% in 2022, conform studiului Salvati Copiii. Iar unu din cinci copii romani nu ajunge sa finalizeze scoala la timp, Romania fiind statul membru al UE cu cel mai scazut nivel de participare in educatie la varsta finalizarii invatamantului obligatoriu (78,1%).
In ultimii 10 ani, arata datele Salvati Copiii Romania, procentul copiilor care admit ca stiu cui sa ceara ajutorul intr-o situatie de risc a ramas constant in cazul exploatarii prin munca sau al producerii de materiale cu continut sexual, dar a scazut in cazul abuzului fizic (cu 4.7 puncte procentuale) si in cazul abuzului sexual (cu 3.4 puncte procentuale).
Peste jumatate dintre copiii romani (55,1%) isi doresc sa plece din tara si sa se stabileasca peste granite, in vreme ce o treime dintre acestia si-ar dori sa-si continue studiile in strainatate. Printre principalele motive care i-ar determina sa emigreze se numara oportunitatile legate de educatie (26,3%) si nemultumirea sau neincrederea fata de conditiile de viata din Romania (21,9%), arata datele unei anchete sociologice derulate de Organizatia Salvati Copiii Romania. Sentimentul de neincredere ca lucrurile se pot imbunatati este relevant si atunci cand copiii admit ca, in fata unei situatii de abuz, doar putin peste o treime se afla in situatia de a sti cui sa ceara ajutorul si de a avea si incredere in acea persoana sau institutie de referinta.
Andrei* are 8 ani. Locuieste cu tatal si cei trei frati intr-o camera inchiriata la periferia orasului. Tatal este muncitor zilier si adesea nu gaseste de lucru, astfel ca familia se bazeaza in mare parte pe ajutorul social oferit de stat. Andrei si sora lui mai mica, Maria* (5 ani), nu au avut sansa sa mearga la gradinita din cauza lipsurilor materiale si a situatiei instabile a familiei. Tatal a auzit de programul Salvati Copiii din cartierul lor prin intermediul vecinilor, ai caror copii au beneficiat de sprijinul organizatiei in trecut. In timpul unei vizite in comunitate, tatal ne-a abordat, rugandu-ne sa-i includem pe Andrei si Maria in programele noastre. In urma evaluarii situatiei familiei, Andrei a fost integrat in sistemul scolar, in clasa pregatitoare la scoala din cartier, beneficiind in continuare de sprijinul Salvati Copiii prin programul Scoala dupa Scoala. Iar Maria a fost unul dintre copiii care au beneficiat de programul nostru de gradinita estivala.