Elevii incep din nou scoala pe 8 noiembrie, dupa o vacanta fortata de 2 saptamani. Autoritatile au decis sa intrerupa cursurile ca urmare a exploziei numarului de cazuri de Covid-19, multe dintre ele chiar in scoli, care se inchideau rand pe rand. Masura a fost una de protectie, dar a avut si menirea de a castiga timp pana cand unitatile de invatamant aveau sa primeasca testele noninvazive ce vor putea fi facute copiilor.
Cum vor fi testati copiii in scoli
In scolile care vor functiona normal dupa data de 8 noiembrie copiii ar urma sa fie testati pentru coronavirus atunci cand exista suspiciuni de infectare. Testele COVID pe baza de saliva, noninvazive, ar urma sa ajunga in toate unitatile de invatamant, iar copiii vor putea fi testati atat de medicii sau asistentii medicali din scoli, cat si de persoane fara pregatire in domeniu, daca situatia o impune. Este anuntul facut de ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, cu cateva zile inainte de reluarea cursurilor.
Copiii ar urma sa fie testati de doua ori pe saptamana, iar daca rezultatul va fi pozitiv diagnosticul ar trebui sa fie confirmat cu un test antigen sau PCR.
"I-am rugat pe colegii nostri sa avem si un protocol cu minime reguli de testare. Testarea noninvaziva pe baza de saliva trebuie sa fie confirmata printr-un test antigen sau PCR. Daca se confirma rezultatul pozitiv, se intra pe protocolul normal stabilit de DSP" - Sorin Cimpeanu (Sursa: Vorbeste Lumea)
Testele rapide pe baza de saliva vor fi puse la dispozitie scolilor de stat si vor fi facute gratuit copiilor. Nu se specifica, insa, cine va trebui sa suporte costurile testelor antigen sau PCR necesare pentru confirmarea diagnosticului.
Modificari importante pentru elevi dupa 8 noiembrie
Din cauza vacantei fortate in care i-a trimis explozia numarului de infectari cu coronavirus, copiii vor avea o vacanta mai scurta de Sarbatorile de iarna si ar urma sa se intoarca la scoala, fizic sau online, imediat dupa Revelion, pe 3 ianuarie. Programa scolara va fi si ea adaptata, inclusiv materia pentru examenele nationale din 2022, pentru ca elevii sa nu fie cei care deconteaza masurile impuse de criza sanitara.
Sorin Cimpeanu a subliniat, o data in plus, masurile luate pentru ca elevii sa aiba o viata mai usoara in anul scolar 2021/2022, marcat si el de efectele pandemiei:
• notele din teza vor avea o pondere de doar 25% la incheierea mediei
• situatia elevilor poate fi incheiata cu doar doua note, plus cea din teza
• elevii de clasa a VIII-a ar urma sa sustina doar doua teze, iar cei de liceu doar cate trei teze
• materia pierduta va fi recuperata prin scurtarea vacantei de iarna
"Teza are cea mai mica pondere, dar, in acelasi timp, ea ramane singura modalitate de evaluare relevanta a elevilor pentru ca trebuie sa fie cu prezenta fizica" - Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei s-a declarat nemultumit de rata de vaccinare in randul profesorilor si spera ca aceasta sa creasca in urmatoarea perioada: "Este un numar mic, sunt multe judete in care rata este sub 60%. Este un lucru important pentru protectia elevilor. Acest lucru ar putea fi o conditie pentru deschiderea scolilor".
FOTO: Facebook