Trunchiul-comun al disciplinelor de liceu include de doua ori mai multe ore de Religie decat de Istorie, Geografie, Chimie, Fizica si Biologie, potrivit proiectului de planuri-cadru pus in transparenta de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru invatamantul liceal luni, 3 februarie.
In total, disciplina Religie are prevazute 142 de ore in trunchiul-comun al disciplinelor de liceu, un nivel cu doar doua ore mai mic decat Matematica.
Numarul de ore prevazute in trunchiul comun este urmatorul:
- Religia – 142 de ore
- Matematica – 144 de ore
- Istoria, Geografia, Fizica, Chimia, Biologia – cate 72 de ore fiecare
- Limba moderna 2 si Tehnologia informatiei – 142 de ore fiecare
Pana si legislatia include prevederi speciale privind predarea Religiei in scoala, dar formularile nu sunt pe deplin clare. Predarea Religiei este reglementata la Articolul 87 din Legea 198/2023 si include 3 mentiuni:
„Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor la nivelul unei unitati de invatamant, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. Elevului care nu frecventeaza orele de religie i se va asigura prezenta in unitatea de invatamant pe durata derularii cursurilor.
Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, si avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului educatiei. In conformitate cu metodologia, Ministerul Educatiei incheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.”
- Surse: edupedu.ro, ziare.com
- Foto: Freepik