ANCHETA SALVATI COPIII: Continut ilegal sau daunator pentru copii

| | Actualizat: 2024-05-16 11:10:43

 

ANCHETA SALVATI COPIII: Proliferarea in mediul online a imaginilor ce infatiseaza abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezinta continut daunator s-a accentuat in primul trimestru al anului 2024

  • 98% dintre raportarile procesate la linia de raportare esc_Abuz reprezinta continuturi ce înfatiseaza abuz sexual asupra copiilor.

  • 92% dintre raportarile procesate la linia de raportare esc_Abuz reprezinta materiale CSAM autogenerate de catre adolescenti.

  • 75% dintre parinti declara ca cea mai mare îngrijorare a lor legata de utilizarea internetului de catre copii este expunerea acestora la continut nepotrivit pe internet.

  • Salvati Copiii Romania anunta constituirea unui grup de lucru, care sa elaboreze un plan adecvat de masuri si actiuni.

Majoritatea covarsitoare a sesizarilor procesate de expertii Salvati Copiii Romania la linia esc_ABUZ, care vizeaza continutul ilegal sau daunator pentru copii, din mediul online, au vizat materiale care contin elemente de abuz sexual: astfel, din totalul de 3.439 de rapoarte, în perioada 01 ianuarie-30 aprilie 2024, 3.356 erau materiale care se încadreaza la Child Sexual Abuse Material (CSAM). 3.359 dintre notificarile procesate au fost transmise catre ofiterii specializati ai IGPR. Organizatia Salvati Copiii Romania avertizeaza asupra faptului ca proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfatiseaza abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezinta continut daunator s-a accentuat în primul trimestru al anului 2024 si anunta constituirea unui grup de lucru, care sa elaboreze un plan adecvat de masuri si actiuni.

Din totalul rapoartelor procesate, 3.161 sunt materiale autogenerate chiar de catre minori. Cele mai multe victime sunt de gen feminin (3.158 de rapoarte), în vreme ce 169 de rapoarte aratau victime cu varste de sub 10 ani.

Aceste cifre arata o nevoie crescuta de a constientiza riscurile online la care sunt expusi copiii si subliniaza nevoia de strategii eficiente pentru protectia acestora în mediul digital.

Timp de trei zile, expertii Organizatiei Salvati Copiii Romania au lucrat împreuna cu reprezentanti ai autoritatilor publice ANCOM si IGPR, precum si cu partenerii internationali INHOPE, Salvati Copiii Europa, Suedia, Spania, Albania si Danemarca, pentru a elabora un plan de masuri si actiuni ce trebuie luate pentru protectia copiilor în mediul online, în special împotriva abuzului sexual pe Internet.

Într-o era marcata de inovatie digitala, siguranta copiilor nostri pe internet devine vitala. Este imperativ ca autoritatile sa ofere sprijinul necesar, iar noi, ca parinti si comunitate, sa fim bine informati si implicati în promovarea unui mediu online sigur si protejat pentru viitorul nostru digital. Vrem sa atragem atentia asupra modalitatilor în care fiecare utilizator de internet poate contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii. Încurajam raportarea continutului ilegal sau daunator, lucrand în stransa colaborare cu autoritatile competente.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Pentru a-i ajuta pe parinti sa aiba o mai buna întelegere a pericolelor online si pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor si adolescentilor în navigarea lor sigura pe internet, organizatia Salvati Copiii Romania a lansat  campania ,,Povestea unui Abuz”.

Aceasta campanie prezinta o serie de sase clipuri audio-video care redau conversatii între abuzatori si victime, inspirate din cazuri reale. Clipurile au fost difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge ca nu putem sa trecem cu vederea povestile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet. https://www.povesteaunuiabuz.oradenet.ro/

Context:

Conform raportului INHOPE, în anul 2023, la nivelul retelei INHOPE s-a înregistrat o crestere de la 11% în 2022 la 16% în 2023 în ceea ce priveste raportarile privind continuturi cu abuz sexual asupra copiilor (CSAM), iar majoritatea victimelor CSAM continua sa se situeze cu predilectie în intervalul de varsta 3-13 ani.

În concordanta cu anii anteriori, datele pentru 2023 arata ca aproximativ 95% dintre victimele descrise sunt de sex feminin.

Cel mai recent studiu al organizatiei Salvati Copiii arata ca un procent semnificativ de parinti (75%) declara ca cea mai mare îngrijorare a lor legata de utilizarea internetului de catre copii este expunerea acestora la continut nepotrivit pe internet sau posibilitatea ca acestia sa fie contactati online de persoane pe care nu le cunosc în viata reala (70%).

În plus, doar 9% dintre parinti declara ca stiu faptul ca copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situatie neplacuta online.

Citeste si despre