Elevii de liceu pot invata cum sa creeze jocuri video, incepand din anul scolar 2025-2026

| | Actualizat: 2024-11-05 17:51:01

Elevii de liceu de la toate filierele, profilurile si specializarile, vor avea inclusa in programa scolara materia optionala „Dezvoltarea jocurilor video”, timp de o ora pe saptamana. Disciplina care face parte din curriculumul la decizia elevului din oferta scolii va putea fi aleasa de elevi din anul scolar 2025-2026.

La „Dezvoltarea jocurilor video”, elevii pot invata sa creeze jocuri de la cele mai simple, la unele complexe. Disciplina „contribuie la dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a reusi in era informationala, cum ar fi gandirea critica, gandirea creativa, capacitatea de a colabora si de a comunica eficient, flexibilitatea”, potrivit programei scolare.

CITESTE SI: Beneficiile jocurilor video pentru copii

Disciplina se adreseaza elevilor de la toate filierele, profilurile si specializarile. Poate fi studiata in oricare dintre clasele de liceu si necesita competente initiale minime de programare, pe care le dobandesc elevii la gimnaziu. Studiul disciplinei se desfasoara cu intregul colectiv de elevi, intr-un laborator de informatica in care exista un numar corespunzator de dotari.

Materia are in vedere initierea elevilor in toate etapele de dezvoltare a jocurilor, de la proiectare pana la publicare, folosind limbajul de specialitate. Elevii vor fi implicati in activitati similare cu ale profesionistilor din domeniu, realizate pe grupe.

„Dezvoltarea jocurilor implica abordarea invatarii interdisciplinare, integrate, prin rolurile care includ povestire/naratiune, design grafic, animatie, inginerie de sunet, management de proiect, utilizarea notiunilor din matematica si stiinte pentru modelarea actiunilor si reactiilor personajelor in diverse situatii, selectarea si aplicarea metodelor adecvate de proiectare, dar si conceperea algoritmilor si implementarea acestora in limbaj de programare, alegerea si utilizarea celor mai potrivite instrumente tehnologice pentru dezvoltare si implementare.

In Romania, dar si in alte tari, industria de dezvoltare a jocurilor ocupa un rol important pe piata muncii, iar programa scolara a disciplinei „Dezvoltarea jocurilor video” raspunde nevoilor de alfabetizare digitala din perspectiva noilor cerinte socio profesionale, printr-un curriculum relevant, vizand formarea unui set de competente digitale pe care absolventii invatamantului liceal sa le poata valorifica in viata activa. De asemenea, disciplina valorifica creativitatea si curiozitatea elevilor, oferindu-le sansa de a dobandi experienta initiala pentru un domeniu extrem de atractiv in randul tinerilor”, se arata in programa scolara publicata in Monitorul Oficial.

Cum se vor desfasura orele de „Dezvoltarea jocurilor video”

La inceputul studiului disciplinei, elevilor li se va prezenta drept model un produs demonstrativ, iar acestia vor dezvolta un produs identic sau asemanator pe parcursul activitatilor de invatare, pas cu pas.

Elevilor li se pot propune activitati de invatare prin care sa experimenteze si sa exerseze realizarea unor operatii sau obtinerea unor efecte prin modificarea anumitor parametri ai unui produs furnizat de profesor.

Pentru a ilustra modul in care diverse efecte sunt folosite in industria jocurilor, se pot analiza cateva jocuri populare si apoi se poate discuta despre modul in care aceste elemente contribuie la imbunatatirea perceptiei jucatorului.

CITESTE SI: Noua disciplina obligatorie in programa de liceu, din 2025. Ce vor studia elevii

Elevilor li se vor propune activitati practice de invatare in care sa aplice diferite tehnici identificate pentru realizarea propriilor lor aplicatii de tip joc video. Acest lucru le va permite sa inteleaga procesul de optimizare dinamica si sa dobandeasca experienta practica.

Se pot prezenta diferite tipuri de jocuri in discutiile cu elevii, punand in evidenta specificul si caracteristicile acestora, iar pentru orice joc prezentat se poate determina nivelul de varsta caruia ii este recomandat prin accesarea unor site-uri dedicate, cum ar fi site-ul PEGI (Pan European Game Information) sau site-ul ESRB (Entertainment Software Rating Board).

Realizarea unei aplicatii de tip joc presupune mai multe etape, incepand cu stabilirea conceptului, trecand printr-un design initial si apoi productie, limbajul de programare folosit pentru dezvoltarea aplicatiei de tip joc fiind ales in cadrul proiectarii aplicatiei. Jocurile sunt dezvoltate folosind o varietate de limbaje de programare, in functie de platforma (consola, computer sau mobil) si de scopul jocului. In plus, nu toate jocurile sunt programate intr-un singur limbaj de programare. Printre cele mai populare limbaje folosite astazi pentru dezvoltarea jocurilor video se afla C++, C#, Java, Lua, Python.

Pentru formarea competentelor din programa se recomanda folosirea limbajului C# din mediul de dezvoltare integrat Visual Studio Community (accesibil gratuit). Visual Studio este o unealta populara in industria dezvoltarii software, fiind utilizata pentru o gama larga de aplicatii, de la aplicatii desktop la aplicatii web si mobile. Trebuie mentionat si faptul ca Visual Studio suporta dezvoltarea pentru diferite platforme: Windows, Android, iOS, web etc.

In cadrul studiului disciplinei se pot realiza jocuri de la simple la complexe, ca de exemplu: ghiceste un numar generat de calculator, pentru a pune in evidenta comunicarea dintre calculator si utilizator prin intermediul aplicatiei de tip joc; T-Rex, Flappy bird, Space battle, Tetris, pentru a pune in evidenta lucrul cu entitati — sprite 2D, animatii si deplasari pe ecran.

Se recomanda ca elevii sa fie incurajati sa aprecieze valoarea unui plan/scenariu al jocului, sa isi scrie ideile, aceasta ajutandu-i sa treaca de la intuitiv la concret si detaliat.

Metodele didactice de predare, invatare si evaluare vor fi stabilite de fiecare profesor, in functie de nivelul de achizitii si de varsta al elevilor si valorificarea creativitatii acestora. In ceea ce priveste evaluarea, „se recomanda utilizarea metodelor traditionale de evaluare (probe orale, probe scrise, probe practice), dar si a celor moderne/complementare (proiecte, referate, portofolii etc.)”.

„Utilizarea proiectului, ca metoda de invatare-evaluare, permite aplicarea, in mod creativ, a cunostintelor teoretice si practice dobandite. Autoevaluarea si evaluarea colegiala le permit elevilor sa isi evalueze propriile progrese si sa identifice noi modalitati de progres. Evaluarea colegiala poate conduce la identificarea de noi idei si la o invatare colaborativa”, se mai precizeaza in document.

Citeste si despre