CE poate face Romania ca sa NU ajunga in situatia Italiei. EXPLICATIILE lui Alexandru Rafila

| | Actualizat: 2020-03-26 11:41:58

Romania are pana in prezent 906 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus si 17 decese. Italia si Spania sunt cele mai afectate tari europene de noul virus, unde numarul cazurilor si deceselor din cauza a explodat intr-o perioada scurta de timp. 

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie sustine ca sunt doua conditii pentru ca Romania sa nu ajunga in situatia Italiei si Spaniei. 

"Sunt doua elemente: unul este legat de comportamentul individual, sa fie responsabil, sa incercam sa respectam masurile indicate de autoritati si sa ne limitam deplasarile. Eu nu spun sa nu iesim din casa, sigur ca nu trebuie sa oprim toată activitatea economica, nu putem sa nu ne aprovizionam, dar trebuie sa limitam pe cat posibil aceste deplasari, ca sa putem sa vedem in cateva saptamani o turtire a acestei cocoase. 

Al doilea element este sa fim foarte eficienti atunci cand crestem capacitatea de testare si sa reusim sa testam exact persoanele care sunt la riscul cel mai inalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, daca discutam de personalul medical, contactii acestor persoane," a explicat Alexandru Rafila pentru Digi24.

"Nu fac decat sa observ ce se intampla"

Acesta a facut cateva precizari referitoare la declaratia potrivit careia  Romania ar putea ajunge sa numere mii de cazuri cu coronavirus in fiecare zi, in a doua decada a lunii aprilie.

"Nu fac decat sa observ ce se intampla in momentul de fata. Noi am ajuns, de la cateva cazuri pe zi, la cateva zeci de cazuri si in momentul de fata deja discutam de cateva sute de cazuri noi. Coroborez acest lucru cu numarul mare de cetateni romani care s-au intors acasa si stau - sau nu stau in izolare la domiciliu. Ma uit la ce se intaplă i Moldova, la Suceava, in special, unde numarul de cazuri in randul personalului medical practic a explodat. Daca pastram acelasi ritm de crestere, o socoteala simpla, matematica, o sa ne arate ca intr-o saptamana sau doua putem sa atingem acest prag de 1.000 de cazuri noi pe zi. Nu este un scenariu exclus, mai ales ca in momentul de fata crestem capacitatea de diagnostic. Practic, cu cat o sa avem capacitate mai mare de diagnostic, cu atat o sa avem un numar mai mare de cazuri pozitive," a afirmat medicul.

Citeste si despre