Creste numarul copiilor infectati cu covid. Cati se afla la ATI in stare grava

| | Actualizat: 2021-09-16 09:04:05

 

Creste numarul copiilor infectati cu covid. Cati se afla la ATI in stare grava 
Valul patru al pandemiei a lovit puternic Romania, iar in ultimele zile numarul cazurilor noi de infectii a crescut alarmant. A crescut ingrijorator numarul infectiilor in randul copiilor, atentioneaza specialistii. 
Potrivit ultimelor date furnizate miercuri, 15 septembrie, fata de ziua anterioară, numărul minorilor internați de COVID a crescut cu 7,7%. 9 copii internați în secțiile ATI din țară cu forme severe de COVID.  
Șase dintre aceștia sunt la Iași. „Majoritatea au și alte probleme de sănătate, nu poți să riști să nu îi pui pe ATI, se pot decompensa în orice secundă”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași.
Rata de vaccinare foarte mica in randul copiilor. Valeriu Gheorghita, semnal de alarma 
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid, a anuntat ca în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani rata de vaccinare anti-COVID ajunge la aproape 15%, dar este clar ”insuficientă” și avertizează că ”va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”.
"Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză.
M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinaţi 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 şi 15 ani. Deci am observat o creştere progresivă a tinerilor şi a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulţii care au ales să se vaccineze cu Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul a precizat că există "recomandarea foarte clară" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni - să se vaccineze.
"Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19.
De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a precizat medicul.

Valul patru al pandemiei a lovit puternic Romania, iar in ultimele zile numarul cazurilor noi de infectii a crescut alarmant. A crescut ingrijorator numarul infectiilor in randul copiilor, atentioneaza specialistii. 

Potrivit ultimelor date furnizate miercuri, 15 septembrie, fata de ziua anterioara, numarul minorilor internati de COVID a crescut cu 7,7%. 9 copii internati in sectiile ATI din tara cu forme severe de COVID.  

Sase dintre acestia sunt la Iasi. „Majoritatea au si alte probleme de sanatate, nu poti sa risti sa nu ii pui pe ATI, se pot decompensa in orice secunda”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria din Iasi.

Rata de vaccinare foarte mica in randul copiilor. Valeriu Gheorghita, semnal de alarma 

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid, a anuntat ca in randul copiilor cu varste de peste 12 ani rata de vaccinare anti-COVID ajunge la aproape 15%, dar este clar ”insuficienta” si avertizeaza ca ”va creste numarul de copii internati in spitale, inclusiv in Terapie Intensiva”.

"Avem aproximativ 200.000 de copii si adolescenti intre 12 si 19 ani care au primit cel putin o doza de vaccin. Raportat la numarul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinala cu cel putin o doza.

M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doza de Pfizer. Sunt vaccinati 69.000 de oameni cu prima doza in ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre acestia sunt copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii intre 12 si 15 ani. Deci am observat o crestere progresiva a tinerilor si a copiilor care se vaccineaza in aceasta perioada, chiar comparativ cu adultii care au ales sa se vaccineze cu Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Categoriile de copii cele mai vulnerabile in fata covid

Medicul a precizat ca exista "recomandarea foarte clara" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale si alte tipuri de afectiuni - sa se vaccineze.

"Este evident ca in perioada urmatoare numarul de cazuri in randul copiilor va creste, numarul de cazuri de COVID-19.

De asemenea, va creste numarul de copii internati in spitale, inclusiv in Terapie Intensiva, este o realitate pe care o vedem in toate tarile in care au inceput activitatile de invatamant cu prezenta fizica, inclusiv in Statele Unite”, a precizat medicul.

 

Citeste si despre