Doi parinti din Bihor, care isi educau copiii acasa, condamnati la inchisoare! Mama cu 8 clase, profesoara pentru copii

| | Actualizat: 2024-01-04 10:26:33

In ultimii ani, tot mai multi parinti aleg sa se ocupe ei de toate aspectele educatiei copiilor lor, preferand homeschooling-ul, sau scoala de acasa, in locul unei educatii standard in scoala. Printre acestia se numara si o familie din judetul Bihor, care in pandemie si-a retras copiii de la scoala, fiind nemultumiti de faptul ca acestia trebuie sa poarte masca, dar si de predarea orelor in sistem online. Cand personalul scolii le-a oferit tablete, ca micutii sa poata participa la ore, au refuzat.

„Din declaratia inculpatei, rezulta ca au decis retragerea copiilor de la scoala intrucat nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau in perioada de pandemie. Apreciaza ca au facut o alegere buna pentru viitorul copiilor lor”, au explicat procurorii in actul de acuzare, potrivit ebihoreanul.ro.

Cei doi parinti din comuna bihoreana Bratca au fost reclamati chiar de catre directorul liceului din localitate, care spune ca acestia i-au retras pe copii din unitatea de invatamant in toamna lui 2021. La indemnul unei cunostinte, cei doi parinti si-au inscris copiii la Home Life Academy si la West River Academy, unitati scolare private din SUA, asa-numite „scoli umbrela”, care le ofera indrumare parintilor decisi sa-si educe singuri copiii contra unei taxe care, in 2021, se ridica la 250 dolari pe an. Home Life Academy nu ofera nici manuale proprii, dand libertate parintilor sa-si aleaga felul in care sa isi educe si sa isi testeze copiii. Singura obligatie este de a transmite de doua ori pe an rezultatele testelor, in baza carora, la final de an scolar, copiii primesc o foaie matricola.

Desi copiii - atunci de 8, 10, 11 respectiv 13 ani - invatau aproximativ 3 ore, zilnic, sub supravegherea parintilor, cuplul nu are nicio pregatire pedagogica. Mama elevilor are doar 8 clase, iar tatal 12 clase.

 Mai mult decat atat, unitatile Home Life Academy, respectiv West River Academy nu figureaza in Registrul special al entitatilor furnizoare de educatie acreditate sa desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei. Altfel Cu alte cuvinte, nu sunt recunoscute de autoritatile din tara noastra.

DGASPC a recomandat „inscrierea copiilor in sistemul de invatamant obligatoriu in vederea respectarii dreptului copiilor la educatie si a egalitatii de sanse in situatia de competitie scolara si profesionala”, dar si ca micutii sa poata socializa cu copiii de varsta lor, „pentru asimilarea unor modele de comportament dezirabil adaptiv in comunitate, societate”, au explicat procurorii in rechizitoriul cu care, pe 22 februarie, in acest an, au decis sa-i trimita pe soti in judecata pentru impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

In fata judecatorului, cei doi parinti nu si-au asumat nicio vina. Ba chiar femeia sustine ca procedura judiciara reprezinta o forma de hartuire. In final, insa, judecatorul a dat dreptate anchetatorilor.

„Legiuitorul a incriminat fapta de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu, avand in vedere ca nu numai statul are obligatia reducerii ratei abandonului scolar, ci si parintele minorului aflat in aceasta situatie. Inculpatii au acceptat fara rezerve faptul ca minorii nu vor mai urma cursurile invatamantului general obligatoriu si nici nu au depus diligente pentru ca cei patru copii minori sa urmeze cursurile unei unitati de invatamant recunoscute si acreditate in Romania, incalcand astfel prevederile legale care obliga parintele sau tutorele legal de a lua masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu", se precizeaza in hotararea pronuntata pe 21 decembrie de Judecatoria Alesd.

Desi Codul penal prevede si posbilitatea unei amende penale, instanta a decis sa dispuna in cazul celor doi parinti o pedeapsa cu inchisoarea, pe motiv ca au negat dreptul celor patru copii la invatamantul obligatoriu. Potrivit DGASPC Bihor, in perioada ianuarie-aprilie 2022, familia a beneficiat de serviciile unitatii pentru consiliere si sprijin, ca sa reinscrie copiii la scoala, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Totusi, cei doi parinti din Bratca nu vor ajunge dupa gratii. Judecatorul i-a stabilit fiecaruia cate 4 luni de inchisoare, dar a decis sa amane pe o perioada de supraveghere de 2 ani aplicarea pedepselor, ceea ce inseamna ca vor ramane si cu cazierele nepatate. Instanta a considerat ca fapta este, totusi, grava, motiv pentru care cei doi soti au fost obligati sa presteze cate 40 zile de munca in folosul comunitatii.

Verdictul judecatorilor mai poate fi atacat de procurori si de cei doi parinti in termen de 10 zile de la comunicat insa, pana pe 2 ianuarie, partile nu au uzat de acest drept.

Homeschooling in Romania. Ce spune legislatia romana despre homeschooling

In Romania, legislatia privind homeschooling-ul, cunoscut si sub denumirea de „scoala de acasa” sau „educatie in familie”, este reglementata de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 5567/2011.

Insa legea este ambigua, invatamantul general fiind obligatoriu, iar retragerea nejustificata a copilului de la acest invatamant se pedepseste cu inchisoare sau amenda. Legea nu mentioneaza nimic referitor la ce presupune „justificat” in asemenea cazuri, in conditiile in care in Romania exista abandon scolar de 19-20% in invatamantul obligatoriu. Constitutia Romaniei scrie ca „Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine”.

Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale prevede ca „parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu”, iar nerespectarea acestei obligatii din vina parintelui sau a tutorelui se poate sanctiona cu amenda cuprinsa intre 100 si 1.000 lei ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii. Totusi, niciunul dintre parintii aflati pe grupurile de socializare ce vizeaza homeschooling-ul in Romania nu au spus ca au primit vreo amenda pentru ca nu si-au inscris copiii in sistemul de invatamant, potrivit avocatnet.ro. Iar asta pentru ca, desi nu este recunoscut ca atare in tara noastra, homeschooling-ul nu este ilegal.

Cum se face inscrierea in sistemul homeschooling

Potrivit avocatnet.ro, pentru a face homeschooling, parintii trebuie sa isi inscrie copiii la o „scoala-umbrela”, unde, contra unei taxe anuale deloc de neglijat, vor primi in cadrul programei platformei de homeschooling materiale didactice sau indrumari pentru parcurgerea materiei. Unele dintre aceste institutii ofera chiar lectii cu anumiti lectori, in situatia in care parintii nu pot explica suficient de bine materia. Totusi, trebuie mentionat ca aceste scoli-umbrela nu sunt acreditate de Ministerul Educatiei.

Pentru parintii care au deja copiii inscrisi in sistemul de invatamant de stat, trecerea la homeschooling se face prin transfer, pe baza inscrierii la „scoala-umbrela” sau, daca nu este acceptata prima varianta, retragerea din scoala romaneasca, printr-o cerere depusa directoratului institutiei.

Pentru copiii care nu au fost inscrisi inca in sistemul clasic sau nu au inceput inca scoala, parintii ii pot inscrie pe acestia direct la o „scoala-umbrela” si sa inceapa aceasta etapa.

Principalele prevederi legale privind homeschooling-ul in Romania

  • Autorizatia: Parintii sau tutorii legali care doresc sa practice homeschooling-ul trebuie sa obtina o autorizatie din partea inspectoratului scolar judetean. Autorizatia este valabila pentru o perioada de doi ani si poate fi reinnoita.
  • Motivele pentru practicarea homeschooling-ului: Motivele acceptate pentru practicarea homeschooling-ului sunt: motive de sanatate (boli cronice, alergii severe etc.), motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activitati artistice sau sportive de performanta sau motive in cazul copiilor care sunt actori de film, televiziune sau teatru.
  • Planul de invatamant: Parintii sau tutorii legali care doresc sa practice homeschooling-ul trebuie sa prezinte un plan de invatamant pentru copilul lor. Acest plan trebuie sa cuprinda continutul si metodele de predare, resursele educationale utilizate si modul de evaluare a progresului copilului.
  • Evaluarea progresului: Copiii educati prin homeschooling trebuie evaluati periodic. Parintii sau tutorii legali trebuie sa prezinte inspectoratului scolar judetean un portofoliu care contine documente care atesta progresul copilului (lucrari, teste etc.), precum si rezultatele obtinute la examenele nationale.
  • Interactiunea cu scoala: Copiii care sunt educati prin homeschooling trebuie sa participe la activitati educationale organizate de scolile de stat sau particulare, precum si la examenele nationale pentru evaluarea finala a claselor a VIII-a si a XII-a.

Potrivit Asociatiei pentru Homeschooling Romania, in septembrie 2016 existau aproximativ 200 de familii din Romania au ales modelul „homeschool” pentru educatia copilului lor, insa numarul real este mult mai mare.

  • Surse: ebihoreanul.ro, avocatnet.ro
  • Foto: Freepik

Citeste si despre