Creierul adolescentilor a suferit o imbatranire accelerata in timpul pandemiei de Covid-19, iar efectul a fost mai pronuntat la fete decat la baieti, arata cele mai noi cercetari.
Adolescentii au prezentat semne de imbatranire accelerata a creierului in timpul pandemiei de covid 19, fetele fiind afectate intr-o masura mai mare decat baietii. Constatarea sugereaza ca masurile de izolare au avut o influenta disproportionat de daunatoare asupra dezvoltarii creierului adolescentilor la fete.
Intr-un mic studiu sustinut de Institutul National de Sanatate Mintala (NIMH), cercetatorii au descoperit ca creierul adolescentilor parea ca a imbatranit in medie cu aproximativ 3 ani pe parcursul a doar 10 luni de pandemie. Acest efect oglindeste ceea ce se stie ca se intampla in creierele adolescentilor dupa ce sunt expuse la adversitati sau evenimente traumatizante.
Adolescentii, mai anxiosi dupa pandemie
Dupa pandemie, adolescentii au raportat mai multa anxietate si depresie. De asemenea, acestia au internalizat problemele mai mult decat adolescentii intervievati inainte de pandemie.
Scanarile cerebrale au aratat ca parti ale creierului implicate in memorie si emotii - hipocampul si amigdala - erau mai groase in creierele adolescentilor dupa pandemie. Cortexul - zona implicata in functiile executive, cum ar fi autocontrolul si rezolvarea problemelor - era mai subtire. Aceste schimbari sunt normale in dezvoltarea creierului, dar se pare ca s-au produs mai repede in timpul pandemiei.
In medie, creierele adolescentilor care au trecut prin 10 luni de inchideri pandemice au imbatranit cu aproximativ 3 ani. Aceasta imbatranire prematura este similara cu schimbarile care au loc in creierul adolescentilor care se confrunta cu violenta, neglijarea si disfunctiile familiale.
- Foto: Freepik