Adoptiile, date pe mana judecatorilor cu "suflet si vocatie"

| | Actualizat: 2005-10-24 11:21:13

Soarta copiilor dati spre adoptie va fi stabilita de instante specializate, incepand cu 1 ianuarie 2006. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, constituirea unui grup de lucru format din judecatori care se pronunta asupra dosarelor de adoptie, din acest grup urmand sa faca parte si reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniul protectiei copilului. Grupul ar urma sa coreleze dispozitiile cuprinse in legile speciale cu propunerile de modificare a normelor de procedura civila.

Decizia a fost luata la cererea Oficiului Roman al Adoptiilor (ORA) care sesiza la inceputul acestei luni, printr-un raport, o serie de disfunctionalitati aparute la derularea in instanta a proceselor de adoptii.

"Am cerut reprezentantilor CSM ca legislatia sa fie aplicata unitar in toate completele de judecata. Astazi, numai Tribunalul din Brasov lucreaza in mod clar mult mai bine decat celelalte instante. Putem sa facem o diferentere clara deoarece la noi, la ORA, vin toate hotararile judecatoresti privind adoptiile", ne-a spus Theodora Bertzi, secretar de stat si sef al ORA.

Bertzi spune ca, in acest moment, exista complete care nu judeca dosarele in camera de consiliu, asa cum o cere legea sau nu o fac cu celeritate. Ea spune ca institutia pe care o conduce este interesata in principal de stabilirea unor criterii pentru desemnarea judecatorilor care se ocupa de infieri. "Numai un judecator cu suflet si vocatie poate lua decizia corecta intr-un caz de adoptie a unui copil. Nu trebuie numai sa cunosti legislatia in materie sau sa ai si tu copii acasa", a apreciat Bertzi.

Ea spera ca judecatori specializati in solutionarea dosarelor de adoptii sa functioneze la nivelul tuturor instantelor inca de la inceputul anului viitor.

Potrivit raportului ORA, directiile de specialitate de la nivelul judetelelor au mari dificultati in declararea adoptabilitatii copilului. "Cel mai greu este sa declari copilul adoptabil. Directiile se confrunta des cu aceasta problema pentru ca nu gasesc familiile minorilor. Sunt situatii cand, dupa ce dosarul ajunge la tribunal apar si parintii biologici care-si revendica copilul sau se razgandesc cu privire la adoptie si trebuie s-o iei de la capat", a spus Bertzi.

Ea a adaugat ca, de la inceputul acestui an instantele de judecata au pronuntat 37 de adoptii definitive si irevocabile pe noua legislatie si 912 adoptii pe cea veche.

Totodata, 292 de dosare se afla in instanta asteptand sa fie solutionate si exista 1.206 familii de romani care doresc sa infieze un copil. Potrivit Legii 273/ 2004, privitoare la adoptii, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2005, infierile internationale sunt permise numai daca cei care cer adoptia sunt bunici ai copilului care urmeaza sa fie adoptat. "Nu avem pe rol nici un proces de adoptie international dupa noua legislatie. Avem cunostinta numai de doua intentii de adoptie care s-ar conforma cerintelor noii legi a adoptiilor", ne-a declarat secretarul de stat Theodora Bertzi.


Sursa: Averea, articol de Daniela Serb


Citeste si despre