Australianul James Harrison sau "omul cu bratul de aur" a devenit cunoscut dupa ce ani la rand a donat sange. S-a hotarat sa faca acest lucru dupa drama pe care a trait-o la varsta de 14 ani, cand i-a fost extirpat un plaman. Dar este convins ca traieste datorita donatorilor anonimi, potrivit ABC News.
Dupa ce a implinit varsta de 18 ani, James Harrisson si-a facut un obicei din a dona sange. Si a facut asta de 1.173 de ori in 60 de ani, cam o data la fiecare 19 zile. Astfel, s-au adunat nu mai putin de 551 de litri de sange donati.
A salvat 2,4 milioane de copii
Dupa cateva donari, serviciile de sanatate din Australia l-au contactat pe James Harrison, pentru ca sangele sau continea anticorpi anti-D, foarte importanti in timpul sarcinii (in cazul gravidelor cu grup Rh negativ), pentru evaluarea riscului bolii hemolitice a nou-nascutului (distrugerea globulelor rosii ale unui bebelus cauzata de incompatibilitatea sangvina dintre mama si copil).
La acel moment, in baza de date, el era singura persoana care avea anticorpii necesari pentru a lupta impotriva avortului spontan.
Se estimeaza ca 17% din femeile gravide au avut nevoie de anticorpi anti-D si daca James Harrison a donat sange de mai bine de o mie de ori, se estimeaza ca a ajutat ca aproximativ 2.4 milioane de copii sa vina pe lume sanatosi. In Australia se recolteaza 470 ml de sange de la fiecare donator.
"Este, probabil, singurul meu talent", a glumit australianul, care a donat ultima data sange in primavara anului trecuta, pentru ca limita maxima de varsta pentru donare de sange in Australia este 80 de ani.
Conform medicilor, compozitia atipica a sangelui se datoreaza cantitatii mari de sange pe care a primit-o la 14 ani, pe cand i-a fost extirpat un plaman.
”Este, probabil, singurul meu talent.”, marturisea australianul care a salvat peste doua milioane de copii de-a lungul timpului, printre care si pe nepoata sa, care a primit injectii anti-D, in 1992.
Ultima donare de sange pe care a făcut-o James a fost in primavara anului trecut, intrucat limita maximă de varstav pentru donare de sange este, in Australia, stabilita la 80 de ani.