Sute de copii sunt lasati de izbeliste prin maternitati, iar autoritatile isi permit sa incalce legea si sa blocheze procedurile de adoptie interna.
"Structurile nu functioneaza firesc. Nu se intelege urgenta atunci cand e vorba de copii. Sunt foarte putine adoptii fata de nivelul cererilor. In doar 9 judete din tara au inceput aceste proceduri de adoptie. E de neconceput sa existe in jur de 550 de copii abandonati in spitale, de la inceputul anului. Putem vorbi de un blocaj in adoptiile din Romania. Exista probleme in spitale. Parasirea copilului de catre mama nu este sesizata la timp. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu exista asistenti sociali in toate maternitatile.", spune Theodora Bertzi, secretar de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii.
De la inceputul anului, cand a intrat in vigoare noul pachet legislativ privind protectia drepturilor copilului, in doar 9 judete s-a deschis procedura de adoptie interna si s-au incredintat copii in vederea adoptiei. Este vorba despre judetele: Arges, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Olt, Salaj si Vaslui.
Cele mai multe cazuri de deschidere a procedurii de adoptie sunt in judetul Dambovita - 16, urmat de judetul Olt - 13. In total, sunt 56 de cazuri in care s-a deschis procedura adoptiei interne si numai doua cazuri in care au fost incredintati copii in vederea adoptiei. Doar 6 adoptii interne s-au facut in acest an dupa noua lege, 4 in luna aprilie, una in mai si inca una in iunie. 800 de familii atestate pentru a putea adopta copii stau si asteapta pentru ca li se spune ca nu au pe cine lua.
La ora actuala, doar in jumatate din judetele Romaniei exista compartiment de adoptie. 30 de judete au personal insuficient pentru acoperirea nevoilor existente. La nivel national exista doar 58 de asistenti sociali, 34 de psihologi, 13 juristi, 8 lucratori sociali si 2 pedagogi care lucreaza in cadrul serviciilor de adoptie.
"Atunci cand sunt preluati copiii, se declanseaza procedura de gasire a parintilor, daca nu se gasesc, se cauta o familie largita. Aici exista o slaba colaborare si cu Politia Romana, care raspunde greu directiilor de protectie a copilului. Nici instantele nu sunt pregatite pentru a judeca astfel de cazuri. In tot acest timp, copiii asteapta. Or, nu este normal sa ne jucam cu aceste lucruri", spune secretarul de stat.
"Totodata, afirma Theodora Bertzi, sunt 15 cazuri de adoptii internationale esuate, pe legea veche, intrucat adoptatorii nu si-au indeplinit obligatiile parintesti si nu au luat copiii, si inca doua nationale, intrucat adoptatorii nu au asigurat ingrijire corespunzatoare. Am scris ambasadelor sa vedem despre ce este vorba. Adoptatorii au hotarare judecatoreasca definitiva, copiii sunt in tara, unii dintre ei poarta numele celor care i-au adoptat".
Sursa: Adevarul