AVERTISMENTUL unui medic: Masca de protectie, risc major pentru piele

| | Actualizat: 2020-05-25 09:39:15

Masca de protectie, purtata mai mult timp, poate afecta pielea. Acest lucru se explica prin faptul ca bacteriile care ne apara pot deveni patogene in conditii de umezeala, dupa cum spune dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Medicul vorbeste despre efectul mastii asupra pielii, atunci cand este purtata ore in sir. 

"Timpul indelungat de purtare a acestei masti poate duce la aparitia de efecte adverse. In primul rand, prin faptul ca nu se mai permite un schimb de gaze corespunzator si ca atare sudoarea, ca si respiratia excesiva, determina aceasta stare de umezeala si ca atare microbii care in mod normal sunt prezenti la nivelul pielii si care sunt intr-o comuniune cu organismul si asigura protectia, acei non patogeni, pot deveni in conditii de anaerobioza chiar patogeni," spune Dr. Rodica Olteanu, potrivit Antena 3.

Masca de protectie: Purtata mult timp poate produce leziuni

In aceste conditii, ar fi bine ca la fiecare ora sa faci o pauza de cateva minute de la purtatul mastii. Altfel, pot aparea leziuni. 

"La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replica si nu devine patogen decat in anumite conditii. Acestea devin in conditii de lipsa de oxigen patogeni si pot astfel contamina si determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de masca, cum ar fi dermatita seboreica, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de masca," a precizat specialistul.

Recomandarea este de a schimba frecvent masca, de a nu o refolosi, mai ales in conditiile unei temperaturi ambientale mari.

Citeste si despre