Elevii care invata in scoli private au dreptul la 4 tipuri de burse in anul scolar 2024-2025

| | Actualizat: 2024-09-19 14:59:56

Elevii din scolile private au dreptul la 4 tipuri de burse in anul scolar 2024-2025, precizeaza Ministerul Educatiei. Mai exact, elevii din invatamantul particular pot beneficia de burse de excelenta olimpica I si II, de burse sociale si de burse tehnologice.

„(1) Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse.

(15) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional beneficiaza, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse de excelenta olimpica I si II pentru nivelul gimnazial si liceal;

b) burse sociale, daca sunt scolarizati fara taxe pentru nivelul primar, gimnazial si liceal;

c) burse tehnologice, daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru, pentru elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul tehnologic.”

Foto: Edupedu.ro

Cuantumurile burselor din anul scolar 2024-2025

Cuantumurile burselor din anul scolar 2024-2025:

  • bursa sociala – 300 lei/luna;
  • bursa de excelenta – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa tehnologica – 300 de lei pe luna

Bursele se platesc in data de 20 a fiecarei luni- cu prima plata in luna noiembrie si pentru lunile anterioare.

Procedura pentru acordarea burselor

Art. 25 alin. 1 – Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional transmit anual, pana la data de 20 octombrie, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor, precum si numarul de beneficiari pe categorii de burse.

(2) Dupa centralizarea datelor transmise de unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educatiei, Directia generala invatamant preuniversitar, sumele estimate pentru plata burselor, precum si numarul de beneficiari pe categorii de burse.

(3) Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional transmit, anual, pana pe 20 octombrie, unitatilor administrativ-teritoriale in raza carora isi au sediul numarul de beneficiari pe categorii de burse.

(4) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale transmit administratiei judetene a finantelor publice, respectiv Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, pana la data de 25 octombrie, datele primite de la unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional, atat pentru intreaga unitate administrativ-teritoriala, cat si pentru fiecare unitate de invatamant preuniversitar particular si confesional cu personalitate juridica, in vederea repartizarii sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

(5) Repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate prin legea anuala a bugetului de stat, pe comune, orase, municipii si sectoare ale municipiului Bucuresti, pentru plata burselor elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional, se face prin decizie a directorului directiei generale regionale a finantelor publice/sefului administratiei judetene a finantelor publice, respectiv decizie a directorului Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, cu asistenta tehnica de specialitate a inspectoratului scolar.

  • Surse: Edupedu.ro
  • Foto: Freepik, Pixabay, Edupedu.ro

Citeste si despre