S-a infiintat Directia de Monitorizare a Drepturilor Copilului

| | Actualizat: 2006-06-02 09:47:42

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, infiintarea in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a unei Directii de Monitorizare a Drepturilor Copilului.

Directia va monitoriza respectarea drepturilor copilului din evidenta Directiilor Generale de asistenta sociala si protectia copilului.
De asemenea, noua directie va monitoriza respectarea Conventiei ONU si a altor conventii internationale privind drepturile copilului.
Directia de Monitorizare a Drepturilor Copilului din cadrul ANPCD va realiza Raportul periodic al Romaniei privind aplicarea conventiei ONU, precum si coordonarea elaborarii Planului National de Actiune pentru aplicarea conventiei ONU.



Totodata, Directia va realiza rapoarte privind respectarea drepturilor copilului in Romania si va analiza rapoartele organismelor internationale si ale ONG-urilor pe aceasta tema.
Infiintarea Directiei nu va modifica numarul de posturi din cadrul ANPDC, respectiv 86.

Unele articole vestimentare pentru copii made in China contin o substanta puternic cancerigena, avertizeaza un cotidian chinez


Ultimul control special desfasurat pe piata chineza a produselor industriei usoare autohtone este de natura sa provoace un adevarat soc in randul cumparatorilor de marfa Made in China, transmit agentiile internationale de presa, citand un articol aparut in editia de miercuri a publicatiei China Daily.

In urma acestui control, desfasurat la initiativa guvernului de la Beijing, s-a dovedit ca practic jumatate /49,4%/ din articolele vestimentare destinate copiilor confectionate in sudul Chinei nu corespund standardelor internationale de securitate. Mai mult, a zecea parte din cantitatea de marfuri verificata contine o substanta puternic cancerigena. Printre produsele necorespunzatoare standardelor internationale de securitate se numara si marci cunoscute precum Bettyboop, e.baby si Mina.

Autoritatile chineze au supus unui control minutios 91 de loturi de hainute pentru copii, confectionate in regiunea Guangdong, destinate comercializarii in 11 supermarketuri din sudul Chinei. Cea mai nevinovata deficienta descoperita la majoritatea articolelor s-a dovedit cusatura defectuoasa. La o purtare indelungata, mai ales in cazul pieselor vestimentare care au aderenta directa cu pielea copilului, acest defect ar putea provoca iritatii. Dar pe langa cusatura, materialul din care erau confectionate articolele pentru copii deregla echilibrul PH-ului pielii, putand constitui o cauza a unei viitoare vizite la dermatolog.

In plus, viciul "traditional" al garderobei made in China pentru bebelusi sunt etichetele completate cu date false, care nu ofera informatii corecte despre marimea articolelor, proprietatile materialului din care acestea sunt realizate si metodele de ingrijire.

Mai departe e si mai rau. Culorile aprinse al multor articole vestimentare verificate denota nu doar un gust estetic indoielnic, dar reprezinta un pericol real pentru sanatate. In procesul de atribuire a unor culori pentru ca produsele sa capteze atentia potentialului cumparator, producatorii locali utilizeaza coloranti extrem de nocivi. Cel mai periculos este colorantul amin aromatic, descoperit intr-o proportie de 10% in piesele vestimentare pentru copii confectionate in provincia Guangdong. Purtarea unor astfel de articole poate duce in timp la boli oncologice extrem de grave.

Potrivit expertilor, aminul aromatic este una dintre cele mai puternice substante cancerigene care provoaca aparitia si dezvoltarea tumorilor cancerigene, iar cantitatea din aceasta substanta descoperita in articolele vestimentare verificate de echipa de specialisti ai guvernului de la Beijing depaseste de 10 ori norma general admisa. Printre consecintele purtarii unor astfel de hainute este cancerul vezicii urinare si uretrei.

Guvernul de la Beijing a permis mass-media chineze sa faca publice rezultatele socante ale recentului control al articolelor vestimentare destinate copiilor. Presa chineza a publicat deja o lista din 51 de articole vestimentare pentru copii care nu a trecut controlul calitatii, recomandand evitarea unor astfel de produse.


ROMPRES

Citeste si despre