ANALIZA Salvati Copiii: Ce propun principalele aliante si partide politice pentru copii, in programele pentru alegerile europene

| | Actualizat: 2024-05-29 11:26:01

Organizatia Salvati Copiii lanseaza platforma www.voteazapentrucopii.ro, cu o analiza a programelor politice pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, din perspectiva drepturilor copilului 

  • Peste 1,5 milioane de copii din Romania sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, adica 41,5% (din care 47,9% in mediul rural);
  • Starea demografica a Romaniei se afla intr-o situatie alarmanta, in 2022 fiind inregistrate doar 171.000 de nasteri, mai putin decat acum 150 de ani;
  • 55% dintre copiii romani au declarat ca isi doresc sa paraseasca tara noastra;
  • Aproape jumatate din mamele minore sub 15 ani din Europa traiesc in Romania.

Tinand cont de degradarea cronica a principalilor indicatori care privesc bunastarea fizica si psiho-emotionala a copilului in Romania si in urma analizarii, din perspectiva drepturilor copilului, a programelor politice a sapte partide cotate cu sanse de a obtine mandate in Parlamentul European, Organizatia Salvati Copiii solicita partidelor prioritizarea investitiilor pentru respectarea drepturilor copilului si luarea unor masuri urgente, printre care: masa calda generalizata in gradinite, scoli, licee, program de scoala prelungit de la 8 la 16 sau 9-17, introducerea educatiei pentru sanatate in curriculumul scolar, asigurarea gratuitatii transportului intrajudetean si interjudetean pentru elevi si servicii gratuite de consiliere psihologica pentru copii.

In Romania, un copil din doi este expus riscului de saracie si excluziune sociala, sufera de analfabetism functional, este victima bullying-ului in scoli, este pedepsit corporal in familie si doreste sa emigreze pentru un sistem educational mai bun si conditii de trai decente. Rata mortalitatii infantile este in crestere, atingand 5,7 la mia de nou-nascuti in 2022. Lipsa educatiei pentru sanatate si a protectiei impotriva abuzurilor contribuie la nasterea anuala a aproximativ 750 de copii de catre fete cu varste intre 10 si 14 ani. Starea demografica a Romaniei este alarmanta, inregistrandu-se doar 171.000 de nasteri in 2022, mai putine decat acum 150 de ani. In plus, 537.000 de copii au avut in 2023 cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, iar foarte putini dintre ei beneficiaza de consiliere psihologica. Aceste date ar trebui sa determine politicienii romani, candidati la alegerile europarlamentare, sa-si ajusteze programele politice pentru a raspunde nevoilor si intereselor copiilor, ale caror drepturi sunt teoretic fundamentale, dar practic nu reprezinta prioritati politice.   

Acestea sunt ratiuni care ar fi determinat in alt stat european declararea unei stari de urgenta si ar fi condus la initierea unui proces amplu de reconsiderare a investitiilor pentru copii si de stabilire a unor tinte anuale asumate de catre toate partidele, cu implicarea specialistilor din domeniul drepturilor copilului, prin luarea in considerare a revendicarilor reprezentantilor copiilor si ale familiilor lor.

Pentru a trezi interesul celor cu putere de decizie si a le atrage atentia ca, in mod nepermis, persista in atitudinea de ignorare a suferintei fizice, emotionale si a excluderii sociale a jumatate dintre copiii acestei tari, Salvati Copiii face o radiografie a nivelului de interes manifestat de catre partidele participante la alegerile europarlamentare, prin intermediul platformei www.voteazapentrucopii.ro. Salvati Copiii ii invita pe toti cei care isi vor exprima optiunea la scrutinul european din 9 iunie 2024 sa se informeze cu privire la continutul programelor politice din perspectiva dreptului copiilor la educatie de calitate, sanatate si protectie impotriva abuzului.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro

Scopul platformei www.voteazapentrucopiii.ro este de a informa participantii la vot despre situatia copiilor din Romania si despre cum inteleg partidele politice sa-si asume in mod concret responsabilitatea pentru copiii din Romania, din perspectiva europeana, la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Datele statistice privind saracia, inechitatea din educatie, mortalitatea infantila, violenta din scoli etc. care afecteaza copiii romani, mai mult decat pe copiii din alte state membre UE, sunt argumente pentru ca activitatea viitoare din Parlamentul European sa considere cu prioritate situatia copilului din Europa si implicit din Romania.

 

Campania de informare si implicare a cetatenilor, initiata prin intermediul site-ului www.voteazapentrucopii.ro, propune doua modalitati de implicare pentru persoanele interesate sa-si valorizeze votul politic in interesul copiilor:

 

1. Semnarea, in nume propriu, a unei scrisori adresate candidatilor la scrutinul din 9 iunie, prin care se cere partidelor prioritizarea investitiilor pentru respectarea drepturilor copilului. Scrisorile contin masuri indispensabile, posibile doar prin cresterea investitiilor destinate copiilor din Romania:

a. masa calda generalizata in gradinite, scoli, licee;

b. program de scoala prelungit de la 8 la 16 sau 9-17;

c. introducerea educatiei pentru sanatate in curriculumul scolar;

d. asigurarea gratuitatii transportului intrajudetean si interjudetean pentru elevi;

e. posibilitatea acordata copiilor care au implinit 16 ani de a participa la vot;

f. scoala gratuita, fara costuri suplimentare din partea parintilor sau asociatiilor de parinti;

g. alocarea de forme de sprijin material pentru copiii aflati in risc de saracie si excluziune sociala;

h. organizarea grupurilor de actiune anti-bullying in scoli;

i. adoptarea de masuri pentru imbunatatirea climatului scolar, pentru ca scoala sa devina atractiva pentru fiecare copil;

j. introducerea unui mecanism de evaluare a profesorilor de catre elevi;

k. cresterea cu 100% a bugetului alocat educatiei pana in 2030, pentru a atinge 6% din PIB;

l. un mediu mai curat pentru copii;

m. servicii gratuite de consiliere psihologica pentru copii si de educatie parentala pentru parinti. 

2. Acordarea pe site a unui scor de evaluare a programelor politice, in functie de modul in care acestea se refera la nevoile si drepturile copilului.

Pentru informarea alegatorilor si pentru ca, in acest an, competitorii electorali sa nu se poata eschiva din a defini solutii la problemele structurale cu care se confrunta copilul in Romania, am analizat, din perspectiva drepturilor copilului, programele politice a sapte partide cotate cu sanse de a obtine mandate in Parlamentul European: Alianta Dreapta Unita, Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), Partidul Alternativa Dreapta (AD), Partidul National Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Reinnoim Proiectul European al Romaniei (REPER) si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR). Avem in vedere includerea si a altor partide, in masura in care programele politice sunt accesibile in spatiul public online.

Concluziile generale ale analizei noastre cu privire la programele partidelor politice sunt urmatoarele:

• Programele variaza semnificativ in modul in care se raporteaza la conditia copiilor din Romania si la nivel european, patru dintre acestea integrand, in capitole separate, masurile destinate copiilor si tinerilor (Alianta Dreapta Unita, REPER, AUR, Alternativa Dreapta).

• Niciunul dintre programele analizate nu mentioneaza ca ar fi fost elaborat prin consultarea copiilor.

• Lipseste preocuparea pentru stabilirea unui buget al copilului separat de cel al adultilor, pentru a evidentia investitiile si natura cheltuielilor si pentru a incuraja procesul de transparenta.

• Niciunul dintre programe nu subliniaza in mod adecvat masuri concrete si riguroase pentru protejarea copiilor impotriva violentei, inclusiv a pedepsei corporale si a bullying-ului, atat in mediul familial, cat si in cel educational.

• Desi exista mentiuni despre sprijin pentru sanatatea fizica si mintala, programele nu detaliaza suficient necesitatea educatiei pentru sanatate si crearea de retele de consiliere psihologica accesibile tuturor copiilor, inclusiv celor din mediile defavorizate sau cu parinti plecati la munca in strainatate​.

• Referirile la educatie de calitate nu includ masuri specifice pentru a asigura o educatie echitabila si incluziva, care sa raspunda nevoilor speciale ale copiilor cu dizabilitati, ale copiilor din grupuri minoritare ori ale copiilor din comunitati dezavantajate economic.

• Programele politice discuta adesea despre consultari cu tinerii, dar rareori includ masuri care sa asigure ca vocile copiilor sunt auzite si ca acestia au un rol activ in deciziile politice si sociale care ii afecteaza direct.

Una dintre concluziile care rezulta in urma acestei analize este diferenta vizibila dintre partide cu privire la atentia acordata copiilor in programele lor politice, comuna fiind doar preocuparea pentru aspectele economice.

Problemele cronice cu care se confrunta copiii si familiile din Romania

Aspectele ce pun in pericol viata, supravietuirea si dezvoltarea normala a copilului si care nu s-au ameliorat in ultimul deceniu sunt urmatoarele:

  • Una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii infantile, cu o rata de 5,7 la mie (in 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani (EUROSTAT, 2024);
  • Riscul de saracie si excluziune sociala in randul copiilor, la un procent similar anilor 2005-2010: peste 1,5 milioane de copii din Romania aflati in risc de saracie sau excluziune sociala, adica 41,5% (din care 47,9% in mediul rural) (EUROSTAT, 2023);
  • Analfabetismul functional cronic se pastreaza la nivelul primei evaluari PISA din 2009, adica aproape jumatate dintre copii afectati:  intre 41,7 (lectura) si 48,6% (matematica) (PISA, 2022);
  • Romania a devenit tara cu cea mai profunda stare de inechitate in educatie din lista tarilor participante la testarea PISA 2022, diferenta in ceea ce priveste rezultatele educationale intre elevii din medii cu statut socio-economic ridicat si cei din medii defavorizate fiind similara cu ceea ce un elev ar invata in trei ani de scoala;
  • Dintre cei 537.000 de copii care au avut, in 2023, cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, majoritatea nu au acces la consiliere psihologica, din cauza lipsei acestor servicii in comunitatile lor (SALVATI COPIII 2023);
  • Aproape jumatate din mamele minore sub 15 ani din Europa traiesc in Romania (746 de nasteri au fost inregistrate la fete cu varsta intre 10 si 14 ani, alte 1.286 de nasteri fiind la mame care aveau 15 ani) (EUROSTAT, 2023);
  • Fenomenul de bullying afecteaza 50% dintre copiii romani, iar 80% sunt martori ai incidentelor in scoli (SALVATI COPIII, 2023);
  • Starea demografica a Romaniei se afla intr-o situatie alarmanta, in 2022 fiind inregistrate doar 171.000 de nasteri, mai putin decat acum 150 de ani;
  • 55% dintre copiii romani au declarat ca isi doresc sa paraseasca tara noastra, din cauza calitatii slabe a sistemului educational si a conditiile de viata precare din Romania.

Pentru ca toti copiii din Romania au dreptul la aceleasi oportunitati si aceleasi conditii de dezvoltare ca si copiii din alte tari ale Europei, consideram ca viitorii europarlamentari sunt obligati sa propuna Comisiei Europene solutii si sa tina seama de problemele dureroase cu care se confrunta copiii romani. De asemenea, ei sunt obligati moral sa puna presiune asupra Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru a evalua cu responsabilitate modul in care copiii nostri si drepturile lor sunt respectate si pentru a aloca urgent bugete corespunzatoare.

Citeste si despre