Adoptiile internationale au reprezentat pentru copii romani parasiti in orfelinatele de stat, singura sansa pentru o viata normala. Aceasta este parerea jurnalistilor de la cotidianul britanic "The Times" care sustin in editia electronica de ieri, ca atitudinea Romaniei de a interzice plasarea copiilor in strainatate este justificabila doar pe termen scurt.
Pe de alta parte, presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi, spune ca din cauza legislatiei permisive, autoritatile romane nu mai stiu nimic de soarta a 1300 de copii adoptati de familii din afara granitelor.
Jurnalistii cotidianului britanic "The Times" sustin atitudinea Romaniei de a interzice adoptiile internationale, doar in masura in care aceasta decizie este una temporara.
Ei relateaza faptul ca viata copiilor romani proveniti din orfelinatele de stat s-a schimbat datorita unei imense preocupari la nivel international. Mai mult, ziaristii apreciaza ca in urma adoptiilor internationale a avut loc o schimbare radicala a legilor privind bunastarea copiilor.
Totusi, presedintele ORA, Theodora Bertzi, ne-a declarat ca adoptiile internationale nu au fost principalul catalizator pentru reformarea domeniului privind protectia copilului. Mai mult, potrivit reprezentantului Oficiului Roman pentru Adoptii, perpetuarea acestei proceduri ar veni in detrimentul familiilor de romani care doresc sa adopte un copil, avand in vedere ca numarul acestora a crescut de doua ori fata de numarul micutilor institutionalizati.
Un alt argument prin care presedintele ORA sustine decizia autoritatilor romane este faptul ca in cele mai multe cazuri persoanele interesate pentru a infia un copil roman nu erau eligibile in tara de origine.
Flexibilitatea legislatiei a facut ca soarta multor copii dati spre adoptie peste hotare sa reprezinte o enigma pentru autoritatile romane. "Din cei aproximativ 11.000 de copii adoptati de familii din strainatate, in perioada 1997-2004, autoritatile au pierdut contactul cu 1300 de copii, a caror soarta este inca necunoscuta. Despre ceilalti aflam din ce in ce mai des ca nu s-au adaptat la noile conditii pe care le impune viata in strainatate", a conchis Theodora Bertzi.
Citeste tot articolul in:
19 Decembrie 2006