Copiii sunt o categorie la care simptomele COVID-19 nu se manifesta atat de violent ca la adultii cu sau fara comorbiditati, insa in unele situatii acestea pot sa apara brusc. In vederea inceperii anului scolar, autoritatile au elaborat un plan de masuri ce se impun in cazurile in care elevii sau prescolarii dau semne de infectare cu coronavirus in timp ce se afla la cursuri, cu toate ca anterior pareau perfect sanatosi.
Copiii vor incepe scoala si gradinita pe 14 septembrie, iar prezenta la cursuri va fi conditionata de starea de sanatate. Parintii vor trebui ca, la inceputul anului scolar, sa depuna o declaratie pe proprie raspundere care sa ateste ca in ultimele 14 zile elevul sau prescolarul nu a avut simptomele unei afectiuni cu potential infectios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 si nu a intrat in contact cu persoane testate pozitiv.
Totodata, declaratia reprezinta un angajament luat de parinti ca nu vor aduce copilul in colectivitate in cazul aparitiei uneia dintre situatiile descrise.
Proiectul de ordin de ministru privind normele sanitare dupa care se vor desfasura cursurile prevede ca parintii vor face zilnic un triaj observational inainte de a duce copiii la scoala sau la gradinita. Celor mici li se va lua temperatura si le va fi analizata starea generala. In caz ca au febra mai mare de 37,3 grade Celsius si/sau tuse, dificultati de respiratie, diaree sau varsaturi, copiii nu vor fi dusi in colectivitate si vor fi consultati de un medic, pentru stabilirea unui diagnostic.
Protocol de izolare a copiilor bolnavi
Este bine stiut faptul ca uneori COVID-19, boala generata de infectia cu SARS-CoV-2, poate debuta brusc. Elevii vor fi separati imediat de restul colectivului daca starea lor generala se modifica in timpul cursurilor, daca incep sa tuseasca, sa aiba dificultati de respiratie sau alte simptome de boala infectioasa, precum varsaturi, diaree ori dureri musculare.
Toate unitatile de invatamant trebuie sa dispuna de un spatiu de izolare pentru astfel de situatii. Elevul cu simptome va purta in continuare masca medicala (mai putin prescolarii, pentru care masca nu este recomandata) si va fi supravegheat pana cand va fi preluat de parinti sau de ambulanta, dupa caz, si va parasi unitatea de invatamant insotit.
Protocolul prevede ca imediat dupa izolarea copilului sa fie anuntati imediat apartinatorii si, dupa caz, personalul cabinetului medical scolar. Nu se va transporta elevul pana la sosirea apartinatorului la medicul de familie, farmacie, servicul de urgenta sau spital, decat in situatia in care simptomele dezvoltate sunt severe, caz in care se va apela serviciul de urgenta 112.
Cadrul didactic sau medical care supravegheaza copilul va lua masuri de protectie individuala (masca de protectie, igienizarea mainilor) si va deschide o fereastra pentru aerisire.
Incaperea in care a fost izolat copilul suspect de coronavirus va fi dezinfectata dupa plecarea elevului, la fel si grupul sanitar, daca a fost folosit de copil. Pentru dezinfectare se folosesc produse avizate.
Elevul va reveni la scoala cu adeverinta medicala, eliberata de medicul curant sau de medicul de familie, cu precizarea diagnosticului.
Simptomele coronavirusului (COVID-19) la copii
Cele mai frecvente semne de COVID-19 sunt febra, tuse si probleme cu respiratia. Infectia poate fi confundata cu o simpla raceala, mai ales ca poate da simptome precum durere in gat, congestie nazala, rinoree. De asemenea, semnele pot fi similare cu cele de gripa (frisoane, dureri musculare, durere de cap), insa au fost semnalate tot mai des pierderea gustului sau a mirosului, greata si varsaturi, diaree, oboseala.
La unii copii s-au identificat, chiar si la mai multe saptamani de la infectarea cu coronavirus, simptome cauzate de inflamatie in intregul corp. Acest fenomen se numeste sindrom inflamator multisistem la copii (MIS-C) si poate avea, pe langa simptomele descrise mai sus, efecte precum eruptie cutanata, ochi rosii, buze rosii si crapate, maini sau picioare umflate ori ganglioni inflamati.