Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals," a explicat cum a aparut infectia cu coronavirus.
Acesta a specficat ca acest virus nou face parte dintr-o familie foarte in varsta. "Asa au aparut epidemiile," a afirmat aceste
"Eu cred ca trebuie sa spunem populatiei ca acest coronavirus este nou, dar face parte dintr-o familie care e foarte in varsta. Aceste micro-organisme exista pe Terra cam cu 3 miliarde de ani inainte de aparitia omului de Pamant. Inseamna ca sunt foarte adaptate la mediu. In momentul in care omul nu prea are ce face si isi baga capul unde nu-i fierbe oala, se joaca cu natura. Cand se joaca cu natura, permite saltul intre specii. Asa au aparut epidemiile, respectiv pandemiile, prin salt intre specii. Adica, un micro-oragnism, cum este familia coronavirusului, el nu avea nicio treaba cu omul. Dar omul, ducandu-se la animale, ingrijindu-le, favorizeaza prin contact prelungit trecerea de la specia animala catre om. Faptul ca a trecut la om nu inseamna nimic. Aceste virusuri trebuie sa-si capete niste proprietati pentru a trece apoi de la un om la altul.
Daca ne uitam la datele generate de OMS, exact aceste momente ne intereseaza, cand acest micro-organism reuseste sa-si capete proprietatile pentru a trece de la o persoana la alta. Este un micro-organism care paraziteaza celula in interiorul ei," a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Medicul a mai spus ca in Romania au fost trei clustere importante. Este vorba de despre Italia, Israel si Germania.
"Noi stim clar ca Romania a pornit cu trei clustere importante. Unul a venit pe zona Italia si il cunoaste toata lumea. Un alt cluster de care nu prea se mai vorbeste acum e cel din Israel si al treilea, foarte important, e cel din Germania. Italia a adus o rata mare de decese. Israelul mai putin, dar Germania ne-a adus forme de imbolnavire. Nu poti face abstractie de aceste clustere in momentul in care tu faci o analiza de ansamblu ca sa stii cum vei plasa pe harta Romaniei nevoia de a ingriji, de diagnostic si tratament," a precizat Adrian Streinu-Cercel.