Calendar ortodox, 8 noiembrie 2024. Sfintii Mihail si Gavriil - traditii si obiceiuri

| | Actualizat: 2024-11-07 12:28:00

Sfintii Mihail si Gavriil sunt praznuiti, in fiecare an, pe 8 noiembrie. Aceasta este una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin-ortodox, de dinainte de inceperea postului Craciunului, fiind notata cu cruce rosie.

Este o zi cu o semnificatie profunda pentru crestinii ortodocsi, deoarece arhanghelii Mihail si Gavriil sunt considerati protectori ai oamenilor si ai credintei.

Cine au fost Sfintii Mihail si Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt mentionati in Biblie si au un rol esential in traditia crestina. Cuvantul „arhanghel” provine din limba greaca si inseamna „conducator al ingerilor”, iar Sfintii Mihail si Gavriil sunt vazuti ca fiind cei mai importanti dintre arhangheli.

Sfantul Arhanghel Mihail este simbolul dreptatii si al puterii divine. El este descris in Scripturi ca fiind conducatorul ostilor ceresti si al ingerilor, aparator al credintei si al adevarului. Arhanghelul Mihail este considerat cel care a condus ingerii in lupta impotriva ingerilor cazuti, in fruntea carora era Lucifer. In iconografia crestina, Mihail este reprezentat cu o sabie sau o sulita, simbolizand lupta sa impotriva raului.

CITESTE SI: Semnificatia numelui „Mihai”

Sfantul Arhanghel Gavriil este vestitorul vestilor bune si este adesea asociat cu anuntarea unor mari evenimente biblice. El este cel care i-a vestit Fecioarei Maria nasterea lui Iisus Hristos, fiind astfel un mesager al iubirii divine. Arhanghelul Gavriil simbolizeaza curatia, smerenia si bucuria.

CITESTE SI: Semnificatia numelui „Gabriel”

Acesti doi arhangheli au o insemnatate deosebita in traditia ortodoxa, fiind considerati pazitorii oamenilor si aparatorii credintei in fata raului.

De ce Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este praznuit pe 8 noiembrie

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este praznuit pe 8 noiembrie. Aceasta data nu a fost aleasa intamplator. In calendarul bisericesc ortodox, 8 noiembrie cade in luna a noua, luna noiembrie, avand o semnificatie simbolica. Cifra 8 este vazuta in traditia crestina ca fiind simbolul vesniciei si al vietii de dincolo de moarte, iar numarul noua reprezinta cele noua cete ingeresti: Heruvimii, Serafimii, Tronurile, Domniile, Stapaniile, Puterile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Astfel, aceasta sarbatoare este o cinstire a intregii lumi ceresti si o reamintire a rolului ingerilor in viata spirituala a omenirii. In limbaj bisericesc, „sobor” inseamna „adunare” sau „impreuna”, si reprezinta cinstirea tuturor ingerilor impreuna cu cei doi arhangheli, Mihail si Gavriil.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

Ziua de 8 noiembrie este bogata in traditii si obiceiuri, in special in mediul rural, unde credintele stravechi s-au pastrat mai bine. Aceasta zi este vazuta ca un moment de comuniune spirituala, dar si de recunostinta fata de protectia oferita de Sfintii Arhangheli.

In credinta populara, Arhanghelul Mihail este considerat protectorul familiei si al casei. In ziua de sarbatoare, oamenii aprind lumanari si fac rugaciuni speciale pentru sanatate si bunastare, in speranta ca Sfantul Mihail ii va proteja de rele si necazuri.

Se spune ca Arhanghelul Mihail vegheaza asupra sufletelor celor adormiti. In multe zone din Romania, se obisnuieste ca pe 8 noiembrie sa se faca pomeni pentru cei plecati din aceasta lume. Gospodinele pregatesc colaci, coliva si alte bucate, care sunt impartite in memoria celor raposati.

In comunitatile rurale, unde agricultura si cresterea animalelor sunt parte din viata de zi cu zi, satenii obisnuiesc sa ceara binecuvantarea arhanghelilor asupra animalelor din gospodarie. Se crede ca Sfintii Mihail si Gavriil ocrotesc si animalele, de aceea, in aceasta zi, animalele nu sunt puse la munca, iar oamenii se roaga pentru sanatatea lor.

In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a aprinde focuri in curti sau in apropierea caselor, pentru a alunga spiritele rele si a purifica locul. Focul este vazut ca un simbol al prezentei divine si o protectie impotriva oricarui rau.

Aceasta zi este considerata si o sarbatoare a familiei. De Sfintii Mihail si Gavriil, membrii familiei se reunesc, petrec impreuna si, deseori, primesc oaspeti. Este o ocazie de a darui si de a primi, simbolizand prietenia, solidaritatea si recunostinta pentru cei apropiati.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt un simbol al biruintei binelui asupra raului, al dreptatii divine si al iubirii de aproapele. Ziua de 8 noiembrie este o reamintire a legaturii noastre cu lumea spirituala si a protectiei pe care ingerii o ofera in vietile noastre. In aceasta zi, credinciosii sunt indemnati sa se apropie de credinta, sa participe la slujbe, sa se roage si sa reflecteze asupra valorilor spirituale.

  • Foto: Freepik

Citeste si despre