CCR decide azi soarta alegerilor prezidentiale. Ce se intampla daca se decide anularea rezultatelor obtinute in primul tur

| | Actualizat: 2024-12-02 11:14:25

Azi, 2 decembrie, vom afla ce se va intampla cu rezultatul alegerilor prezidentiale! Curtea Constitutionala a Romaniei va dezbate, luni, de la ora 17:00, solicitarea lui Cristian Terhes, candidat la alegerile prezidentiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.

Au fost renumarate toate cele peste 9,4 milioane de voturi, iar BEC trebuie sa trimita pana la ora 17 noul rezultat catre judecatorii Curtii Constitutionale care se vor reuni azi intr-o noua sedinta, in care ar urma sa ia o decizie finala.

Cele 3 scenarii posibile

Joi, Curtea Constitutionala a Romaniei a cerut Biroului Electoral Central renumararea celor 9.465.257 de voturi din primul tur al scrutinului prezidential, la solicitarea lui Cristian Terhes, candidat la alegerile prezidentiale.

Din informatiiile partidelor politce, la finalul procesului de renumarare ordinea candidatilor nu s-ar fi modificat. Liderii USR au anuntat ieri ca diferenta dintre Elena Lasconi si Marcel Ciolacu ar fi crescut de la 2.740 de voturi, cat era initial, la peste 4.800 de voturi dupa renumarare, scrie Newsweek.

Chiar si asa, pana la o comunicare oficiala a rezultatelor putem contura 3 scenarii posibile:

Primul scenariu: turul 1 este validat

In cazul in care Curtea Constitutionala decide validarea primului tur al alegerilor prezidentiale, duminica, 8 decembrie, vom avea de ales in turul doi intre Calin Georgescu si Elena Lasconi, confrom rezultatului initial.

Al doilea scenariu: se schimba ordinea candidatilor, se reia primul tur

Al doilea scenariu este cel in care judecatorii CCR ar putea sa constate o schimbare in ierarhia candidatilor, ceea ce ar insemna, ca Marcel Ciolacu o poate depasi pe Elena Lasconi si poate ajunge in finala prezidentiala cu Calin Georgescu.

„In situatia in care candidatul de pe locul 3 trece – in urma renumarii voturilor – pe locul 2, asta inseamna ca s-a schimbat ordinea candidatilor, prin urmare trebuie reluat turul intai de scrutin. Nu se inlocuieste candidatul de pe locul doi cu cel de pe locul trei si se merge mai departe spre turul doi, asa ceva nu se poate. Se reia primul tur”, explica fostul judecator, Cristi Danilet, pentru Europa Libera.

In cazul in care se schimba ordinea candidatilor si se decide reluarea primului tur, acesta ar putea sa aiba loc in duminica dinaintea Craciunului, iar al doilea tur, pe 5 ianuarie.

Al treilea scenariu: turul 1 se anuleaza

In cazul unei decizii a Curtii Constitutionale de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale, acesta va fi reluat in 15 decembrie, iar al doilea tur ar fi in 29 decembrie, explica presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla.

Acesta ar fi, de altfel, cel mai subru scenariu! Daca primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania din 2024 ar fi anulat de CCR, situatia ar putea genera un haos institutional si politic.

In conformitate cu legea, CCR poate dispune anularea alegerilor daca exista dovezi ca fraudele sau neregulile au influentat rezultatele. In acest caz, scrutinul ar trebui repetat, iar o noua data pentru turul intai ar trebui stabilita, ceea ce ar afecta serios calendarul electoral, inclusiv organizarea celui de-al doilea tur si a alegerilor parlamentare programate in aceeasi perioada.

De ce este acesta un scenariu sumbru?

Blocaj institutional: Daca alegerile prezidentiale nu se finalizeaza pana la expirarea mandatului presedintelui in functie, poate aparea o criza constitutionala, deoarece presedintele trebuie sa depuna juramantul in fata unui Parlament nou constituit. Lipsa unui lider legitim ar afecta capacitatea institutiilor de a functiona corect.

Impact economic si social: Anularea alegerilor ar putea submina increderea publicului in procesul electoral si in institutiile democratice, amplificand tensiunile sociale. De asemenea, incertitudinea politica ar putea afecta economia, descurajand investitiile si provocand fluctuatii financiare.

Complicatii tehnice si logistice: Renumararea sau reluarea votului pentru peste 9 milioane de buletine este un proces logistic extrem de complicat, care poate intarzia semnificativ desfasurarea evenimentelor ulterioare. In plus, contestatiile ulterioare ar putea prelungi si mai mult acest proces.

Prin urmare, o asemenea decizie ar risca sa creeze o situatie fara precedent in istoria electorala a Romaniei, complicand procesul democratic si afectand stabilitatea nationala.

  • Surse: hotnews.ro, europalibera.ro, digi24.ro
  • Foto: Pixabay

Citeste si despre