TREI bebelusi infectati cu COVID-19 intr-o saptamana. Cat de usor ia un copil virusul si cat il afecteaza

| | Actualizat: 2020-03-19 13:20:24

Trei copii au fost infectati cu coronavirus in Marea Britanie, in ultima saptamana, insa expertii in domeniul sanatatii cred ca sugarii prezinta un risc scazut de a contracta virusul.

Medicii spun ca datele releva ca micutii infectati sunt mult mai susceptibili sa nu aiba simptome decat sa dezvolte un caz sever de COVID-19.Cei trei bebelusi sunt un nou-nascut din Londra, unul de noua luni din Manchester si un copil din Norfolk.

Oamenii de stiinta nu stiu ce ii face pe copii mai putin sensibili la virus si nici nu s-au raportat cazuri de micuti care si-au pierdut viata din cauza COVID-19.

Dintre cazurile raportate in China, epicentrul virusului, doar 2,4% din cazuri au aparut la copii si doar 0,2% au implicat boli critice.

"Ceea ce stim despre noile coronavirusuri, inclusiv COVID-19, este ca cei mici au un risc foarte mic de infectie. Copiii probabil ca se contamineaza la fel de mult ca adultii, dar majoritatea fie nu au simptome, fie sunt extrem de usoare," a declarat Profesorul Russell Viner de la Institutul de Sanatate a Copilului UCL si presedintele Colegiului Regal de Pediatrie si Sanatate a Copilului a declarat pentru MailOnline.

"Daca copiii prind virusul, majoritatea nu prezinta simptome. Cei care dezvolta simptome prezinta doar efecte usoare, cum ar fi o febra usoara, unele dureri si un pic de tuse. Ceea ce nu vedem din toate datele disponibile este daca cei mici ajung pe ventilatoare sau prezinta alte simptome severe," a mai precizat medicul.

De ce copiii si adultii raspund in mod diferit in urma infectiei cu coronavirus

Simptomele COVID-19 la sugari par a fi mai usoare decat la adulti, insa ei pot sa transmita altor persoane si sa actioneze ca purtatori.

"Acesta este un virus nou si inca nu stim suficient despre cum afecteaza copiii sau femeile insarcinate. Stim ca este posibil ca persoanele de orice varsta sa fie infectate cu virusul, dar pana in prezent au fost putine cazuri de COVID-19 raportate la copii," a declarat un reprezentant UNICEF.

Oamenii de stiinta sunt in prezent nedumeriti de ce copiii si adultii raspund in mod diferit in urma infectiei cu noul coronavirus. S-a constatat doar ca riscul de deces din cauza COVID-19 creste odata cu varsta unei persoane, la fel ca si aparitia simptomelor severe.

"Plamanii lor ar putea fi mai putin flexibili decat plamanii unui copil. Pur si simplu se imbolnavesc mai mult de diverse boli pulmonare. Presupunerea mea este ca micutii care se infecteaza cu acest virus se descurca mai bine, deoarece corpul lor este mai rezistent," a spus expertul in boli infectioase, dr. David Kimberlin, pentru US News.

Medicii spun ca este posibil ca nou-nascutii sa aiba mai multe riscuri sa prezinte simptome decat bebelusii mai mari, deoarece este posibil sa nu aibe un sistem imunitar suficient de puternic.

Copiii nascuti pe cale naturala, mai expusi la coronavirus

Un studiu publicat in "Frontiers in Pediatrics" arata ca bebelusii nascuti prin cezariana pot fi mai putin susceptibili sa ia coronavirus decat cei care vin pe lume pe cale naturala. Cel putin, asta sustin oamenii de stiinta, dupa ce 12 bebelusi din Wuhan nascuti prin cezariana nu au avut simptome de coronavirus.

Se stie ca micutii pot fi expusi la virusuri in canalul vaginal, iar cezarienele ar putea reduce riscul.

"Pentru a evita infectiile cauzate de transmiterea perinatala si postnatala, obstetricienii considera ca cezariana poate fi mai sigura," a declarat autorul studiului, Yalan Liu.

"O singura femeie insarcinata a preferat nasterea vaginala, deoarece intrase in travaliu. Copilul a fost sanatos. Poate ca si nasterea vaginala este in regula. Dar este nevoie de mai multe studii suplimentare.

Analiza virusului SARS-COV-2 releva ca se raspandeste de la persoana la persoana, prin picaturi de lichide, cum ar fi cele expulzate prin stranut sau tuse.

"Copiii sunt expusi la COVID-19 atunci cand virusul ia contact cu ochii, nasul, gura sau plamanii. Acest lucru apare de obicei atunci cand o persoana infectata din apropiere tuseste sau stranuta, eliberand picaturi in aer si pe fata copilului sau pe suprafete din apropiere, cum ar fi mese, mancare sau maini," a precizat dr. Aaron Milstone, medic pediatru la Johns Hopkins Children's Center din SUA.

Expertii indica faptul ca, desi copiii prezintă un risc mai mic de a lua virusul si de a dezvolta simptome, este foarte important sa se spele pe maini.

"Desi nu se stiu multe lucruri despre noul coronavirus, COVID-19 pare sa aiba consecinte mai putin grave asupra sanatatii copiilor fata de adulti, ceea ce este o veste incurajatoare," a mai afirmat medicul.

Sursa: dailymail.co.uk

Citeste si despre