Ce spune initiatorul proiectului care ii obliga pe copii sa isi sustina material parintii la batranete

| | Actualizat: 2019-07-05 10:28:04

Initiatorul proiectului prin care copiii vor fi obligati sa-si sustina material parintii si bunicii la batranete a explicat cum i-a venit aceasta idee.

"Ideea mi-a venit de la o initiativa a Consiliului Uniunii Europene, Parlamentul European din 2012, au si denumit anul imbatranirii active si a solidaritatii intre generatii. De asemenea, un grup de profesori mai in varsta din Bucureşti si Oradea, au observat niste cazuri, ce-i drept particulare, in care multi parinti sau bunici, care si-au crescut copiii, nepotii, cu mari sacrificii, li se intampla ce se spune la romani, cateodata, ca nu stii ce cresti, si nu mai dau nici macar un telefon," a spus deputatul Dumitru Gherman, pentru Libertatea.

Ce a spus despre sanctiunile din proiect

Cand a fost intrebat despre sanctiunile din proiect, cu inchisoarea pentru copiii care nu le vor plati parintilor suma stabilita de justitie, de pana la 20% din veniturile lunare, acesta a precizat ca a dorit sa isi numeasca proiectul "o reflexie in oglinda."

"Titlul pe care am vrut sa il dau, dar nu s-a dat, este o reflexie in oglinda a obligatiilor morale si juridice, copii si nepoti fata de parinti si bunici, in cadrul aceleiasi familii. Unii in presa au denaturat, ca tinerii trebuie sa plateasca pensie batranilor. Nu. Legea reglemeteaza aspecte juridice care trebuiau sa fie morale, intre rudele in linie dreapta, respectiv intre copii si parinti si copii si bunici si strabunici, din aceeasi familie. Prin lege, suntem obligati sa ii intretinem pe copiii nostri pana la 26 de ani, daca nu, suntem decazuti din drepturi. Deci legea s-a dorit o reflexie in oglinda," a mai spus deputatul.

Initiatorul mai spune ca a luat in calcul si varianta in care copiii nu au aceasta posibilitate de a-si ajuta parintii. "Am scris, doar daca au posibilitatea. Daca nu au, nu" a precizat Gherman.

"Este o responsabilizare a urmasilor"

Acesta a respins ideea ca prin aceasta lege vrea sa ia o povara de pe umerii statului, care e responsabil de plata pensiilor pentru cei care nu mai muncesc, la batranete.

"Da, statul le e plateste pensiile, dar ce facem cu cei care nu au pensie? Mai sunt si cazuri, sau au pensii mici. Ceea ce dorim este o responsabilizarea urmasilor in linie dreapta fata de parintii si bunicii lor. V-am zis, este o reflexie in oglinda, eu ca si jurnalist, l-as pune si in tilul ca sa fiu impartial", a mai subliniat Dumitru Gherman.

Citeste si despre