Dr. Adrian Copcea: „O felie de pepene are la fel de mult zahar precum o sticla de Coca-Cola”

| | Actualizat: 2024-07-18 16:46:28

 

Medicul nutritionist clujean, Adrian Copcea, avertizeaza ca o felie de pepene rosu si o sticla de Cola Cola de 0,5 litri au aceeasi cantitate de zahar.

„O FELIE DE PEPENE VERSUS COCA-COLA LA 0.5 LITRI. CINE ARE MAI MULT ZAHAR? DAR MAI MULTE CALORII?

Am banuit dar mi-a confirmat-o micul experiment. O felie de pepene sa zicem “normala”, 835 grame cu coaja, are 445 grame de miez. Adica ce mancam.

Cum sunt aceste 445 grame comparativ cu o sticla de cola de 0.5? Sa vedem…445 grame de pepene ar avea, la un continut de 10% zahar: 44.5 grame. Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Pe procentul asta…felia de pepene e la fel cu jumatatea de litru de Coca-Cola. Asta la 10%. Dar cat are de fapt pepenele?...

Avem un singur material oficial al Romaniei cu tabele de carbohidrati. E “Ghidul pentru alimentatia sanatoasa” coordonat de Prof. Mariana Graur de la Iasi. La pagina 171 pepenele verde e trecut cu 5.4%. Mereu m-am intrebat de ce Romania da la pepenele verde 5% inclusiv in manualele pentru studenti/rezidenti…Americanii dau 7.5% in baza oficiala (USDA). Aici am pus eu, ochiometric/papilometric, un 10%. Daca as pune ca la americani: pepenele ar bate cola la zahar, daca as pune ca la romani: nu. Dar depinde, desigur, cat de dulce e pepenele. Aici intervin papilele noastre. Eu as zice ca asta a fost de 10-12%...dar asta e o opinie.

Altfel…e mai nutritiv pepenele, are un pic de vitamine si…n-are alte chestii care sunt in alte chestii. Dar strict pe zahar…e cam la fel ca 0.5 litri de Coca Cola. Iar caloriile vin din zahar in ambele, deci daca sunt egali carbohidratii sunt egale si caloriile. Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii.

Pe post de concluzie: in functie de ce tabele vrem sa adoptam pentru carbohidrati, una sau alta inving la meciul caloriilor si carbohidratilor. Sau, mai simplu spus, si ca tot am avut un foarte bun campionat european…asta e un meci care se joaca la penalty-uri.

Ca de obicei nu am postari moralizatoare, nu intru pe net sa dau lectii ci doar informatii cu care fiecare face ce doreste. Zic asta si profilactic, ca sigur s-ar gasi carcotasi care sa intrebe de unde si de ce am sticla de Cola. De la magazin. Si din motive personale”, a sustinut medicul intr-o postare pe Facebook, care a starnit sute de comentarii, multe dintre ele negative.

Din cauza reactiei internautilor, medicul Adrian Copcea a venit si cu alte precizari cu privire la diferentele mici dintre zahar si zaharurile din fructe.

„ZAHARURILE din fructe sunt FOARTE ASEMANATOARE zaharului. Ce e mai apoi diferit e CONTEXTUL. Zaharurile din fructe vin cu fibre, cu vitamine, fibrele sunt elementul major care aduce diferenta fata de sucuri, care nu au fibre. Desigur, sucurile vin cu diferiti aditivi care sunt altceva decat zaharurile, sunt alt subiect. Si mai clar de atat, zaharurile din fructe si zaharul (zaharoza, sucroza) sunt ca doi frati gemeni care sunt la o nunta imbracati unul in trening si unul in costum. Ei in absolut sunt la fel, dar cu ambalajul diferit. Revenind la subiectul mare, oricat de dezamagitor poate fi pentru cei ce-si doresc ca zaharurile din fructe sa fie total diferite de zahar…ghinion…sunt extrem de apropiate. Ceea ce, desigur, nu inseamna ca fructele ar fi acelasi lucru cu sucul. Desigur”, a explica Dr. Copcea.

  • Surse: facebook.com, ziardecluj.ro
  • Foto: Facebook

Citeste si despre