Ce este Saptamana Verde, noutatea din structura anului scolar

| | Actualizat: 2022-04-03 19:29:18

Anul scolar isi schimba structura incepand din 2022 si, pe langa saptamanile de cursuri, cele de vacanta, si Saptamana Altfel, elevii vor avea si Saptamana Verde.

Saptamana verde in scoli va fi o saptamana la alegerea scolilor, in perioada 19 aprilie - 16 iunie 2023, acesta fiind ultimul modul dintre cele cinci in care va fi structurat de acum anul scolar, dupa desfiintarea semestrelor.

Cum se va desfasura Saptamana Verde

Ministerul Educatiei a decis introducerea acestui modul in programa scolara pentru a facilita constientizarea schimbarilor climatice si importanta protejarii mediului inconjurator.

In aceasta saptamana, pe care fiecare scoala o va putea programa oricand in perioada 19-16 iunie 2023, copiii vor iesi din clase si vor merge in natura. Demersul este o urmare a unui acord intre Ministerul Educatiei si Ministerul Mediului, dupa oun raport elaborat de Grupul de lucru pe tema educatiei cu privire la schimbari climatice si mediu infiintat la nivelul Administratiei Prezidentiale.

„Gasesc ca este o idee foarte buna ca in calendarul scolar, in structura anului scolar, sa integram o saptamana verde, in care elevii sa poata iesi din scoala si sa inteleaga, in natura, care sunt efectele schimbarilor climatice, care sunt efectele generale asupra mediului, si cele bune, si cele rele, pentru a putea face diferenta si pentru a putea face alegeri inteligente”, declara ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu in luna ianuarie.

In saptamana verde, elevii vor avea ocazia sa vada cu ochii lor care sunt efectele schimbarilor climatice si sa isi consolideze cunostintele acumulate in orele de biologie, materie a carei programa va fi actualizata cu notiuni legate de mediu si schimbarile climatice, adaptate la varsta nivelul elevilor, in functie de clasele in care se afla.

Programa scolara va include, totodata, cursuri optionale pentru schimbari climatice si mediu, iar Saptamana verde doreste sa promoveze bune practici privnd protectia mediului.

In Raportul „Educatia privind schimbarile climatice si mediul in scoli sustenabile” se vorbeste inclusiv despre recompensarea personalului didactic implicat in acest program, despre o platforma web dedicata, manuale auxiliare (digital si clasic); pentru Saptamana Verde se vor distribui kituri de masurare a poluantilor in atmosfera, iar profesorii vor beneficia de un program de formare.

FOTO: Stirigiurgiu.ro

Citeste si despre