Venirea pe lume a unui copil schimba complet dinamica unei familii. Viata cuplului nu mai seamana deloc cu cea de dinainte si fiecare dintre cei doi parinti se concentreaza asa cum stie mai bine asupra bebelusului. Cel mai adesea se vorbeste despre schimbarile psihice si emotionale prin care trec femeile pe parcursul sarcinii, dar si dupa ce devin mame. Studiile recente arata insa ca si barbatii se schimba atunci cand in viata lor apare un bebelus. Modificarile care au loc in creier sunt notabile, iar studiile incipiente efectuate la Universitatea din California scot la iveala detalii interesante.
Cercetatorii neuroplasticieni au descoperit ca, atunci cand se naste copilul, o parte din creierul proaspatului tatic isi schimba forma si dimensiunea. Astfel, apare o doza mai mare de empatie, pe care oamenii de stiinta au remarcat-o la barbatii care au copii. Daca pe femei le ajuta instinstul matern si hormonii sa faca fata schimbarilor produse de venirea pe lume a unui bebelus, si in cazul barbatilor creierul se „ajusteaza” astfel incat sa faca fata mai usor noii realitati.
„A deveni parinte implica schimbari ale stilului tau de viata si ale biologiei tale. Si necesita noi abilitati, cum ar fi capacitatea de a empatiza cu un copil non-verbal, asa ca are sens. Dar nu a fost demonstrat [anterior] ca creierul ar fi deosebit de plastic si in timpul tranzitiei la calitatea de parinte”, a explicat profesorul Darby Saxbe, autor principal al studiului.
Chiar daca este inca la inceput, studiul aduce in discutie o ipoteza interesanta pentru cercetari mai amanuntite. La studiul efectuat la Universitatea din California au luat parte 40 de barbati ce urmau sa devina tatici. Jumatate erau din America si jumatate din Spania. Cercetatorii au scanat creierul barbatilor la intervale de cateva luni, inainte ca partenerele lor sa ramana insarcinate, apoi pe parcursul sarcinii si la trei luni dupa nastere.
Oamenii de stiinta au remarcat schimbari notabile la nivelul cortexului, partea creierului care este legata de atentie, planificare si functionare executiva, precum si de procesarea informatiilor dupa nasterea copiilor.
FOTO: Freepik