In cadrul campaniei Reimagine, UNICEF indeamna la demersuri accelerate in vederea prevenirii si tratarii malnutritiei cauzate de pandemie, in timp ce agentiile umanitare solicita 2,4 miliarde de dolari pentru imbunatatirea nutritiei mamelor si copiilor
Bucuresti, 28 iulie 2020 – in 2020, in urma impactului socioeconomic al pandemiei de COVID-19, alte 6,7 milioane de copii sub 5 ani ar putea suferi de malnutritie severa, a avertizat astazi UNICEF.
Potrivit unei analize publicate in revista medicala The Lancet, 80% dintre acesti copii ar putea proveni din Africa Subsahariana si din Asia de Sud. Peste jumatate ar fi numai din Asia de Sud.
„Au trecut sapte luni de la raportarea primelor cazuri de COVID-19 si devine tot mai clar faptul ca repercusiunile pandemiei sunt mai daunatoare pentru copii decat boala in sine”, a afirmat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Ratele gospodariilor sarace si ale nesigurantei alimentare au crescut. Serviciile de nutritie si lanturile de aprovizionare esentiale au fost perturbate. Preturile la alimente au crescut vertiginos. in consecinta, calitatea alimentatiei copiilor a scazut, iar ratele de malnutritie vor creste”.
Malnutritia severa este o forma de malnutritie care pune viata in pericol, din cauza careia copiii ajung prea slabi si lipsiti de energie, ceea ce creste riscul de deces, de a avea deficiente de crestere, dezvoltare si invatare. Potrivit UNICEF, chiar si inainte de pandemia COVID-19, in 2019, 47 de milioane de copii sufereau deja de malnutritie severa. in lipsa unor masuri urgente, numarul global de copii care sufera de malnutritie severa ar putea ajunge la aproape 54 de milioane in decursul anului. Malnutritia severa globala ar atinge astfel niveluri nemaiintalnite in acest mileniu.
Din analiza The Lancet rezulta ca, anul acesta, prevalenta malnutritiei severe in randul copiilor sub cinci ani ar putea creste cu 14,3% in tarile cu venituri mici si mijlocii, ca urmare a impactului socioeconomic produs de noul coronavirus. O astfel de crestere a malnutritiei la copii ar insemna lunar 10.000 de noi decese in randul copiilor, dintre care 50% ar fi in Africa subsahariana.
Cresterea estimata a malnutritiei severe la copii reprezinta doar varful icebergului, avertizeaza Agentiile ONU. COVID-19 va determina, de asemenea, o crestere a altor forme de malnutritie la copii si femei, precum subdezvoltarea, deficitul de micronutrienti, supraponderalitatea si obezitatea, ca urmare a alimentatiei sarace si a perturbarii serviciilor de nutritie. Rapoartele UNICEF din perioada de inceput a pandemiei indica o reducere per total de 30%a acoperirii cu servicii nutritionale esentiale si adesea vitale. in unele tari, aceste perturbari au inregistrat o pondere intre 75-100%in conditiile impuse de carantina. Spre exemplu, in Afghanistan si Haiti, teama de infectie si lipsa echipamentului de protectie pentru cadrele medicale se estimeaza a fi condus la o scadere de 40%, respectiv 73%, a internarilor pentru tratamentul cazurilor grave de malnutritie severa la copii. in Kenya, internarile au scazut cu 40%. Din cauza COVID-19, peste 250 milioane de copii la nivel global sunt lipsiti de beneficiile complexe ale suplimentarii cu vitamina A.
Potrivit analizei, in situatia in care cresterea previzionata a malnutritiei severe in fiecare tara se combina cu o reducere a serviciilor nutritionale in medie anuala previzionata de 25%, ar putea rezulta 128.605 decese suplimentare la copiii sub cinci ani de-a lungul anului. O astfel de cifra reflecta scenarii in care s-a avut in vedere un nivel minim de 15% si unul maxim de 50%de perturbare a suplimentarii cu vitamina A, a tratamentului cazurilor grave de malnutritie acuta, a promovarii unei mai bune alimentatii a copiilor mici si a asigurarii suplimentelor de micronutrienti femeilor gravide.
Intr-un comentariu pe marginea raportului The Lancet, lansat tot astazi, sefii UNICEF, FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura), Programului Alimentar Mondial si Organizatiei Mondiale a Sanatatii au avertizat asupra faptului ca pandemia de COVID-19 submineaza nutritia peste tot in lume, cu precadere in tarile cu venituri mici si mijlocii, cele mai grave consecinte fiind resimtite in randul copiilor mici. Un numar tot mai mare de copii si femei ajung sa sufere de malnutritie din cauza calitatii tot mai slabe a alimentatiei lor, din cauza intreruperii serviciilor nutritionale, precum si a socurilor determinate de pandemie.
Agentiile umanitare au nevoie imediata de 2,4 miliarde de dolari pentru ca de-acum si pana la finele anului sa poata proteja nutritia mamei si copilului in cele mai vulnerabile tari. sefii celor patru agentii ONU fac apel la guverne, publicul larg, donatori si sectorul privat sa protejeze dreptul copiilor la nutritie, prin:
- Protejarea accesului la alimentatii nutritive, sigure si accesibile ca masura fundamentala a interventiilor legate de COVID-19, prin protejarea producatorilor, procesatorilor si comerciantilor de alimente; descurajarea embargourilor; si desemnarea pietelor alimentare ca servicii esentiale;
- Investitia decisiva in sprijin pentru nutritia mamei si copilului, prin protejarea alaptarii, prevenirea comercializarii necorespunzatoare a laptelui praf si asigurarea accesului copiilor si femeilor la alimente bogate in nutrienti si diversificate;
- Reactivarea si extinderea serviciilor de depistare timpurie si tratament al malnutritiei severe la copii, extinzand totodata alte servicii nutritionale care protejeaza viata;
- Mentinerea furnizarii meselor nutritive si sigure in scoli, venind in sprijinul copiilor vulnerabili prin livrari acasa, ratii pentru acasa, numerar sau vouchere in perioada in care scolile sunt inchise; si
- Extinderea protectiei sociale in vederea protejarii accesului la alimentatii nutritive si servicii esentiale in randul gospodariilor celor mai sarace si mai afectate, inclusiv accesul la alimente fortificate.
Campania UNICEF Reimagine isi propune sa impiedice pandemia de COVID-19 sa devina o criza de durata in randul copiilor, cu precadere al celor mai vulnerabili dintre acestia. Prin aceasta campanie, UNICEF lanseaza un apel urgent catre parinti, guverne, publicul larg, donatori si sectorul privat sa se alature UNICEF in eforturile sale de interventie/raspuns, recuperare si reimaginare a unei lumi marcate in prezent de urgia noului coronavirus:
- Raspuns/interventie. Trebuie sa luam masuri acum pentru a impiedicarea raspandirea bolii, pentru a-i ajuta pe cei bolnavi si a-i proteja pe cei aflati in linia intai de interventie care isi risca viata pentru a-i salva pe altii.
- Recuperare. Chiar si atunci cand pandemia isi va incetini ritmul, fiecare tara va trebui sa continue sa faca eforturi pentru atenuarea efectelor in lant asupra copiilor si rezolvarea daunelor create. La randul lor, comunitatile vor trebui sa lucreze unele cu altele, atat cu cele locale, cat si cu cele aflate peste hotare, pentru a recladi si a impiedica reaparitia infectiei.
- Reimaginare. Daca am invatat ceva din experienta COVID-19, este faptul ca sistemele si politicile noastre trebuie sa protejeze oamenii tot timpul, nu numai in cazul unei crize. Pe masura ce lumea incearca sa se refaca dupa pandemie, este momentul sa punem bazele unei reconstructii mai bune.
„Nu putem permite ca copiii sa fie victimele neglijate ale pandemiei de COVID-19”, a afirmat Fore. „Trebuie ca, simultan, sa avem o gandire atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, astfel incat nu numai sa abordam provocarile reprezentate de pandemie si efectele sale secundare asupra copiilor, ci si planificam un viitor mai luminos copiilor si tinerilor”.
Malnutritia la copii si COVID-19: e vremea sa actionam: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31648-2/fulltext
Tipurile de impact COVID-19 asupra malnutritiei in copilarie si mortalitatii din cauze legate de malnutritie: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31647-0/fulltext
Materialele tip Comentarii sunt scrise de experti in domeniu si reprezinta punctele de vedere ale acestora, nu neaparat cele ale revistei The Lancet sau ale oricarei reviste de specialitate din seria Lancet. Comentariul a beneficiat de evaluare peer reviewexterna.
Despre Analiza
Analiza are la baza cercetari efectuate de consortiul Standing Together for Nutrition. Acesta face o conexiune intre trei abordari pentru a modela tipurile de impact combinat asupra sistemelor economice si de sanatate determinate de COVID-19 la nivel de malnutritie si mortalitate: previziunile macroeconomice aferente modelului MIRAGRODEP privind impactul asupra venitului national brut per capita (VNB)8; estimarile microeconomice ale modului in care socurile VNB previzionate afecteaza malnutritia severa la copii, folosind datele unui esantion de 1,26 milioane copii cuprinse in 177 Anchete Demografice ale Starii de Sanatate efectuate in 52 de tari cu venituri mici si mijlocii in perioada 1990-2018; si instrumentul LIST (Lives Saved Tool) care face conexiuni intre perturbarile la nivelul serviciilor de sanatate specifice fiecarei tari, cresterile prevazute ale malnutritiei severe si mortalitatea la copii.
Despre Campania Reimagine
Ca raspuns la pandemia de COVID-19, UNICEF a lansat Reimagine — un apel urgent catre guverne, publicul larg, donatori si sectorul privat de a sprijini eforturile UNICEF de interventie, recuperare si reimaginare a unei lumi aflate in prezent sub asediul COVID-19. impreuna putem impiedica aceasta pandemie sa devina o criza de durata in randul copiilor — in special al celor mai vulnerabili dintre acestia — si ne putem Reimagina o lume mai dreapta pentru fiecare copil.
Afla mai multe despre campania #Reimagine aici: www.unicef.org/reimagine
Fii alaturi de noi: https://www.unicef.org/coronavirus/covid-19/donate
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizati copii ai planetei. in 190 de tari si teritorii, pretutindeni, ne desfasuram activitatea in sprijinul fiecarui copil, pentru a construi o lume mai buna pentru toti. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.