Prevenirea cariilor dentare la copil

| | Actualizat: 2008-03-03 10:36:07

 

Cea mai comuna afectiune cronica la copii nu este astmul ci sunt cariile dentare, de aceea procesul de prevenire a cariilor dentare la copil este foarte important.
 




Cariile si alte probleme stomatologice, pe langa faptul ca provoaca durere si afecteaza abilitatile verbale si imaginea de sine a copilului, dar duc de asemenea, la probeleme sistematice de sanatate care pot afecta starea generala de sanatate.

Din fericire, 90% dintre cariile dentare pot fi prevenite prin urmarea unor simple reguli de nutritie si prin ingrijirea atenta a dintilor si gingiilor. Tot acest proces de ingrijire dentara ar trebui sa inceapa de cand copilul este foarte mic. Prima vizita la medicul stomatolog este recomadata pana la implinirea varstei de un an.

Insa, vizita la medicul stomatolog este doar o mica parte din procesul de ingrijirea dintilor la copil, avand in vedere ca aceasta se face aproximativ de doua ori pe an. Foarte importanta este ingrijirea dintilor acasa, zilnic.

In primii ani de viata a copilului, parintii sunt cei care trebuie sa se ocupa de igienta dentara a copilului. Aceasta ar trebui sa inceapa inca decand copii sunt foarte mici.

Copiii nu trebuie lasati sa adoarma cu biberonul sau cu suzeta inmuiate in lichide dulci, deoarece cand copilul doarme, secretia salivara se reduce, permitand zaharului sa se sedimenteze pe dinti si gingii, ceea ce va determina aparitia cariilor dentare.

O data cu aparitia dintilor de lapte ai copilului, acesta poate invata sa isi faca singur periajul dintilor, dar parintii trebuie sa il supravegheze pana ce apar molarii de 6 ani, primele masele permanente.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro
03 Martie 2008

Citeste si despre