Elevi impartiti in clase dupa etnie, la o scoala din judetul Suceava!

| | Actualizat: 2024-10-03 10:57:04

O scoala din Suceava a separat 44 de elevi de etnie roma de restul copiilor! Acestia au fost obligati sa invete in fosta sala de sport a scolii, fara acces la toalete sau alte facilitati adecvate. Cursurile se desfasurau simultan pentru mai multe clase intr-o singura sala!

Elevii erau obligati sa invete in fosta sala de sport a scolii, fara acces la toalete sau alte facilitati!

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat Scoala Gimnaziala Paltinoasa din judetul Suceava si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Suceava pentru segregarea elevilor romi din catunul Timpoceni, satul Capu Codrului. Potrivit Edupedu.ro, CNCD a aplicat o amenda de 3.000 de lei scolii si una de 5.000 de lei Inspectoratului.

Segregarea a avut loc in contextul in care copiii romi din Timpoceni, o comunitate saraca si izolata, au fost mutati intr-un corp separat al Scolii Bogdan Voda din Capu Codrului, dupa demolarea vechii Scoli Primare Timpoceni in 2021. Elevii au fost obligati sa invete in fosta sala de sport a scolii, fara acces la toalete sau alte facilitati adecvate, iar cursurile se desfasurau simultan pentru mai multe clase intr-o singura sala, potrivit aceleiasi surse.

Cei 44 de elevi (de la pregatitoare pana la cls a IV-a) erau organizati intr-o singura clasa cu predare simultana.

Situatia de segregare din aceasta scoala se intampla de cel putin 7 ani si a fost identificata si semnalata anterior, in anul scolar 2015-2016, tot de CADO (Asociatia Centrul de Avocacy si Drepturile Omului). La acea data elevii de etnie roma invatau in soala din Timpoceni in conditii insalubre. Situatia a mai fost semnalata si in anul scolar 2021-2022.

„CNCD a sanctionat astazi cu amenda contraventionala in valoare de 3.000 lei Scoala Gimnaziala Paltinoasa, Suceava, pentru fapte de discriminare, respectiv segregarea elevilor romi domiciliati in catunul Timpoceni si Inspectoratul Scolar Suceava cu amenda contraventionala in valoare de 5.000 lei.

Aspectele sesizate constituie discriminare potrivit art. 2.1, 2.4, 2.6 si 11.1 din O.G. nr. 137/2000.

La inceputul anului scolar 2021-2022 Scoala Gimnaziala Paltinoasa avea trei “structuri”:

- Structura nr. 1 – un corp central – in comuna Paltinoasa – Scoala Gimnaziala Paltinoasa – cu invatamant primar si gimnazial;

- Structura nr. 2 – un corp de cladire principal cu sali de clasa, toalete si sala de evenimente si un corp separat cu o sala de sport – in satul Capu Codrului – Scoala Gimnaziala Bogdan Voda – cu invatamant primar si gimnazial;

- Structura nr. 3 – un corp in catunul Timpoceni din satul Capu Codrului – Scoala Primara Timpoceni – cu invatamant primar.

Catunul Timpoceni este format preponderent din cetateni de etnie roma cu o situatie financiara dificila, neavand venituri constante. Comunitatea este izolata de satul Capu Codrului la o distanta de aprox. 3 km, fara mijloace de transport public.

In scoala primara din Timpoceni, care avea doar doua sali, cursurile se desfasurau simultan de catre doua invatatoare: clasele 0, 1 si 3 si clasele 2 si 4.

La sfarsitul anului scolar 2020-2021 scoala din catun a fost demolata, urmand sa fie construita o noua cladire prin intermediul unui proiect PNRR.

Scoala principala a pus la dispozitia elevilor un microbuz scolar pentru asigurarea transportului dintre catunul Tampoceni si Scoala Gimnaziala Bogdan Voda din Capu Codrului, cea dotata cu toata infrastructura necesara.

Copiii romi si saraci din fosta Scoala Primara Timpoceni au fost mutati in Scoala Bogdan Voda din satul Capu Codrului, dar in corpul separat, respect in sala de sport.

Toti invata simultan intr-o singura sala de clasa, fosta sala de sport, cu unul sau doua cadre didactice.

Fara toalete sau alte facilitati.

Reprezentantii scolii au motivat segregarea elevilor prin faptul ca este o masura temporara pana la construirea noii cladiri”, scrie intr-o postare pe Facebook Catalina Olteanu, membra in Consiliul Director al CNCD.

Citeste si despre