Nascuti fara sanse de viata

| | Actualizat: 2006-11-02 14:34:31

 

Jumatate dintre copiii care mor din cauza ca s-au nascut prematur ar putea fi salvati daca maternitatile ar avea dotarile necesare sa-i ingrijeasca
Zeci de mii de copii se nasc prematur in fiecare an in Romania, numarul lor fiind aproape dublu fata de Elvetia, spre exemplu. Conditiile precare de viata ale mamelor, neglijenta in tratarea unor afectiuni inainte de sarcina sau in timpul acesteia, dar si proasta dotare a maternitatilor fac ca multi nou-nascuti cu greutati sub 1.500 de grame sa nu supravietuiasca.  

8%-10% nascuti prematur in fiecare an

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, 7% dintre copiii care vin pe lume sunt prematuri, insa numarul lor variaza de la o regiune la alta. La nivel national, numarul acestor copii reprezinta 8%-10% din totalul nasterilor.

"Cei mai multi dintre copiii nascuti inainte de termen au greutati in jurul a 2.000 grame. Prematurii care ne pun probleme serioase sunt cei cu greutati sub 1.500 de grame, iar problemele si mai mari sunt create de cei sub 1.000 de grame", explica Ioan Marin Dambeanu, doctor in medicina, seful Sectiei nou-nascuti de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Prof. dr. doc. Panait Sarbu" din Bucuresti.

In 3% din nasteri se nasc copii prematuri mai mici de 1.500 de grame, iar mortalitatea in cazul acestora este de zece ori mai mare si complicatiile sunt mult mai multe. "De obicei, cu cat nou-nascutii sunt mai mici, cu atat scade si procentul de supravietuire", completeaza specialistul.

Pentru a micsora numarul de nasteri premature si mortalitatea ar trebui sa existe cat mai multe centre regionale de gradul trei infiintate special pentru ingrijirea acestora.

"Daca, inainte de a naste, mamele ar fi transferate la un spital ce poate ingriji copiii nascuti inainte de termen, mortalitatea ar putea scadea cu 50%", ne-a declarat Ioan Dambeanu.

In acest moment, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, din aproape 200 de maternitati din tara, doar 19 sunt de gradul trei, avand capacitatea sa ingrijeasca optim copii intre 1.000 si 1.500 de grame, dar si sub 1.000 de grame.

Pericol pentru mamele peste 35 de ani

Nasterile premature sunt influentate de clasa sociala a mamelor, de starea acestora de sanatate, dar si de varsta lor. Femeile sub 16 ani si cele peste 35 de ani au cel mai mare risc sa nasca inainte de termen.

"Stam mai prost decat multe tari occidentale in aceasta privinta, mai ales din cauza saraciei: cu cat nivelul de educatie al mamelor este mai redus, cu atat proportia copiilor cu greutate mica la nastere este mai mare", explica pediatrul Alin Stanescu, fost consilier in cadrul Ministerului Sanatatii. Media europeana a prematurilor este de 7%, iar in Elvetia - 5%.

Pe de alta parte, nasterea prematura poate fi determinata si de anumite probleme de sanatate ale femeii. "Viitoarea mama poate avea antecedente obstetricale: nasteri premature anterioare, malformatii sau operatii la nivelul uterului. Si infectiile netratate pot duce la o nastere prematura", enumera cauzele acestor nasteri Andrei Cristian, medic specialist ginecolog la Spitalul Elias din Bucuresti.

Copiii nascuti inainte de termen au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta complet si pentru a creste.
"Copiii sub un kilogram nu pot respira singuri, au imaturitate pulmonara pentru ca le lipseste o substanta care se formeaza ulterior si care, in cazul lor, trebuie administrata imediat postnatal. 35%-40% dintre copiii nascuti sub 32 saptamani de sarcina fac hemoragii cerebrale deoarece vasele lor de sange sunt foarte vulnerabile", este de parere conferentiar doctor Ioana Alina Anca, sef Sectie Terapie intensiva la Clinca de Pediatrie "Alfred Rusescu" din Bucuresti.

Copilul sanatos, "pregatit" inainte de concepere

Specialistii recomanda tuturor femeilor ca inainte de a face un copil sa mearga la doctor. "Inainte de sarcina ar trebui tratate toate eventualele infectii si boli de care poate suferi viitoarea mama", afirma Ioan Dambeanu.

Pe de alta parte, mamicile trebuie sa mearga periodic la medic din prima luna de sarcina si sa manance alimente de calitate (fructe, proteine, legume etc.). "Relatia dintre copiii nascuti prematur si obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul este foarte bine determinata, asa ca femeile ar trebui sa renunte la aceste vicii", este de parere pediatrul Alin Stanescu. El recomanda chiar ca suplimentele care previn malformatiile la fat sa fie luate inainte de sarcina.

Ce inseamna prematur

Sunt considerati prematuri nou-nascutii cu greutati mai mici de 2.500 grame. Un copil nascut intre a 28-a si a 37-a saptamana de sarcina este un prematur. "Exista, pe de-o parte, copii cu greutate mica nascuti inainte de termen, iar, pe de alta parte, copii cu greutate mica si care nu s-au dezvoltat suficient in timpul sarcinii, dar sunt nascuti la termen", explica pediatrul Alin Stanescu.

(Andreea Georgescu)
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei  
2 Noiembrie 2006

Citeste si despre