Acarienii ascunsi sub nasul nostru si care traiesc pe piele. Ce se intampla cu bebelusii

| | Actualizat: 2019-05-24 10:06:24

Un grup de cercetatori dezvaluie ca pe fata tuturor oamenilor se afla cateva zeci de arahnide, care se hranesc cu uleiurile naturale ale pielii noastre, informeaza livescience.com, preluat de Mediafax.

Aceste arahnide, similare unor capuse, sunt cunoscute drept „acarieni de fata” (Demodex), si, potrivit unei filmari realizate de cei de la KQED San Francisco, vietuitoarele duc o viata linistita, ingropate in porii pielii.

Cu toate acestea, acarienii nu se gasesc pe pielea bebelusilor, acestia fiind transmisi prin contactul matern, scrie livescience.com.

Cum arata acarienii

Acarienii au opt picioare, sunt transparenti si microscopici, masurand doar 0.3 milimetri, potrivit unui articol publicat in National Public Radio. In cazul femeilor, precum si a barbatilor, acarienii traiesc in preajma radacinilor folicului de par, ascunsi in pori.

Cercetatorii mai dezvaluie ce acestia sunt atrasi de sebum sau uleiul gras produs de fata noastra pentru a se mentine hidratata. Sebumul este produs de glandele din interiorul porilor, din jurul folicului de par. In plus, pe timpul noptii, acarienii ies la suprafata pielii pentru a se imperechea.

Fiecare creatura poate trai pana la doua saptamani si nu prezinta niciun risc pentru oameni, cu exceptia cazului in care se inmultesc prea mult, provocand o afectiune numita "demodicosis”. Boala poate cauza o iritatie a pielii si este des asociata cu un declin in sistemul imunitar, spune Kanade Shinkai, dermatolog la Universitatea din California. Afectiunea este, insa, rara, potrivit acestuia.

 

Citeste si despre