Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a anuntat in urma cu citeva saptamini, ca, in medie, statul trebuie sa cheltuiasca in jur de 23 de milioane de lei pe an cu fiecare elev. Pentru fiecare ciclu de invatamint, de la buget se va aloca o suma fixa pentru fiecare copil.
Numai ca un studiu realizat de Consiliul pentru Finantarea Invatamintului Preuniversitar arata ca banii pe care statul ar trebui sa-i dea pe an pentru educatia copiilor sint mult mai multi, pornind de la 19 milioane de lei pentru un copil de la oras care merge la o gradinita cu program normal si ajungind la 80 de milioane de lei vechi pentru un copil de la tara care frecventeaza o gradinita cu program saptaminal.
Sumele pentru fiecare prescolar sau elev difera in functie de ciclurile de invatamint si de mediul rural sau urban.
De fapt, daca statul ar acorda acesti bani, scolile, gradinitele si liceele ar trebui sa ofere copiilor conditii moderne de invatamint. In prezent, de la bugetul de stat se acorda pentru fiecare elev o suma cuprinsa intre 15 si 17 milioane de lei vechi pe an. Din acesti bani ar trebui sa se acopere costurile pentru manuale, transport, salariile profesorilor, reparatiile din scoala, dar si bursele.
Suma pentru elevul de la o scoala gimnaziala din mediul urban nu difera cu mult fata de cea din mediul rural. Costul pe an este de 23.000.000 de lei vechi pentru urban si cu 300.000 de lei mai mult pentru cea din comune si sate. Cea mai mica suma este pentru elevul de la o scoala primara din mediul urban.
Pentru ca exista foarte putine scoli cu clasele I-IV, majoritatea fiind generale, suma ar trebui sa fie de aproximativ 19 milioane de lei. Sumele cresc cu cit si scoala este mai specializata. De exemplu, la o scoala generala de muzica costul per elev este de aproape 35 de milioane de lei. Si la licee sumele sint aproximativ aceleasi. Exceptie face doar liceul de arte, unde suma este de peste 44 de milione de lei pe an pentru fiecare elev.
"Pe fiecare ciclu de invatamint se va calcula un cost standard, adica o suma fixa la nivel national pentru gradinite, scoli si licee. La aceasta suma se vor adauga doi sau trei coeficienti de corectie sau fonduri suplimentare, care insa vor fi variabile", a explicat Mircea Miclea, ministrul Educatiei.
Aceste fonduri se vor aloca in functie de mediul rural sau urban, de numarul elevilor dintr-o clasa, de numarul profesorilor si al orelor, dar si in functie de finantarile suplimentare pentru elevii dezavantajati sau pentru minoritatile etnice. Acest program de finantare va fi implementat din anul scolar 2006-2007.
Sursa: Cotidianul