Starea copilului in Romania: Unu din doi copii traieste in saracie si vrea sa emigreze

| | Actualizat: 2024-06-03 13:19:42

Copiii cu varsta sub 14 ani sunt printre cei mai afectati de anxietate si depresie; 14% dintre copii spun ca participa direct la jocuri de noroc pe bani si 40% dintre ei declara ca au prieteni implicati in astfel de activitati

Inechitatea este prezenta in viata copiilor romani inca de la nastere: Romania ramane in topul mortalitatii infantile, peste media din UE, aproape jumatate dintre nasterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt inregistrate in tara noastra, una dintre cauzele majore ale acestei stari de fapt fiind saracia. Aproape unu din doi copii romani este afectat de saracie si se afla in risc de excluziune sociala. Mai mult, copiii sunt expusi riscurilor crescute de a deveni dependenti de jocuri de noroc si sunt afectati de anxietate si depresie, cu consecinte severe, cum este tentativa de suicid. Continutul nociv online la care copiii sunt expusi ia tot mai des forma imaginilor reprezentand abuz sexual asupra copilului. Ingrijorator ramane faptul ca, desi cei mai multi dintre copii (65%) pot recunoaste un abuz, doar 1 din 3 se afla in situatia de a sti cui sa ceara ajutorul si de a avea si incredere in acea persoana sau institutie de referinta.

Iata cum arata starea de urgenta cu privire la nerespectarea cronica a drepturilor copilului din Romania:

  1. 1.      Dreptul la viata si supravietuire

Romania continua sa detina o pozitie nedorita in topul tarilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalitatii infantile, cu o rata de 5,7 la mie (in anul 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani[1]. Potrivit unei analize[2] a Organizatiei Salvati Copiii cu privire la accesul gravidelor vulnerabile la servicii de sanatate:

  • 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare de sanatate,
  • 33% dintre ele declara ca, pe durata sarcinii, nu au facut controalele medicale recomandate, cel mai des invocat motiv fiind lipsa resurselor financiare,
  • Doar 4 din 10 gravide declara ca toate analizele au fost gratuite.   
  1. Saracie

Peste 1,5 milioane de copii din Romania (41,5% din numarul total al copiilor) cresc in risc de saracie sau excluziune sociala. Un sondaj realizat in 2022[3] privind impactul crizei economice asupra familiilor din Romania a evidentiat ca 40% dintre gospodarii au inregistrat o scadere a veniturilor comparativ cu 2021, in timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii. In familiile cu trei sau mai multi copii, peste o treime dintre acestea (37,7%) nu-si pot permite o hrana adecvata pentru copiii lor (EUROSTAT).

  1. 3.      Sanatatea mintala  este afectata in cazul tot mai multor copii romani, in conditiile lipsei de acces la servicii de consiliere pentru majoritatea copiilor

Anxietatea, depresia si dificultatile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologica si sprijin psiho-emotional ale Salvati Copiii Romania: astfel, in perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, psihologii organizatiei au tratat 678 de cazuri, in cele mai multe – 217 – fiind vorba despre copii de varsta claselor primare, pe locul al doilea fiind copii de gimnaziu – 215, urmati de adolescenti (140) care au avut nevoie de terapie. In celelalte cazuri, 106, a fost vorba despre copii cu varste mici, prescolari, care au avut nevoie de sprijin psihologic. Din numarul total de cazuri, cele mai multe au fost reprezentate de anxietate – 148 si de tulburare emotionala – 128. Pentru 60 de copii, cauza pentru care au necesitat terapie a fost legata de dificultati parentale (cum este divortul), in 54 de cazuri a fost vorba despre tulburari din spectrul ADHD/ADD, in vreme ce 50 de copii au fost diagnosticati cu depresie. Au existat si sase cazuri de tentative de suicid, cinci la copii de varsta liceului si una la un copil de varsta gimnaziului.

Problemele de sanatate mintala la copii sunt frecvente si severe. Peste 41% dintre fetele de 15 ani au probleme de somn, iar 32% se simt singure. Peste un sfert (27,3%) dintre adolescentii romani fumeaza, iar jumatate (50,1%) dintre adolescentii romani consuma alcool. Consumul de droguri este raspandit in majoritatea scolilor, iar autoritatile nu intervin. Tara noastra nu dispune de servicii de consiliere gratuite pentru copiii cu probleme de sanatate.

Conform studiului Salvati Copiii privind incidenta violentei asupra copiilor (2021), 12% dintre copii se bucura foarte rar sau niciodata de forme fizice de manifestare a afectiunii parintilor (imbratisari, mangaieri), ceea ce indica o neglijare emotionala semnificativa, aproape jumatate dintre copii (48%) petrec timpul liber singuri sau cu persoane din afara familiei, iar 1 din 7 copii si-a dorit sa-si paraseasca familia in favoarea alteia.[4]

  1. 4.      Protectia copiilor impotriva violentei si abuzului sexual este deficitara

Jumatate dintre copii declara ca parintii lor folosesc pedeapsa corporala si la fel de multi devin victimele bullying-ului in scoli. 20% dintre cazurile de abuz sexual raportate ajung in instanta si doar 5% se soldeaza cu condamnari penale, doar 1 din 4 astfel de decizii fiind pronuntate cu trimiterea la inchisoare a agresorilor.

In ultimii 10 ani, procentul copiilor care afirma ca stiu cui sa ceara ajutorul intr-o situatie de risc a ramas constant in cazul exploatarii prin munca sau al producerii de materiale cu continut sexual, dar a scazut in cazul abuzului fizic (cu 4.7 puncte procentuale) si in cazul abuzului sexual (cu 3.4 puncte procentuale). Ingrijorator este faptul ca, desi cei mai multi dintre copii (65%) pot recunoaste un abuz, doar 1 din 3 se afla in situatia de a sti cui sa ceara ajutorul si de a avea si incredere in acea persoana sau institutie de referinta.

Din totalul de 3.439 de rapoarte, in perioada 01 ianuarie-30 aprilie 2024, 3.356 erau materiale care se incadreaza la Child Sexual Abuse Material (CSAM). 3.359 dintre notificarile procesate au fost transmise catre ofiterii specializati ai IGPR. Din totalul rapoartelor procesate, 3.161 sunt materiale autogenerate chiar de catre minori. Cele mai multe victime sunt de gen feminin (3.158 de rapoarte), in vreme ce 169 de rapoarte aratau victime cu varste de sub 10 ani.

  1. 5.      Pericolul dependentei de jocuri de noroc

Cea mai recenta ancheta sociologica realizata si publicata de Salvati Copiii in luna noiembrie 2023 arata ca majoritatea copiilor cu varsta peste 10 ani au vazut publicitate la jocuri de noroc, atat la televizor, cat si pe Internet. Mai mult, 11% dintre copii admit ca urmaresc influenceri promovand jocuri de noroc pe bani, in timp ce 10% resimt presiune din partea prietenilor. Desi legea interzice accesul copiilor la jocurile de noroc, 14% dintre copii recunosc ca participa direct la jocuri de noroc pe bani si 40% dintre ei declara ca au prieteni implicati in astfel de activitati.

Copiii sunt in special vulnerabili la mesajele publicitare, care le pot modela convingerile si comportamentele si pot pune presiune pe modul in care isi filtreaza alegerile personale de consum. Aceasta expunere continua si de pe mai multe fronturi subliniaza inca o data necesitatea interdictiei oricarei forme de publicitate a acestor practici si adoptarea urgenta a proiectului de lege care prevede o distanta minima de 300 de metri intre spatii in care se practica jocurile de noroc si unitatile de invatamant.

  1. 6.      Copii cu copii

Ca efect combinat al mai multor vulnerabilitati si limitari in accesul la sanatate, educatie si protectie sociala, Romania continua sa se confrunte cu multiple provocari in ceea ce priveste maternitatea timpurie.

Aproape jumatate din mamele minore sub 15 ani din Europa traiesc in Romania (746 de nasteri au fost inregistrate la fete cu varsta intre 10 si 14 ani, alte 1.286 de nasteri fiind la mame care aveau 15 ani) (EUROSTAT, 2023).

Analiza Organizatiei Salvati Copiii cu privire la situatia mamelor si gravidelor minore a scos la iveala multiple motive de ingrijorare[5]:

85% dintre mamele si gravidele minore nu mai merg la scoala, pentru cele mai multe dintre ele abandonul scolar avand loc anterior sarcinii;

  • 1 din 10 mame minore nu a fost niciodata inscrisa la scoala; 
  • 75% din mamele minore au abandonat scoala pe parcursul gimnaziului;
  • 4 din 10 mame si gravide minore nu au acces la consultatii medicale de specialitate;
  • 2  din 10 au mai mult de un copil inainte de varsta majoratului;
  • 80% dintre mamele minore nu au folosit niciodata metode contraceptive, din lipsa de informatii cu privire la acest domeniu;
  • 75% dintre ele au rude sau prietene care, la randul lor, au devenit mame inainte de varsta majoratului;
  • 32% dintre tinerele mame care au raspuns la chestionar au mentionat ca si propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei nasteri.

  1. 7.      Jumatate dintre copiii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Unu din sapte copii din Romania - 536.000 de copii in cifre absolute - are unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, arata datele unui studiu national complex realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania[6].

Aproape o treime dintre copii (31%) declara ca nu au fost de acord cu plecarea parintelui (parintilor) la munca in strainatate. In medie, mama pleaca prima data la varsta de 6 ani si 11 luni a copilului; a fost plecata, in medie, 3,2 ani din cei 4,5 in care copilul s-a confruntat cu migratia mamei si dintre mamele plecate sa munceasca in strainatate, 58% se intorc in tara o data pe an.

  1. 8.      Sistemul de educatie cunoaste cea mai profunda stare de inechitate

1 copil din 6 de varsta scolara nu frecventeaza scoala, iar diferenta de performanta scolara in randul elevilor din familiile afectate de saracie fata de ceilalti copii este una dintre cele mai ridicate din lume. Mai mult, 1 din 5 copii nu reuseste sa finalizeze invatamantul obligatoriu la timp, iar jumatate dintre copiii nostri sunt analfabeti functionali, din cauza calitatii slabe a invatamantului din comunitatile vulnerabile.

Analfabetismul functional cronic se pastreaza la nivelul primei evaluari PISA din 2009, adica aproape jumatate dintre copii afectati:  intre 41,7% - lectura si 48,6% - matematica (PISA, 2022). Rezultatele analizei releva faptul ca sistemul de educatie romanesc este cel mai inechitabil dintre toate cele peste 100 de tari participante (OECD, 2022).

  1. Cunoasterea si respectarea drepturilor copilului 

Peste jumatate dintre copiii romani (55,1%) isi doresc sa plece din tara si sa se stabileasca peste granite, in vreme ce o treime dintre acestia si-ar dori sa-si continue studiile in strainatate. Printre principalele motive care i-ar determina sa emigreze se numara oportunitatile legate de educatie (26,3%) si nemultumirea sau neincrederea fata de conditiile de viata din Romania (21,9%), arata datele unei anchete sociologice derulate de Organizatia Salvati Copiii Romania[7].

Sentimentul de neincredere ca lucrurile se pot imbunatati este relevant si atunci cand copiii admit ca, in fata unei situatii de abuz, doar putin peste o treime se afla in situatia de a sti cui sa ceara ajutorul si de a avea si incredere in acea persoana sau institutie de referinta.

Legislatia actuala nu permite copiilor participarea in luarea deciziilor de catre autoritati. Initiativele de acest tip ale Guvernului, Parlamentului sau autoritatilor locale au un caracter festivist sau pur formal. De exemplu, noua lege a educatiei contine reglementari de blocare ori descurajare a participarii reale a copiilor in consiliile de administratie ale scolilor. 

Pentru informarea generala cu privire la modul in care nevoile copiilor sunt reflectate in programele politice, Salvati Copiii a lansat platforma www.voteazapentrucopii.ro

Pentru ca toti copiii din Romania au dreptul la aceleasi oportunitati si aceleasi conditii de dezvoltare ca si copiii din alte tari ale Europei, consideram ca viitorii europarlamentari sunt obligati sa propuna Comisiei Europene solutii si sa tina seama de problemele dureroase cu care se confrunta copiii romani. De asemenea, ei sunt obligati moral sa puna presiune asupra Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru a evalua cu responsabilitate modul in care copiii nostri si drepturile lor sunt respectate si pentru a aloca urgent bugete corespunzatoare.

Scopul platformei www.voteazapentrucopiii.ro este de a informa participantii la vot despre situatia copiilor din Romania si despre cum inteleg partidele politice sa-si asume in mod concret responsabilitatea pentru copiii din Romania, din perspectiva europeana, la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Datele statistice privind saracia, inechitatea din educatie, mortalitatea infantila, violenta din scoli etc. care afecteaza copiii romani, mai mult decat pe copiii din alte state membre UE, sunt argumente pentru ca Parlamentul European sa considere cu prioritate situatia copilului din Europa si implicit din Romania.

Campania de informare si implicare a cetatenilor, initiata prin intermediul site-ului www.voteazapentrucopii.ro, propune semnarea, in nume propriu, a unei scrisori adresate candidatilor la scrutinul din 9 iunie, prin care se cere partidelor prioritizarea investitiilor pentru respectarea drepturilor copilului. Scrisorile contin masuri indispensabile, posibile doar prin cresterea investitiilor destinate copiilor din Romania:

a. masa calda generalizata in gradinite, scoli, licee;

b. program de scoala prelungit de la 8 la 16 sau 9-17;

c. introducerea educatiei pentru sanatate in curriculumul scolar;

d. asigurarea gratuitatii transportului intrajudetean si interjudetean pentru elevi;

e. posibilitatea acordata copiilor care au implinit 16 ani de a participa la vot;

f. scoala gratuita, fara costuri suplimentare din partea parintilor sau asociatiilor de parinti;

g. alocarea de forme de sprijin material pentru copiii aflati in risc de saracie si excluziune sociala;

h. organizarea grupurilor de actiune anti-bullying in scoli;

i. adoptarea de masuri pentru imbunatatirea climatului scolar, pentru ca scoala sa devina atractiva pentru fiecare copil;

j. introducerea unui mecanism de evaluare a profesorilor de catre elevi;

k. cresterea cu 100% a bugetului alocat educatiei pana in 2030, pentru a atinge 6% din PIB;

l. un mediu mai curat pentru copii;

m. servicii gratuite de consiliere psihologica pentru copii si de educatie parentala pentru parinti. 

 

Cheia pentru rezolvarea problemelor copilariei din Romania este cresterea investitiilor pentru copii

In concluzie, situatia copiilor din Romania necesita o interventie urgenta si decisiva. Cresterea investitiilor pentru educatie, pentru consolidarea sistemului de asistenta sociala, a serviciilor de consiliere psihologica si protectie impotriva oricarei forme de violenta si dezvoltarea serviciilor medicale reprezinta singura masura reala pentru respectarea demnitatii si drepturilor copiilor fara discriminare.

Tinand seama de concluziile unui numar insemnat de rapoarte si cercetari interne si internationale care au atras atentia asupra nivelului extrem de scazut de alocare de resurse financiare in aceste domenii, Salvati Copiii considera ca se impune luarea in considerare a unei cresteri graduale a bugetului copilului. Aceasta crestere trebuie sa fie echivalenta cu cel putin 10% anual din necesarul raportat pentru a asigura respectarea drepturilor copilului, luand in considerare ca:

  • Cresterea calitatii si a echitatii din educatie presupune organizarea sistemului astfel incat infrastructura scolara si personalul didactic sa indeplineasca exact aceleasi standarde de calitate indiferent de localitate si trasaturile socio-demografice ale comunitatilor.
  • Serviciile publice de asistenta sociala trebuie sa fie accesibile si bine finantate pentru a putea sprijini familiile vulnerabile si a identifica copiii supusi diferitelor forme de abuz si neglijenta.
  • Consilierea psihologica, vitala pentru sanatatea mintala a copiilor, trebuie acordata gratuit si dezvoltata la nivelul unitatilor scolare si al serviciilor sociale, oferindu-le copiilor la timp sprijinul necesar pentru a face fata anxietatii, depresiei si altor probleme emotionale.
  • De asemenea, accesul la servicii medicale de calitate si extinderea educatiei pentru sanatate sunt imperative pentru reducerea mortalitatii infantile si pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Facem apel la autoritati si la toti factorii de decizie sa prioritizeze investitiile in aceste domenii critice si definirea, in cadrul viitoarei Legi a bugetului de stat pentru 2025, a unui buget integrat al copilului. Doar printr-un angajament serios si resurse adecvate putem crea un mediu sigur si suportiv pentru copiii nostri, asigurandu-le dreptul la o copilarie fericita si la un viitor prosper. In acest sens, Organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, a initiat elaborarea unui proiect de lege de instituire a anului 2025 ca „An National al Copilului”, o abordare absolut necesara pentru a pune interesele si nevoile copiilor, pentru prima data in istoria Romaniei de la adoptarea Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, pe lista prioritatilor intregii societati pentru anii ce vor urma.[8]

 


[1] Baza de date EUROSTAT, cod tabel DEMO_MINFIND, accesat in mai 2023

 

[2] Salvati Copiii Romania, 2022, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/a6/a62fceeb-8e7b-439d-bbf6-54f00be053fd.pdf

 

[3] Cercetarea Salvati Copiii Romania s-a bazat pe un chestionar completat de un numar total de 3570 de persoane, dintre care 1942 copii, din 790 de gospodarii. Chestionarele au fost administrate intre 21 si 31 octombrie 2022, in 11 judete si Municipiul Bucuresti.

 

[4] Organizatia Salvati Copiii, 2021. https://www.salvaticopiii.ro/sites/ro/files/migrated_files/documents/90746705-4fd6-4843-b16c-055a66a81abb.pdf

 

[5] Organizatia Salvati Copiii, 2022, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/9f/9f80c28c-2fb9-466a-9579-9ca68bdcee7f.pdf

 

[6] Salvati Copiii Romania, 2023, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/29/29e784b3-b48b-4a79-bea0-49767b85ab03.pdf

 

[7] Salvati Copiii Romania, 2023 https://www.salvaticopiii.ro/sites/ro/files/migrated_files/documents/4c10349d-5189-4240-b44b-69f660ade0aa.pdf

 

[8] Legea 313/2024 - Propunere legislativa pentru instituirea anului 2025 ca ”Anul National al Copilului” https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L313&an_cls=2024

[1] Baza de date EUROSTAT, cod tabel DEMO_MINFIND, accesat in mai 2023
[2] Salvati Copiii Romania, 2022, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/a6/a62fceeb-8e7b-439d-bbf6-54f00be053fd.pdf
[3] Cercetarea Salvati Copiii Romania s-a bazat pe un chestionar completat de un numar total de 3570 de persoane, dintre care 1942 copii, din 790 de gospodarii. Chestionarele au fost administrate intre 21 si 31 octombrie 2022, in 11 judete si Municipiul Bucuresti.
[4] Organizatia Salvati Copiii, 2021. https://www.salvaticopiii.ro/sites/ro/files/migrated_files/documents/90746705-4fd6-4843-b16c-055a66a81abb.pdf
[5] Organizatia Salvati Copiii, 2022, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/9f/9f80c28c-2fb9-466a-9579-9ca68bdcee7f.pdf
[6] Salvati Copiii Romania, 2023, https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/29/29e784b3-b48b-4a79-bea0-49767b85ab03.pdf
[7] Salvati Copiii Romania, 2023 https://www.salvaticopiii.ro/sites/ro/files/migrated_files/documents/4c10349d-5189-4240-b44b-69f660ade0aa.pdf
[8] Legea 313/2024 - Propunere legislativa pentru instituirea anului 2025 ca ”Anul National al Copilului” https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L313&an_cls=2024

 

 

Citeste si despre