Elev de clasa a III-a la... 6 ani

| | Actualizat: 2005-09-27 10:20:22

La varsta la care alti copii nu se gandesc inca sa se aseze pe bancile scolii, un pusti de sase ani si doua luni mai are putin si spune adio ciclului primar. Este vorba despre Andrei Bogdan Cernamorit, din clasa a III-a de la Scoala nr. 13 din Galati.

La fiecare ora de matematica o contrazice pe doamna invatatoare pentru ca el gaseste o noua solutie problemei de la tabla. Este prompt in raspunsuri si vorbeste ca un om mare.

"Scoala, o distractie"

"Imi plac toate materiile si nu am probleme la absolut nici una. Ma inteleg bine cu elevii, mai putin cu baietii... ei se plang oleaca si spun ca e greu la scoala, iar mie asta nu-mi place. Sunt lenesi si batausi", spune Andrei. Fetele, in schimb, sunt cele mai bune concurente in ale scolii.

In vacanta de vara a citit 4 carti, numai una si una: "Povestiri istorice", volumul I, "Fram, ursul polar", "Nastratin Hogea" si "Micul print". "I-am spus lui tati sa-i sune pe cei care au scris povestirile istorice si sa-i felicite. Mi-a placut foarte mult cartea si, mai ales, faptele lui Stefan cel Mare si ale lui Mihai Viteazul. Cred ca luna viitoare voi fi pregatit sa incep si cel de-al II-lea volum". Cand avea doi ani, mama i-a intins o foaie de hartie pe care erau litere de tipar. I le-a spus doar de cateva ori si atat. Andrei le-a tinut minte, a vazut ca literele se leaga in cuvinte si cuvintele in povesti. Observandu-i inclinatiile, parintii l-au dus la patru ani la gradinita. Avea sa reziste aici doar trei luni. Vazand ca-si doreste atat de mult in banca, parintii l-au dus, cu gandul de a-i satisface curiozitatea, in clasa unei invatatoare. Asa a intrat la orele Maricicai Stanciu sau ,doamna", cum ii place sa-i spuna. Familia si invatatoarea au facut toate demersurile la Ministerul Educatiei.

Inspectoratul scolar galatean a fost pus sa il testeze, iar Andrei Bogdan le-a dovedit ca probele sunt pentru el o joaca de copil. A capatat statut de scolar, terminand cu brio primele doua clase.

Vrea sa se faca sofer

"S-a maturizat foarte mult, ma cam sperie cateodata. Ii place foarte mult matematica, iar in vacanta a tinut mortis sa-si exerseze scrisul, desi mie nu mi se parea ca scrie urat. Nu-si doreste decat sanatate si fericire... asa imi spune. Nu cere niciodata nimic, nici macar dulciuri. Sta la analize si la injectii fara nici o teama, intelege ce i se intampla, nu as putea sa-l mint pentru ca m-ar simti.

"Te rog frumos sa te controlezi si sa purtam o discutie serioasa", asa imi zice cand mai ridic vocea la el", spune mama razand. In ceea ce priveste viitorul sau, Andrei vrea sa se faca sofer, ca "am invatat oleaca de la bunicu' in Dacie", spune el. Doamna invatatoare este foarte multumita de felul cum se descurca Andrei la scoala: "Acest copil ma uimeste pe zi ce trece. Evolueaza foarte bine, iar pentru mine este o provocare. Este in stare sa te dea peste cap la cat de spontan e, iar daca nu esti pregatit ca dascal poti sa il tii pe loc".


Sursa: Adevarul

Citeste si despre