Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti a venit cu o propunere pentru autoritati ce cuprinde trei scenarii pentru redeschiderea scolilor in aceasta toamna, in functie de evolutia pandemiei de coronavirus.
Primul scenariu - prezenta fizica 100% in scoli
Primul scenariu propus de parinti are in vedere prezenta fizica 100% la scoala a tuturor copiilor, in programul normal de lucru de anii trecuti, potrivit documentului transmis de Edupedu.ro.
Scenariul al II-lea propus Guvernului este 50% la scoala si 50% online
In acest caz se propune impartirea claselor in doua grupe, care sa alterneze doua saptamani prezenta fizica la scoala, cu doua saptamani cursuri online. Orele de curs ar dura 45 de minute.
La clasele pregatitoare – a II-a (sau chiar pana la a IV-a acolo unde infrastructura permite), “prezenta fizica la scoala, cu respectarea regulilor de distantare, indiferent de scenariu, intrucât copiii nu se pot adapta la predarea online si nu are cine sa le faciliteze prezenta la acest gen de predare”, se prevede in document.
In acest scenariu, Federatia condusa de Iulian Cristache pune in vedere Executivului “obligativitatea ca lectiile sa fie transmise live, accesul la predarea online sa fie bidirectional, copiii de acasa sa aiba posibilitatea sa puna intrebari sau sa raspunda”. Tot in acest caz, biblioteca scolara virtuala trebuie obligatoriu sa fie gata, cu resurse educationale deschise asa cum prevede de 9 ani articolul 70 din Legea educatiei.
De asemenea, in comunicatul transmis, parintii cer ca programa scolara sa fie adaptata mediului online: existenta unor manuale digitale interactive, obligativitatea evaluarii in mediul online fara a se solicita acceptul parintelui/reprezentantului legal, obligativitatea ca elevii sa fie prezenti la orele online, obligativitatea ca elevii sa tina tot timpul camerele video deschide in timpul orelor online (daca elevul nu este cu camera deschisa sa fie declarat absent la ora respectiva).
Tot in scenariul al II-lea, parintii cer in propunerea oficiala trimisa grupului interministerial ca elevii de clasele a VIII-a si a XII-a sa sustina fizic simularea examenelor si sa fie puse la dispozitie, inca din cursul semestrului 1, modele de subiecte.
De remarcat ca lipsesc simularile de la clasele a VII-a si a XI-a. Planul prevede ca profesorii sa-si desfasoare activitatea didactica in scoli si gradinite (in scenariile: 50/50% sau chiar si 100% online).
Scenariul al III-lea: 100% online
“Este scenariul deloc agreat de catre FNAP-IP, bazandu-ne pe nemultumirile elevilor/parintilor/profesorilor din perioada semestrului 2 al anului scolar 2019-2020– se aplica scenariul 2 prezentat mai sus – programe adaptate, profesori pregatiti sa predea online, dotare cu aparatura/internet”, precizeaza Federatia.