Peste jumatate dintre parintii care muncesc in alte tari nu vin acasa de Sarbatori

| | Actualizat: 2024-04-29 11:24:22

 

Salvati Copiii intareste programul de sprijin pentru copiii ramasi singuri acasa: Harta pe regiuni

Mai mult de jumatate -  55% -  dintre parintii care lucreaza peste granita nu vor petrece sarbatorile pascale in tara, alaturi de copiii lor, in vreme ce 39% spun ca vor veni acasa pentru Paste, iar 6% nu erau inca decisi cu privire la venirea in tara, arata datele unei anchete realizate de Salvati Copiii Romania, in randul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu parintii plecati din tara. In ceea ce priveste motivele pentru care parintii nu pot veni, cel mai des mentionate au fost lipsa banilor alocati drumului pana in Romania si faptul ca nu reusesc sa isi ia concediu/zile libere in aceasta perioada.

Organizatia Salvati Copiii Romania va extinde programul de suport pentru copiii ramasi singuri acasa in urma migratiei economice a parintilor, program care a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii si adulti, dintre care 4.600 doar cu sprijinul PEPCO Romania, prin activitati de conectare parinti - copii, derulate atat in centrele locale Salvati Copiii, cat si in peste 60 de scoli partenere.

Astfel, copiii cu parintii plecati la munca in strainatate impreuna cu parintii lor si persoanele in grija carora au ramas din sase judete - Suceava, Iasi, Vaslui, Mures, Hunedoara si Dambovita - vor fi integrati in programe complexe de sprijin psiho-socio-educational, cu sprijinul PEPCO Romania. Totodata, in cadrul acestui program este continuata si campania de constientizare a importantei timpului de calitate parinte-copil, lansata in 2022 sub egida mesajului „Impreuna totul este mai bine!”, prin dezvoltarea de materiale si ghiduri cu activitati specifice si recomandari, organizarea de activitati de conectare parinti/persoane in grija carora au ramas copiii – copii, de caravane de informare si consiliere in mediul rural, de workshopuri pentru cadre didactice pentru stimularea preluarii modelelor de activitati in cat mai multe scoli.

TABLOU DE TARA: SITUATIA PE REGIUNI

Conform studiului national cu privire la situatia copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate realizat de Salvati Copiii Romania in 2022, 13,8% dintre copiii din Romania, 536.000 de copii, au avut in perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

In perioada vizata de studiu inregistram urmatoarele volume de copii cu cel putin un parinte plecat la munca in strainatate in ultimul an:

  • Regiunea Nord-Est - 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (in medie unu din sase copii);
  • Regiunea Sud-Muntenia - 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (in medie unu din cinci copii);
  • Regiunea Nord-Vest - 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (in medie unu din sapte copii);
  • Regiunea Sud-Est - 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii);
  • Regiunea Vest - 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din sapte copii);
  • Regiunea Bucuresti Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (in medie unu din zece copii);
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii);
  • Regiunea Centru - 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (in medie unu din douazeci de copii).

Estimarile au avut la baza volumul calculat la nivel national, reprezentativitatea selectiei in plan regional depasind marja de eroare a esantionului total.

Campania destinata cresterii gradului de constientizare a parintilor cu privire la importanta comunicarii cu copiii si a petrecerii de timp de calitate cu acestia va fi continuata incepand cu perioada  sarbatorilor de Paste. Parintii si apartinatorii copiilor din program vor fi implicati sau indrumati catre diferite activiati de conectare specifice, de la distanta, avand in vedere ca majoritatea parintilor nu se  intorc in tara, sau directe, inspirate din materialele campaniei promovate in randul acestora. De asemenea, peste 60 de scoli partenere stimuleaza realizarea unor astfel de activitati.

Pentru copiii ai caror parinti sunt nevoiti sa munceasca in alte tari, sarbatorile sunt grele, atunci cand parintii nu reusesc sa vina acasa. Sentimentul de singuratate este acutizat in astfel de momente si de aceea este vital ca legatura cu parintii sa fie pastrata, chiar si de la distanta. Sunt consecinte emotionale, dar si sociale ale acestui fenomen atat de specific tarii noastre”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. 

„Perioada sarbatorilor este una in care familiile trebuie sa fie impreuna, iar copiii sa aiba prilejul de a petrece momente valoroase alaturi de parintii lor. Insa, exista un numar foarte mare de copii care nu au aceasta sansa, deoarece parintii lor nu au posibilitatea de a se intoarce acasa nici macar de sarbatori. Astfel, continuam sa sustinem demersurile organizatiei Salvati Copiii, pentru a veni in sprijinul acestor copii dar si al parintilor si apartinatorilor lor. Ne bucuram sincer ca acestia vor fi integrati in programe complexe de sprijin psiho-socio-educational, pentru a mentine conexiunea fizica si emotionala atat de necesara pentru o dezvoltare sanatoasa", spune Bogdan Grigoriu, Head of Region at PEPCO Romania, Bulgaria and Greece.

 

Servicii ale organizatiei Salvati Copiii destinate protectiei copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate a facut necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, incepand cu anul 2010.

In centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenti sociali si cadre didactice ofera servicii de consiliere psihologica si sociala, activitati de suport scolar si activitati de socializare pentru copii, precum si activitati de educatie parentala, consiliere sociala si indrumare juridica pentru adulti.

Programul a fost derulat in Bucuresti si 18 judete: Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea. Doar in 2023, am derulat programe locale in 50 de scoli din aceste judete.

Peste 130.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, respectiv la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

Citeste si despre