In noaptea de 28 spre 29 octombrie, Romania trece la ora de iarna. Ceasurile se vor da cu o ora inapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. Astfel se incheie orarul de vara, ora la care vom reveni in primavara.
Astfel, pe 29 octombrie este cea mai lunga zi din an, aceasta avand 25 de ore si nu 24 asa cum este normal. De maine se va intuneca mai devreme si noaptea va deveni tot mai lunga. Aceasta va continua sa creasca pana pe 21 decembrie, cand are loc solstitiul de iarna.
Schimbarea orei aduce cu sine o serie de schimbari si in vietile oamenilor, copii si adulti. Odata cu scihmbarea fusului orar este normala o dereglare a programului de somn dar si aparitia asteniei de toamna. Iata ce influente are schimbarea orei asupra copiilor.
Cum ii afecteaza pe copii trecerea la ora de iarna
Trecerea la ora de iarna insemna ca, in teorie, vom avea o ora in plus de somn, dar parintii stiu ca micutiisunt niste ceasuri desteptatoare umane care deschid ochii cand nu le mai este somn, chiar daca ceasul arata o ora in minus.
Adultii se adapteaza mai mult sau mai putin, dar copiii sunt cei mai afectati de schimbarea orei, deoarece nu inteleg ca le este foame, dar nu este inca timpul sa manance, sau ca trebuie sa mearga la culcare, desi nu le este inca somn.
Schimbarea orei perturba bioritmurile de somn si de veghe ale oamenilor. Iata cum ii poti ajuta.
Somnul este perturbat
Daca un copil se trezeste in mod normal la ora 8.00, incepand de duminica, cand se trezeste, ceasul va bate la ora 7:00. Acest lucru inseamna ca, de luni, cand incepe scoala, daca in mod normal copilul se culca la ora 21:00, acum trebuie sa se culce la ora 20:00. Prin urmare poate fi cu greu convins sa faca acest lucru, mai ales faca nu ii este somn. Prin urmare ii va fi dificil sa se treseasca dimineata pentru a pleca la scoala, iar oboseala isi va spune cuvantul pe tot parcursul zilei.
Dupa-amiezi mai scurte si mai putin timp in aer liber
Odata cu ora de iarna, soarele va rasari mai devreme, iar seara se va intuneca mai devreme, ceea ce inseamna ca dupa-amiaza va fi mai scurta. Prin urmare si dupa-amiezile de dupa scoala vor fi mai scurte, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dispozitiei si starii de spirit a copiilor. Cu atat mai mult cu cat vor petrece mai putin timp in aer liber.
Cum iti poti ajuta copilul sa se adapteze noului fus orar
Primele zile pot fi ca un decalaj orar, pana cand se obisnuiesc cu noul program. Unii copii pot avea tulburari de somn, cum ar fi episoade de insomnie sau treziri nocturne. Iata cum iti poti ajuta micutul sa treaca mai usor peste aceasta perioada:
- Culcati-va copilul cu 15 minute mai devreme decat de obicei.
- Nu sari peste rutinele zilnice: cina, ora de baie, ora povestilor, etc.
- Petrece timp in aer liber cu copilul dupa-amiaza pentru a "devansa" ceasul intern al copilului.
- Evita, de preferinta, somnul prelungit dimineata sau in timpul zilei.
- Evita ecranele la culcare.
- Ofera-i copilului o cina usoara.
- Evita sa-I oferi ciocolata si dulciuri in a doua parte a zilei
Copilul se va obisnui cu noul fus orar trei-patru zile sau cel mult o saptamana. Dupa aceea vor reveni la programul obisnuit.
- FOTO: freepik.com