Ancheta Salvati Copiii Romania
- Trei din 10 copii stiu pe cineva care a consumat substante psihoactive / droguri, in general din proximitate;
- Aproape unu din trei adolescenti afirma ca a consumat alcool in ultima saptamana;
- Aproape jumatate dintre copiii peste 14 ani a fumat/ vapat in ultima saptamana;
- Copiii de varsta mica, baietii si copiii din mediul urban afirma in masura semnificativ mai ridicata ca sunt fericiti, linistiti sau energici, pe cand copiii cu varsta peste 14 ani, fetele si cei din mediul rural ca sunt stresati, demoralizati sau deprimati.
Trei din 10 copii afirma ca stiu pe cineva care a consumat substante psihoactive / droguri, ponderea crescand la patru din 10, in cazul adolescentilor. Ingrijorator este ca indica pe cineva din grupul de egali (prieten / coleg de scoala), ceea ce arata incidenta ridicata a consumului in mediul scolar sau in proximitatea copiilor, potrivit unei anchete Salvati Copiii Romania. Copiii cu varsta peste 14 ani consuma in numar mai mare alcool si tutun: astfel, 27% afirma ca au consumat alcool, 19% au fumat tigari obisnuite, 11% tutun incalzit, iar 16% au vapat, in ultima saptamana.
Cu toate acestea, doar 3% dintre copii afirma ca au consumat personal substante psihoactive / droguri, fara nicio diferentiere privind varsta, genul sau mediul de rezidenta. Avand in vedere incidenta mare a consumului in grupul de egali si caracterul dezirabil al unui raspuns in cazul consumului propriu, datele acestea trebuie interpretate cu atentie, cel mai probabil procentul fiind subestimat.
Dintre cei care spun ca au consumat personal, cei mai multi spun ca au facut acest lucru de mai multe ori (peste jumatate dintre ei), iar substanta cea mai consumata este canabisul, urmata de ecstasy si LSD.
Observam ca majoritatea copiilor au auzit de cel putin una dintre substantele psihoactive mentionate in studiu. Daca pornind de la mediul de rezidenta si gen nu exista diferente semnificative, cand vine vorba de grupele de varsta, copiii peste 14 ani afirma ca au auzit intr-o proportie mult mai mare de toate tipurile de substante psihoactive, comparativ cu copii sub 14 ani.
Ce consuma copiii: cafeaua, urmata de bauturi alcoolice si energizante este principala substanta consumata de copii
- 4 din 10 copii spun ca au consumat cafea in ultima saptamana;
- 2 din 10 copii spun ca au consumat energizante sau bauturi alcoolice;
- 1 copil din 10 spune ca a fumat/vapat in ultima saptamana.
In cazul majoritatii substantelor mentionate, consumul creste odata cu varsta copiilor, astfel:
- 64% dintre copiii de 14 ani si peste au baut cafea in ultima saptamana;
- 27% afirma ca au consumat alcool, iar 24% energizante;
- 19% au fumat tigari obisnuite, 11% tutun incalzit, iar 16% au vapat.
Consumul de alcool este mai raspandit in randul baietilor (22% vs. 18%).
La nivel declarativ, copiii afirma ca au o alimentatie sanatoasa, cu procente ridicate de legume, fructe, lactate si mancaruri gatite. Totusi, merita remarcat consumul ridicat de dulciuri, bauturi carbogazoase si produse de tip fast-food. Desi in cazul majoritatii tipurilor de alimente nu remarcam diferentieri de gen, mediu sau varsta, merita mentionat ca in cazul bauturilor carbogazoase consumul declarativ este mai ridicat in mediul rural.
Contextul familial/Starea de bine
In linii generale, copiii acorda o nota medie de 7,44 din 10 la intrebarea cat de fericiti s-au simtit in ultimele doua saptamani. Analizand datele din perspectiva genului, observam ca baietii se declara semnificativ mai fericiti decat fetele, la fel copiii cu varsta sub 14 ani, decat cei de varsta mai mare si cei din mediul urban comparativ cu copiii din rural. Cele mai scazute valori medii la acest indicator caracterizeaza fetele cu varsta peste 14 ani din mediul rural, iar cele mai ridicate baietii cu varsta sub 14 ani din mediul urban.
Altfel spus, copiii de varsta mica, baietii si copiii din mediul urban afirma in masura semnificativ mai ridicata ca sunt fericiti, linistiti sau energici, pe cand copiii cu varsta peste 14 ani, fetele si cei din mediul rural ca sunt stresati, demoralizati sau deprimati.
Majoritatea copiilor afirma ca locuiesc in aceeasi casa cu ambii parinti (aprox. 80% dintre respondenti). Absenta unui parinte din gospodarie este corelata cu scoruri medii semnificativ mai ridicate in ceea ce priveste stresul / deprimarea, altfel spus copiii aflati in aceasta situatie afirma in masuri semnificativ mai ridicate ca sunt stresati / deprimati.
Sub 10% dintre copii descriu ca fiind neplacuta sau foarte neplacuta atmosfera din familie, neexistand diferente din perspectiva genului, varstei sau mediului de provenienta.
Atmosfera neplacuta din familie este puternic asociata cu scoruri semnificativ mai ridicate la indicatorii care masoara stresul, demoralizarea sau deprimarea copiilor, cu aproximativ 3 puncte mai mult pe o scala de la 1 la 10.
Numarul de prieteni este asociat pozitiv cu indicatori care masoara starea de bine, precum fericirea sau linistea, iar lipsa prietenilor este asociata puternic cu valori ridicate ale indicatorilor care masoara stresul sau deprimarea.
Ca si in cazul familiei, o atmosfera neplacuta in scoala / clasa este asociata cu niveluri semnificativ mai ridicate de stres in randul copiilor.
Fisa tehnica: Tipul studiului: Sondaj de opinie.
Metoda de culegere a datelor: online
Grupuri tinta: copii cu varsta intre 10 si 17 ani
Analiza datelor: procedee specifice statisticii descriptive sau inferentiale
Perioada de culegere a datelor: noiembrie - decembrie 2023