1 din 3 mame cu copii sub trei ani ramane in afara pietei muncii, conform unui studiu din 2023. Ce e de facut

| | Actualizat: 2024-11-04 13:54:31

Romania se confrunta cu provocari economice si sociale profunde, mai ales in randul locuitorilor din mediul rural si al mamelor care doresc sa isi asigure un viitor financiar stabil pentru familie. Potrivit Institutului National de Statistica, doar 36% dintre femeile din mediul rural au un loc de munca stabil, comparativ cu 62% in mediul urban. Aceasta discrepanta este agravata de lipsa programelor de formare profesionala accesibile si adaptate noilor realitati ale pietei muncii, care ar putea ajuta la cresterea oportunitatilor in mediul rural.

Mamele din Romania - intre presiunea de a-si sustine familia si realitatile pietei muncii

Pentru mamele din Romania, piata muncii aduce provocari suplimentare, mai ales dupa nasterea primului copil. Un studiu Eurostat din 2023 arata ca 1 din 3 mame cu copii sub trei ani ramane in afara pietei muncii, iar procentul este mai mare in comunitatile rurale. De multe ori, mamele trebuie sa aleaga intre cariera si familie, iar lipsa oportunitatilor de munca flexibile contribuie la o dependenta economica accentuata. Acestea duc adesea la un decalaj financiar pe termen lung – studiile arata ca mamele romance pierd, in medie, 20% din potentialul de castig in primii cinci ani dupa nastere.

Inadaptabilitatea sistemului public de invatamant - o bariera in formarea profesionala

Sistemul public de invatamant din Romania, axat inca pe memorare si mai putin pe dezvoltarea competentelor digitale si practice, contribuie la aceasta lipsa de adaptabilitate. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, 6 din 10 absolventi romani nu isi gasesc un loc de munca in domeniul de studii in primele 12 luni de la absolvire, iar 45% dintre acestia nu dobandesc abilitati profesionale concrete in timpul scolii. Astfel, reconversia profesionala devine o necesitate pentru cei care doresc sa se adapteze unei piete a muncii aflate in continua schimbare.

Dependenta financiara si violenta domestica: o legatura alarmanta

Dependenta financiara a femeilor de partenerii lor este un factor care contribuie semnificativ la vulnerabilitatea acestora in fata violentei domestice. Conform unui studiu realizat de Asociatia ANAIS in 2024, peste 60% dintre victimele violentei domestice au experimentat violenta economica, manifestata prin controlul asupra resurselor financiare si limitarea accesului la venituri proprii. Aceasta forma de abuz impiedica femeile sa paraseasca relatiile abuzive, mentinandu-le intr-un ciclu de dependenta si violenta.

Webdesignul: un pas practic catre independenta si flexibilitate financiara

„In contextul digitalizarii accelerate, webdesignul reprezinta o oportunitate pentru mamele si persoanele din mediul rural care doresc sa obtina o calificare practica si moderna, care le permite sa lucreze de acasa. In prezent, 65% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au nevoie de specialisti in digitalizare, iar competentele in webdesign sunt tot mai cautate. Un curs de webdesign ofera posibilitatea de a lucra remote si de a-si crea propria afacere digitala, adaptabila la viata de familie si la realitatile rurale. Am dezvoltat o structura de curs personalizata, adaptata nevoilor actuale ale pietei, prin care nu doar ca instruim cursantii in abilitatile tehnice esentiale, ci le oferim si strategii eficiente pentru identificarea rapida a proiectelor. Astfel, ii sprijinim sa-si inceapa activitatea remunerata imediat dupa finalizarea cursului”, declara Emil Horea Cimuca, co-proprietar al Agentiei EmilWeb.

Oportunitati de invatare accesibile si flexibile

Pentru cei care isi doresc sa dobandeasca abilitati in webdesign, Agentia EmilWeb organizeaza cursuri de initiere si sesiuni accesibile tuturor celor interesati de reconversie profesionala. „Aceste cursuri sunt concepute special pentru mame si locuitorii din mediul rural, oferind nu doar o calificare tehnica, ci si o cale sigura catre independenta financiara. Participantii vor avea ocazia sa invete cum sa dezvolte website-uri, sa construiasca proiecte online si sa colaboreze cu companii din diverse domenii, contribuind astfel la dezvoltarea unei economii rurale sustenabile”, declara Emil Horea Cimuca, co-proprietar al Agentiei EmilWeb.

„Sunt mama la randul meu si, atunci cand ai un copil mic, capeti o claritate pe care nu o ai inainte de a avea acest statut. Am observat pe propria piele cat de multa nevoie de flexibilitate are o mamica cu un copil. In cadrul firmei pe care eu si sotul meu o conducem, am gandit o academie pentru toti cei care isi doresc o schimbare. Dar ideea acestei academii a venit de multa vreme. Am fost nevoiti sa jonglam mult cu timpul nostru pentru a ne creste copilul. Amandoi eram ocupati si aveam nevoie de resurse financiare pentru a-i oferi copilului nostru tot ceea ce avea nevoie. In acel context, am realizat ca noi suntem privilegiati, ca ne-am ales bine drumul, insa nu toti se bucura de aceasta flexibilitate. Mai mult decat atat, sa ai abilitati practice iti ofera luxul de a lucra de oriunde, dar mamele singure, mamele cu venituri modeste, femeile care se afla in familii cu soti violenti au nevoie de reconversie profesionala ca de o gura de aer pentru a-si acoperi nevoile de baza.

Sa ai competenta de a lucra ca webdesigner este un soi de „meserie bratara de aur”. Am oferit astfel de cursuri in format 1 la 1, iar majoritatea cursantelor in acest format erau mame si fiecare avea o anumita motivatie. Mamele nu isi permit luxul de a amana momentul invatarii si al schimbarii. Invata, se tin de programul de invatare, pentru ca sunt constranse de situatie sa o faca. Parcurgand acest program de invatare, stiu ca pot sa-si faca singure programul si, in acelasi timp, sa-si supravegheze si copiii. Este calea cea mai sigura si mai decenta, iar daca noi reusim ca lunar sa pregatim o astfel de mama, atunci am produs deja o schimbare pozitiva. Este o farama de bine azi, dar maine va fi un bine si mai mare”, declara Roxana Cimuca, co-proprietar al Agentiei EmilWeb.

Foto: PR, Freepik

Citeste si despre