Medicul pediatru Mihai Craiu atrage un semnal de alarma pentru parinti. Exista o categorie de copii care pot dezvolta forme grave si foarte grave de Covid. Acesta a mai vorbit si despre simptomele care ar trebui sa-i alerteze pe parinti si sa mearga la medic.
Potrivit medicului copiii fara comorbiditati grave ar putea face forme severe de Covid daca sunt obezi, au mai putin de trei luni sau sunt de alta rasa decat cea caucaziana.
De asemenea, copiii cu boli neurologice sau pulmonare cronice, cu malformatii cardiace, sindrom Down, deficite imunologice, insuficienta renala cu dializa, diabet, anemie severa, malnutritie severa sunt supusi riscului de a face forme foarte grave ale bolii.
Cand trebuie sa mergi cu copilul la medic?
Potrivit medicului este important sa mergi cu micutul la medic in momentul in care au o repiratie rapida. In cazul sugarilor, de peste 50/minut, iar in cazul copiilor de 1-5 ani de peste 40/minut. De asemenea, este important sa mergi cu copilul la medic in momentul in care are o desaturare sub 95% la pulsoximetru, este deshidratat sau a inceput sa prezinte semne neurologice.
Medicul sustine ca varianta Delta afecteaza copiii mai mult deoarece transmisabilitatea este mult mai mare fata de tulpinile anterioare.
“In ultimele zile sunt mai multe stiri despre maladia COVID-19 si efectele acesteia asupra copiilor. Stiri ce vorbesc despre cresterea numarului de spitalizari, unele dintre ele chiar la ATI.
Cum percepe parintele roman o astfel de informatie? Fie nu il intereseaza sau o neaga total (in aceasta grupa sunt cei peste 300.000 care s-au imbulzit in weekend la mare) fie se simt neputinciosi si panicati.
In mod obiectiv lucrurile stau asa - in SUA copiii reprezinta 22% din totalul populatiei si doar 13% din cel al internarilor prin infectie cu noul coronavirus. Da, exista o crestere, care este explicabila prin contagiozitatea extrem de ridicata a Delta si prin comportamentul nostru al adultilor. Dar nu trebuie sa facem acum un atac de panica! Nu e cazul, nu ajuta la nimic si nu vom scadea numarul de spitalizari.
Trebuie doar sa cunoastem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID19 grava: malformatii cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficienta renala cu dializa, diabet, anemie severa, malnutritie severa.
Copiii fara comorbiditati grave ar putea face forme severe daca sunt obezi, daca au varsta sub 3 luni sau sunt de alta rasa decat cea caucaziana.
Care sunt copiii care trebuiesc imediat vazuti de medic si spitalizati? Cei cu respiratie rapida (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificila, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou aparute.
Pentru moment este suficient sa nu se infecteze adultii familiei!”, a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook.