Elevii romani pot primi 300 de lei in plus pe luna. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

| | Actualizat: 2023-05-12 00:08:54

Statul roman vine in sprijinul elevilor care provin din medii defavorizate si le ofera acestora burse sociale, in valoare de 300 de lei pe luna. Autoritatile au luat aceasta masura pentru a scadea rata abandonului scolar si pentru a-i ajuta pe elevii romani ale caror familii au posibilitati materiale reduse.

Bursele sociale vor fi oferite elevilor in baza unei cereri scrise, cu conditia ca acestia sa fie eligibili. In cazuri exceptionale, valoarea bursei poate creste, au anuntat guvernantii.

„Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, prevazute in metodologia cadru, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar.

Verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori, in vederea acordarii dreptului la bursa sociala, de catre unitatea de invatamant, se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul”, se arata in textul legii.

Bursele sociale vor fi acordate în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie. Pentru eligibilitate, acest venit trebuie sa fie de:

  • 1.540 lei pentru salariatul care are in intretinere o persoana
  • 1.556 lei pentru salariatul care are in intretinere doua persoane
  • 1.572 lei pentru salariatul care are in intretinere trei persoane
  • 1.604 lei pentru salariatul care are patru sau mai multe persoane in intretinere.

Citeste si: Ce faci cand copilul se accidenteaza?

Elevii care vor beneficia de bursele lunare de 300 de lei, indiferent de media de venit a familiei sunt:

  • cei orfani sau care provin din familii monoparentale;
  • cei care au fost abandonati de parinti si pentru care a fost instituita o masura de protectie sociala;
  • cei din mediul rural, care invata intr-o alta localitate, intrucat nu au posibilitatea sa studieze intr-o scoala din localitatea de domiciliu;
  • cei care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului Sanatatii si al ministrului Muncii, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare.

FOTO: Freepik

 

Citeste si despre