Simplul fapt de a crede ca faci exercitii fizice te poate ajuta sa pierzi din kilogramele in plus, sustin cercetatorii. Persoanele care au locuri de munca unde este nevoie de efort fizic si sunt constienti de potentialele beneficii asupra sanatatii in timp ce lucreaza pierd mai mult in greutate si au tensiunea arteriala mai scazuta, comparativ cu cei care fac aceeasi treaba, dar nu isi dau seama de efectele pozitive, se arata in studiul prezentat de publicatia britanica Daily Mail.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceste beneficii apar datorita efectului placebo, care se observa adesea in trialurile medicale cand pacientii "raspund" la unele pastile "false" ca si cand le-ar fi fost administrate medicamente eficiente pentru afectiunea lor.
Cercetatorii au constatat ca multe dintre aceste femei erau ingrijorate ca nu fac suficienta miscare fizica, chiar daca slujbele pe care le aveau presupuneau efort. Atunci, oamenii de stiinta le-au explicat la jumatate dintre femeile incluse in studiu ca fac suficient efort fizic in timpul serviciului pentru a pierde in greutate si a-si pastra sanatatea. Cameristelor li s-a comunicat si numarul de calorii pe care le ard in timpul manevrelor pe care le fac la serviciu. De exemplu, cercetatorii au constatat ca schimbatul asternuturilor timp de 15 minute duce la arderea a 40 de calorii, iar un sfert de ora de facut curat cu aspiratorul mai elimina alte 50 de calorii. Curatarea bailor tot pentru 15 minute are ca efect pierderea altor 60 de calorii. Pentru a vedea exact efectele, celorlalte femei incluse in studiu nu li s-a spus nimic despre beneficiile asupra sanatatii datorate treburilor casnice efectuate zi de zi.
Dupa patru saptamani, femeile care au fost informate ca fac suficient exercitiu fizic la munca au pierdut in greutate, in medie, un kilogram, tensiunea arteriala s-a redus cu aproape 10 la suta si au "ramas" fara 0,5 la suta din grasime. In cazul celuilalt grup, cercetatorii nu au inregistrat nici un fel de schimbari notabile in privinta starii de sanatate sau a aspectului fizic, potrivit rezultatelor publicate in Jurnalul de Psihologie. Seful echipei de cercetatori, Ellen Langer, sustine ca nu au fost diferente la nivelul activitatii fizice in cazul celor doua grupuri incluse in studiu, dar schimbarile au functionat in cazul celor care au constientizat ca fac suficienta miscare. "Daca te gandesti la ceva sanatos, acest lucru nu poate avea consecinte psihologice dramatice.
Daca mintea este intr-un loc sanatos si corpul tau se va simti la fel de bine", a explicat specialistul. Numai ca psihologul este de parere ca "unele lucruri din mintea noastra sunt greu de schimbat, astfel incat daca doar stai pe canapea si iti spui ca faci efort fizic, nu te vei crede si nu vor aparea nici schimbarile".
Citeste tot articolul in: Gandul
14 Februarie 2007